Boekreview: Thijs Zonneveld - Wilco Kelderman bestaat niet

In "Wilco Kelderman bestaat niet" beschrijft Thijs Zonneveld het afgelopen wielerseizoen aan de hand van 70 columns.

Thijs Zonneveld

Thijs Zonneveld is een voormalig wielrenner. Tegenwoordig is hij schrijver/journalist. Bij het grote publiek is hij bekend geworden door zijn aanwezigheid in het televisieprogramma 'De Avondetappe' tijdens de Tour de France. Ook is hij de aandrager van het idee om in Nederland een berg te bouwen met het initiatief 'Die berg komt er'. Verder schrijft Thijs Zonneveld columns op Nu.nl en het AD. Het boek "Wilco Kelderman bestaat niet" is een verzameling van deze column over wielerjaar 2014.

Wilco Kelderman bestaat niet

Als oud-wielrenner weet Thijs Zonneveld als geen ander een mening te geven over het wielrennen en verschillende gebeurtenissen die in het wielrennen het afgelopen jaar hebben plaatsgevonden. Het boek is een verzameling van columns en gaat dus (met uitzondering van een tweetal columns) helemaal niet over Wilco Kelderman. De titel refereert naar één van de columns in het boek met gelijknamige titel. Oh ja, en Wilco Kelderman bestaat natuurlijk wel.

Columns

De columns werden eerder al gepubliceerd in het Ad en de verhalen zijn dus ook niet nieuw. Het is wel een mooie verzameling van het afgelopen wielerseizoen. Door de manier waarop Thijs Zonneveld schrijft, het zijn columns, hebben de korte verhalen een bepaalde 'houdbaarheid'. Zo weet iedereen in april dat met 'de Hel' de koers Parijs-Roubaix bedoeld wordt. Lees je deze bundel als wielerliefhebber die het wielrennen toch van iets grotere afstand volgt, dan bestaat de kans dat je pas halverwege het verhaal erachter komt waar het precies over gaat. Lees je het boek over één of twee jaar, dan vervalt een stukje actualiteit van de verhalen en dan wordt de leesbaarheid voor de gemiddelde wielerliefhebber nog ietsje moeilijker.

Conclusie

Desondanks is het een boek dat makkelijk wegleest en waarin Thijs Zonneveld het wielrennen kritisch bekijkt. Met een stukje humor plaatst hij de gebeurtenissen van het afgelopen jaar in een bepaald daglicht, waarbij hij absoluut kritisch is, maar daarnaast een positieve bijdrage levert aan het wielrennen. Hij kent het wereldje als geen ander en weet dit goed te omschrijven. Ook draagt hij voorstellen aan die het wielrennen zouden kunnen verbeteren.
Thema's die in het boek naar voren komen zijn eigenlijk alle voorkomende onderwerpen in het wielrennen: klassiekers, de Tour de France, de manier waarop Nederlanders omgaan met hun helden en natuurlijk ook doping.
Eerder beschreven we op Fietspraat een ander boek van Thijs Zonneveld: Boekreview - De rode vod en andere wielerverhalen - Thijs Zonneveld

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links