Boekreview: De Regels - Velominati

De regels - Gids voor pedaalridders vormt volgens Velominati de bijbel waaraan je je te houden hebt. Ze zijn nu vertaald en in boekvorm verschenen.

Velominati

Velominati is een collectief van wielrenners met een eigen website: www.velominati.com. De Velominati beschouwen wielrennen meer als een manier van leven dan als een hobby. Ze zijn net zo bezeten van de stijl, de achtergronden en de wijsheden als van de prestaties. Vanuit deze bezetenheid is een set van regels opgesteld.
De regels is hun bijbel, een essentieel onderdeel van de uitrusting van elke wielrenner - of je nu knarsetandend in de regen op de fiets naar je werk gaat of aan het trainen bent om de nieuwe Vincenzo Nibali of Marianne Vos te worden. De regels is een verzameling van 91 regels waaraan je je als wielrenner (volgens Velominati) moet houden.

Over dit boek

Op de website van de Velominati staan de regels allemaal genoemd. De regels zijn hierbij over een 5-tal aspecten te verdelen, te weten de discipel (jij op je fiets), de rit, de fiets, de estheet en de bikkels. Dit boek heeft de regels niet in numerieke volgorde beschreven, maar juist per aspect gegroepeerd.
Dit boek is verder een vertaling van het oorspronkelijke werk 'The Rules - The Way of the Cycling Disciple'.
Enkele voorbeelden van regels:

  • Regel 5: Niet zeiken, doorgaan
  • Regel 9: Als je in slecht weer eropuit gaat, ben je gewoon een bikkel. Punt
  • Regel 14: Koersbroeken zijn zwart
  • Regel 65: Koester en onderhoud je fiets
  • Regel 90: Schakel nooit het binnenblad
  • Regel 91: Geen eten tijdens trainingsritten korter dan vier uur

In het boek worden aan elke regel een paar bladzijden besteed, waarin uitgelegd wordt wat met de regel bedoeld is, hoe je deze dient te hanteren en worden voorbeelden gegeven van hoe het vooral niet moet.

Conclusie

Of je het met Velominati eens bent of niet, de set van regels zijn een bonte verzameling van zaken die met fietsen te maken hebben. Het lezen ervan geeft een beeld van de mensen die de regels hebben opgesteld. Als je de regels met een flinke knipoog leest is het best leuk om te lezen. Als je de regels te serieus gaat nemen vragen we ons af of je zondagse fietstocht met je vrienden er echt gezelliger op wordt. Wat we wel een minpunt aan het boek vinden is dat soms de oorspronkelijke Engelse tekst te letterlijk vertaald is. Hier had de auteur wat meer creativiteit in de vertaling mogen leggen.

Reacties   

0 #1 Paul 19-07-2015 17:20
Regels zijn wel leuk en gelden vaak, maar de toelichtende tekst is vaak te Amerikaans en flauw. De vertaler had er beter aan gedaan om er meer een Europese draai aan te geven.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links