Boekreview: Thomas Braun - Tweede Adem

Thomas Braun, bekend van andere mooie wielerboeken, heeft 'Tweede Adem' geschreven en fietst in een van de mooiste fietsregio's van Europa met een enorme schat aan verhalen op z'n bagagedrager. Ondertussen wil hij natuurlijk gezond en wel de gigantische cols beklimmen en niet als laatste bovenkomen.

Thomas Braun

Tweede adem is een boek van Thomas Braun. Thomas schreef eerder de boeken 'Ga toch fietsen' en 'Blijven genieten'. In 'Ga toch fietsen' beschrijft Thomas hoe hij zijn leven een wending geeft door weer te gaan sporten, nadat hij dat jaren niet gedaan heeft. Samen met een levensstijl van roken, bier, ongezond eten en te weinig beweging levert dat een enorme uitdaging op voor Thomas. In 'Blijven genieten' beschrijft hij vervolgens hoe hij de Tour for Life fietst voor Artsen zonder Grenzen. Kortom, twee boeken met enorme uitdagingen. Nu komt dan deel drie van Thomas Braun, getiteld: Tweede Adem.

Het verhaal

De uitdaging in 'Tweede Adem' is er niet minder om. Samen met acht vrienden gaat Thomas met de fiets van Genève naar Nice. Tijdens deze tocht bedwingt hij beroemde bergen uit de Tour de France als de Col de la Bonette, de Galibier en de Télégraphe. Het wordt een zware tocht van ruim 700 kilometer.
In dit boek beschrijft Thomas niet zozeer zijn eigen uitdaging tijdens deze tocht, maar veel meer hoe zijn leven de afgelopen jaren veranderd is sinds hij zijn racefiets weer aanraakte en hierover ging schrijven.
Hij beschrijft welke mensen hij ontmoet heeft en hun aangrijpende verhalen. Enkele voorbeelden: Een vader die zijn zoontje verliest aan kanker of een man die het leven niet meer ziet zitten nadat bij hem een tumor wordt ontdekt. Hun gesprekken met Thomas, die zijn leven een flinke wending heeft gegeven door te gaan fietsen, veranderen ook hun leven. Ook zij gaan fietsen en Thomas beschrijft wat dat met hun gedaan heeft. Intussen fietst Thomas natuurlijk door een van de mooiste fietsregio's van Europa samen met zijn wielervrienden. Met als doel de tocht gezond en wel te volbrengen, maar uiteindelijk zijn het toch ook gewoon acht kleine jongetjes die als eerste boven aan een zware col willen aankomen.

Conclusie

Tweede Adem is ontroerend en neemt je mee. Niet alleen op de cols, maar ook met de verhalen van de mensen die Thomas de afgelopen jaren ontmoet heeft. De manier waarop Thomas Braun dit boek heeft geschreven zorgt ervoor dat je het in een adem uitleest. Met veel herkenbaarheid aan fietsplezier en uitdagingen die hij op de fiets en in het leven tegenkomt. Afgewisseld door aangrijpende verhalen van mensen die veel pech en ziekte meemaken maar, door te gaan fietsen, hun leven toch verder kunnen oppakken.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links