Boekreview: Filemon Wesselink - De Ronde van Boogerd

Michael Boogerd: wielerkampioen, dopingzondaar, ploegleider maar nu even niet, hoe typeren we hem het best? De ronde van Boogerd is een boek, geschreven door Filemon Wesselink die probeert weer te geven hoe Michael zelf tegen een aantal zaken aankijkt.

Feiten

Alvorens het boek te beschrijven eerst even een aantal feiten op een rijtje:

  • Boogerd beëindigd in 2007 zijn carrière als wielrenner, na jaren de beste wielrenner van Nederland te zijn geweest
  • Hij bekend dopinggebruik in 2013
  • In 2014 maakt Michael bekend dat hij als ploegleider van een nieuw te vormen team aan de slag gaat

Filemon Wesselink

Wesselink is een fervent wielersportliefhebber. Tijdens de Tour de France doet hij geregeld verslag, zowel op de radio als in de krant (AD). Sinds geruime tijd heeft hij een vaste column in Wieler Revue.

De Ronde van Boogerd

In verschillende documentaires zijn de nodige feiten over Michael Boogerd, diens carrière als wielrenner en het onvermijdelijke dopinggebruik, maar ook andere zaken zoals zijn echtscheiding en zijn deelname aan Sterren Dansen op het IJs al bekend geworden.
In de Ronde van Boogerd gaat Filemon op zoek naar hoe Michael dit allemaal zelf beleefd heeft en wat zijn mening erover is. Bij de totstandkoming van dit boek heeft Filemon veel gesprekken met Michael. De meeste gesprekken vinden plaats bij Michael thuis, maar ook begeleidt Filemon Michael veelvuldig in de ploegleidersauto tijdens wedstrijden van de ploeg Roompot Oranje Peloton. Michael Boogerd is in deze gesprekken heel erg open en beschrijft heel goed hoe hij zich tijdens een aantal momenten tussen 2007 en nu voelde. Het bekende 'zwarte gat' komt hierbij regelmatig terug, aangezien ook Michael dit meermaals heeft meegemaakt. Michael geeft hierbij aan wat dit met hem heeft gedaan en hoe hij er weer bovenop kwam.


Filemon Wesselink stelt Michael heel veel gevoelige vragen, maar Boogerd beantwoordt ze allemaal. Het knappe hiervan is misschien dat Filemon Michael niet veroordeeld en daardoor meer informatie krijgt.
Op het moment dat je het boek bijna uithebt, en het idee hebt dat je nu alles van Michael Boogerd weet, komt er een wending waardoor je nog niet weet of de onderste steen nu boven is. Misschien hoort dit wel bij wielrennen, zoals we ook nooit zeker weten of iemand een wedstrijd nu eerlijk gewonnen heeft, of dat er wellicht een deal gesloten is. We zullen het nooit zeker weten.

Dit boek verschijnt net op het moment dat de UCI Michael Boogerd alsnog voor twee jaar geschorst heeft. Michael mag dus twee jaar lang niet als ploegleider (of in enig andere rol) werkzaam zijn voor een wielerploeg.


Meer informatie: Lebowski Publishers

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links