Nieuwe Mountainbike, 26 inch, 27.5 inch of 29 ?

De 29 inch mountainbikes zijn niet meer weg te denken in Nederland, als opvolger van de van oudsher bekende 26 inch mbt's. Er is echter ook nog een tussenmaat, de 27,5 inch versie. Wat zijn nu de voor- en nadelen van al deze modellen? Zie jij door de bomen nog het bos?

28 inch

Om een eerste fabeltje de wereld uit te helpen beginnen we met te vermelden dat een 29-er geen 29 inch wiel heeft. Een 29-er is een mountainbike met 28 inch wielen. Tel je daar vervolgens de banddikte bij op, dan heb je een 29 inch wiel.

Ontstaan

De 29-er is, hoe kan het ook anders, ontstaan in Amerika. Daar werd ook de traditionele 26 inch mountainbike ontwikkeld. Ook nu was het weer mountainbike pionier Gary Fisher die met de eerste modellen kwam. We spreken dan over eind jaren negentig van de vorige eeuw. Zo nieuw is een 29-er dus ook weer niet. Veel Amerikanen zweren bij een 29-er. De introductie in Europa lijkt wat langer te duren en hier lijkt de 29-er vooral een plek naast de traditionele mountainbike te krijgen. In Amerika wordt de 29-er vaak als vervanging van de traditionele mountainbike gezien.

Europa

In Europa kan 2011 een beetje als het doorbraakjaar gezien worden. Eind 2010 kwamen er meer modellen op de markt en werd de 29-er ook steeds meer gebruikt in wedstrijden. Als gevolg daarvan nam de recreatieve rijder dit gedrag over en inmiddels is de 29-er niet meer weg te denken in het Nederlandse (en Belgische) mountainbiken.

Voordelen

Een praktisch voordeel dat een grotere fiets heeft, is het feit dat de langere mountainbiker gemakkelijker een passende fiets vind. Bij een 26-inch mountainbike is er toch een bepaalde maximum lengte. Is iemand groter dan die lengte, dan raken de verhoudingen van de afmetingen al snel uit balans. Een voordeel dat je onder het fietsen ondervindt, is het feit dat een fiets met grotere wielen, wanneer eenmaal op snelheid, deze ook langer blijft rollen. Je krijgt dus een koersvastere fiets die langer op snelheid blijft. Daarnaast hebben de grotere banden meer grip doordat er geen groter loopvlak is. Ook zijn kleinere obstakels makkelijker te nemen.

Nadelen

Natuurlijk heeft een 29-er ook nadelen. In principe wordt de mountainbike als gevolg van de grotere wielen minder wendbaar. Is er dus sprake van een zeer technisch parcours, waarbij wendbaarheid een cruciale factor speelt dan is het nog maar de vraag of een 29-er handiger, sneller en beter is. Daarnaast is een 29-er iets zwaarder. Er zit immers meer materiaal in een groter wiel. Bij het op gang brengen (accelereren) zal dus iets meer kracht geleverd moeten worden. Verder zijn de grote, 29 inch wielen, kwetsbaarder voor spaakbreuk en een slag in het wiel. De krachten/hefboom die op het wiel ten opzichte van het frame wordt uitgeoefend is namelijk groter.

Cross Country of Downhill

Mountainbikes zijn grofweg in twee categorie├źn te verdelen. Enerzijds is er de XC, cross country, mountainbike. Aan de andere kant is er de downhill mountainbike. De 29-er zien we momenteel hoofdzakelijk in de cross country categorie verschijnen, als zijn er ook al downhill versies te koop.

Prijzen

Een 29-er hoeft niet duurder te zijn dan een traditionele mountainbike. Een korte zoektocht langs de meest voorkomende merken leert dat momenteel vrijwel alle merken enkele 29-ers in hun assortiment hebben en ook in vrijwel alle prijsklassen. Bekende merken als Specialized, Cannondale, GT, Kona, Orbea, Trek en bijvoorbeeld Cube leveren zelfs heel veel modellen.

En de 27,5 inch mtb dan?

De introductie van de 29-er werd al snel gevolgd door een 27,5 inch mtb (ook wel 650B genoemd). In het begin waren dit vaak 26 inch modellen die voorzien waren van grotere wielen. Menig fabrikant heeft ook voorvorken op de markt die zowel in een 26 inch als in een 27,5 inch frame geplaatst kunnen worden. Steeds meer fabrikanten brengen echter specifieke 27,5 inch frames op de markt en de verwachting is dat de 26 inch mtb gaat verdwijnen ten gunste van de 27.5. Het succes van de 27,5 is dat deze dezelfde voordelen als de 29-er lijkt te hebben, maar wat minder de nadelen. Zo is een 27,5 erg geschikt voor wat kleinere mensen. Een 29-er is immers erg groot en met kleinere fietsers hierop ziet dat niet alleen een beetje vreemd uit, maar is ook wat behendigheid nodig om dit goed te beheersen.

Reacties   

-2 #7 Brian 15-01-2017 19:12
Ik rij nu al enkele jaren downhill in Oostenrijk, sinds afgelopen jaar op 29er en het bevalt perfect het was alleen wennen. Vooral als het gaat om het stukje in de lucht is toch h wat moeilijker. Gr
Citeer
+1 #6 Robbie 28-11-2016 22:51
Ik rij nu al 29 jaar op een 26" waarvan de laatste 25 jaar op dezelfde geometrie. Daar wil het het dus bij laten.
Citeer
0 #5 willem 11-07-2016 09:31
Ik rij nu zo'n 3 jaar op een 27,5. ben 1.67 m.
Ik rijd voornamelijk op de utrechtse heuvelrug en ben erg blij met de wendbaarheid van de fiets. Vooral op het parcours in Zeist heb je er veel profijt van. Ik denk persoonlijk dat een 29 er gewoonweg te groot voor mij is. Die maat is mij ook afgeraden door de 'specialisten' en bij passen vond ik ze ook te groot voelen
Citeer
+1 #4 Blex 13-07-2015 15:37
Zelf heb ik eerst een tijde 26er gereden en sinds een paar maandjes ben ik over naar een 29er.

Al met al haal je met de 29er wel meer snelheid voor de kracht die je levert. Ook op hogere snelheid en inderdaad 'rechte' stukken komt hij beter uit de voeten.

Het kleinere bochtenwerk op technische delen, daar zou ik liever de 26er kiezen. Het verschil is zeker daar maar over een drama op een 29er valt hier zeker niet te spreken.
Citeer
+9 #3 Ramon 15-08-2014 19:23
Kan iemand mij vertellen of er ook 27,5 inch onder mijn 26 inch Trek 4900 passen?

Mvg
Citeer
+8 #2 david 04-08-2014 01:36
Ik ben zelf 1.88 maar een 29 lijkt me gewoon niet wendbaar... leuk indd als je straight down-hill wil en veel grip nodig hebt. Maar een beetje strakke bochten maken of snel omkeren als je het MTB bordje gemist hebt? Het lijkt me een drama op een 29.

Een 27.5 lijkt dus het beste van beide werelden te hebben? Giant lijkt dit dus te vinden als je hun aanbod ziet.
Citeer
+10 #1 nico.meiland 16-04-2014 17:48
wat versta je onder 'de kleinere mensen'
groetjes Nico
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links