Fietscomputers door de jaren heen

Weinig toerfietsers rijden zonder enige vorm van fietscomputer. Of het nu om wielrenners of mountainbikers gaat, vrijwel allemaal hebben ze enige vorm van prestatie metend apparaat op hun fiets gemonteerd. Vroeger heette zo'n apparaat een kilometerteller, maar die benaming doet de huidige generatie apparaten absoluut te weinig eer aan. Dit artikel gaat dieper in op de ontwikkelingen die de fietscomputer doormaakte.

Eerste generatie, de analoge kilometerteller

Functionaliteit

De eerste generatie kilometerteller voorzag de fietser van de snelheid waarmee gefietst werd. De snelheid werd weergegeven aan de hand van een naald die over een wijzerplaat bewoog, zoals dat in een auto ook gebeurd zeg maar. Daarnaast was er een teller die de afgelegde afstand vastlegde die werkte zoals de dagteller in veel auto's werkt. Deze dagteller was handmatig te resetten. Dit soort kilomtertellers bestaan al zeer lang. Er zijn versies bekend vanuit de tweede wereldoorlog. Tot eind jaren tachtig van de vorige eeuw werden deze kilometertellers gemaakt, maar slechts zelden zie je nog iemand met een dergelijk exemplaar rijden.

Techniek

Deze kilometertellers waren volledig analoog. Door het in beweging zetten van een wieltje werd uiteindelijk de naald boven de wijzerplaat aangedreven. De mogelijke manieren van aandrijvingen zijn: - met een wieltje dat door de band in beweging gezet werd, net zoals een dynamo aangedreven wordt; - met een wieltje dat op de naaf van het wiel is bevestigd. Een contact op de voorvork zorgt voor een electrische spanning. Door deze spanning op een wijzerplaat af te beelden kan de snelheid weergegeven worden.

Nadelen

Bij de eerste methode is er een puur mechanische overbrenging en bij de tweede methode is er een mechanisch-electrische overbrenging. Beide methodes zijn vrij onnauwkeurig. In de eerste plaats omdat de bandomtrek niet of nauwelijks is in te stellen. Hierdoor wordt het altijd een snelheidsweergave 'bij benadering'. Daarnaast zorgen natte weersomstandigheden ervoor dat een nauwkeurige weergave onmogelijk is. In methode één, omdat het wieltje doorslipt op een natte band. Bij de tweede methode, omdat de mechanisch-electrische overbrenging in natte omstandigheden ook niet altijd even feilloos werkte.

Toepassing

Deze eerste generatie kilometertellers werd niet echt veel door wielrenners toegepast. Deze methode van snelheidsweergave en met name afstandsweergave vind meer haar oorsprong in het leger. Militairen die de fiets gebruikten als transportmiddel konden zo goed zien welke afstand ze afgelegd hadden.

 

Fietscomputers door de jaren heen - deel 2
Fietscomputers door de jaren heen - deel 3
Fietscomputers door de jaren heen - deel 4

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links