Derailleurhanger afgebroken, wat nu?

Helaas gebeurd het wel eens dat er iets kapot gaat aan je fiets en dan hebben we het niet over een binnen- of buitenband. Er zitten op de moderne racefiets en mountainbike ook onderdelen die kapot kunnen gaan, maar die wat moeilijker te bestellen zijn. Een lastig te vervangen onderdeel is bijvoorbeeld een derailleurhanger.

Vaak zijn deze specifiek voor jouw fiets/frame. Na verloop van jaren zijn deze onderdelen dan niet meer voorradig en ook nog maar moeilijk te bestellen. Een voordeel van een dergelijk onderdeel is een derailleurhanger, door velen ook wel achterpad genoemd. Dat laatste is de foutieve benaming, aangezien het achterpad een deel van je frame is. De derailleurhanger is een plaatje wat de verbinding vormt tussen het frame (het echte achterpad) en de derailleur. Door frames te construeren met een dergelijke derailleurhanger of verwisselbaar achterpad wordt het frame beschermd tegen eventuele schade. Stel dat je derailleur bijvoorbeeld (als gevolg van verkeerde afstelling of andere reden) tussen de spaken komt. In dat geval komt er heel veel kracht op de derailleur te staan. Uiteindelijk zal deze afbreken. Als je nu geen losse derailleurhanger hebt, is de kans dat je frame beschadigd erg groot. Met een losse derailleurhanger weet je dat dat niet gebeurd, aangezien de derailleurhanger minder sterk is dan je frame en dus eerder zal breken. Mooi dus dat een dergelijk derailleurhanger je frame beschermt, maar waar krijg je nu een nieuwe derailleurhanger specifiek voor jouw frame. Fietspraat.nl ging op zoek en vond enkele websites waar je specifiek derailleurhangers kunt bestellen:

Reacties   

0 #1 Wim van Brink 25-08-2014 11:15
Een advies, bestel bij aankoop van je nieuwe fiets direct een reserve derailleurhange r. Zorg dan wel dat je hem bij je hebt als je een meerdaagse tocht gaat doen. Heb er in het verleden mijn voordeel mee gedaan, maar ook meegemaakt dat een deelnemers naar huis kon vanwege dit specifieke onderdeel van zijn KOGA fiets dat nergens te koop was in Italie.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links