Een nieuwe racefiets kopen. Waar moet ik op letten ?

Bij het kopen van een nieuwe racefiets moet je opeens heel veel keuzes maken. Waar de gewone Nederlandse burger begint te denken over kleur en model gaat de rasechte wielerliefhebber denken over hele andere zaken. Dit artikel gaat niet in op specifieke technische zaken, maar geeft tips om een goede balans te bereiken in de kwaliteit van alle onderdelen van de nieuwe fiets.

 Beschikbare budget

Het geheel begint eigenlijk met het beschikbare totaalbudget. Aan een racefiets kun je tegenwoordig zoveel geld uitgeven als je zelf maar wil. Voor een bedrag onder de 1000 Euro is best een racefiets te vinden die voor recreatief gebruik niet eens zo heel erg verkeerd hoeft te zijn. Je moet van zo'n fiets natuurlijk geen wonderen verwachten. Gewicht en stijfheid van zowel het frame als de wielen hebben toch een prijs. Bij de groep, (versnellingen, trapas, remmen en dergelijk) heeft gewicht ook een prijs. Van een instapmodel fiets met dito wielen en groep moet je geen gewicht van 6,8 kg verwachten. Zo'n fiets zal wellicht de 10 kg benaderen, maar voor iemand die misschien één keer per 2 à 3 weken fietst hoeft dat niet verkeerd te zijn.

Wil je de fiets 4 keer per week gaan gebruiken bij tochten van 150 km of meer en wil je misschien ook nog een fietsweek doorbrengen in de Alpen, Pyreneen of Dolomieten dan moet je je misschien afvragen of deze manier van hobby/sportbeoefening niet wat meer budget mag krijgen. Dan wil je wellicht toch een fiets zelf gaan opbouwen. Dit klinkt alsof je vieze handen gaat krijgen, maar hiermee wordt in wielerkringen bedoeld dat je zelf alle onderdelen uitzoekt en samenstelt en dit door de professionele wielerzaak in elkaar laat zetten.

Zelf opbouwen een simpele rekenregel

Wil je alle onderdelen zelf uitzoeken, dus zowel het frame, de wielen en de groepset, dan is het belangrijk om ervoor te zorgen dat er een goed uitgebalanceerd geheel ontstaat.

Je kunt bijvoorbeeld een fiets gaan bouwen met een frame van 440 Euro (Orbea Aqua), wielen van 2000 Euro (Campagnolo Bora) en instap groepset (Shimano Tiagra bijvoorbeeld 340 Euro). Dat is dan totaal uit balans. De wielen in de genoemde fiets zijn werkelijk geweldig, maar de voordelen van dergelijke kostbare wielen worden teniet gedaan door de beperkingen van de rest van de fiets. Daarom is het belangrijk om dit enigszins in balans te hebben.

Om deze balans aan te brengen kan je eenvoudig weg de volgende rekenregel hanteren:

Een fiets opbouwen bestaat grofweg uit 3 onderdelen zoals eerder genoemd: het frame, de wielen en de groep. Zorg ervoor dat van het beschikbare budget ongeveer de helft wordt uitgegeven aan het frame, en dat het overige budget wordt uitgegeven aan de groepset en de wielen.

Voorbeeld: Stel dat je beschikbare budget 3000 Euro is. Zorg er dan voor dat je niet meer dan 1500 Euro uitgeeft aan een frame. Voor de groepset reserveer je dan 1050 Euro, waarmee ongeveer 450 Euro overblijft voor de wielen. Je kunt dit bijvoorbeeld bereiken met een Campagnolo Chorus groepset (900 Euro), Campagnolo Zonda wielen (550 Euro) en een Giant TCR Composite frame (1599 Euro).

Voorbeeld 2: Mocht je een rianter budget hebben, bijvoorbeeld 8000 Euro:

Pinarello Dogma frame: 4100 Euro, Campagnolo Record groepset: 1300 euro en Campagnolo Bora wielen: 2000 Euro.

Door een dergelijke balans aan te brengen in de samenstelling van de drie hoofdgroepen van een fiets zorg je er niet alleen voor dat je een leuk geheel krijgt, maar dat ook de voordelen van de drie hoofdgroepen elkaar versterken.

Waar je bij de keuze van de 3 hoofdonderdelen van een fiets verder op moet letten en wat daarin belangrijke keuzes zijn wordt in een volgend bericht verder uitgelegd.

Reacties   

+1 #1 sil 30-07-2014 15:48
Ik heb nu een specialized tarmac s works met ultegra maar mijn wielen zijn niet echt geweldig.wat raad u me aan voor wielen... van een klein budget... mag ook tweedehands en het liefst hoge velgen
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links