Is het nu ATB of MTB?

Een veel gehoorde vraag, zowel op Fietspraat als daarbuiten is of een mountainbike nu een ATB of een MTB is. Voor velen maakt het onderscheid niet uit. Volgens Wikipedia is het zelfs hetzelfde. Voor de echte mountainbikers is het echter een wereld van verschil. Om het verschil eens goed duidelijk te maken (wie weet gaat Wikipedia het ook nog een keer snappen) leggen we het in dit artikel nog eens uit.

Afkortingen / Betekenis

ATB staat voor All Terrain Bike. MTB staat voor Mountainbike. So far so good en met beide benamingen zou je de echte mountainbike kunnen bedoelen. Met het verklaren van de afkortingen komen we dus geen stap verder.

Wat is een ATB

Een ATB is een fiets, met weliswaar een mountainbikeframe en dikkere banden. Daarnaast is een ATB afgemonteerd met spatborden, verlichting, reflectoren en vaak een bagagedrager. De dikkere banden zijn ook geen echte terreinbanden, maar zijn gewoon wat bredere banden met een wegprofiel. De fiets is eigenlijk ook niet gemaakt om door het terrein te rijden, maar is gewoon een stoere stadsfiets. De ATB werd vooral populair in de jaren negentig, toen de mountainbike zijn intrede deed. Veel mensen wilden opeens ook zo een stoere fiets, maar wilden wel hun zware tas achterop kunnen doen en spatborden om niet vies te worden van opspattend water. Ook is een ATB vaak geometrisch anders afgemonteerd. Zo zal het stuur iets hoger staan dan bij een echte mountainbike, waardoor iets comfortabeler gefietst kan worden. Ga je met een ATB echt het 'all terrain' in, compleet met modder en al, dan zullen de spatborden en dergelijke het zwaar te verduren krijgen. Zoals gezegd is de ATB dus gewoon een stoere stadsfiets. De afgelopen jaren zie je de ATB steeds minder, omdat de stadfiets toch vaker een lichtere sportfiets wordt.

Wat is een MTB

De MTB is de echte mountainbike. Ook deze heeft dikke banden, maar dan met een specifiek profiel voor het terrein waarin de MTB gebruikt wordt. Accessoires zoals verlichting, spatborden en dergelijke zijn achterwege gelaten. Hierdoor is de MTB een stuk lichter dan zijn 'stadsfiets-broertje'. De MTB is hierdoor beter geschikt voor het fietsen in de bossen en ander zwaar terrein. Verder is de MTB natuurlijk nog verder onder te verdelen in categorieën zoals cross country, downhill, freeride en trials. De geometrische afstelling van de MTB is veel sportiever dan die van de ATB. Op de MTB zal het stuur op ongeveer gelijke hoogte van het zadel geplaatst zijn of zelfs lager. Hierdoor krijgt de fiets een sportievere/agressievere zit.

Reacties   

+2 #2 John 03-11-2017 11:31
De verklaring van Ikke is denk ik de juiste.
In de beginjaren heette het ATB.
Citeer
-2 #1 ikke 10-08-2015 11:31
Nou, volgens mij is "ATB" en "mountainbike" de aanduiding voor exact hetzelfde soort fiets. Een kale fiets, met dikkere, geprofileerde banden om off-road beter uit de voeten te kunnen. Begin jaren negentig van de vorige eeuw, waaide het verschijnsel "mountainbiken" over naar Europa. In Amerika deed men dit op een zgn. mountain-bike. Maar omdat wij in Nederland eigenlijk geen bergen hebben, vonden wij (en de marketingafdeli ngen van de fietsfabrikante n..) het eigenlijk wat misplaatst om deze term te gebruiken. In die begintijd werd daarom de term ATB (All Terrain Bike) geïntroduceerd. Oftewel al het andere terrein konden we wél gaan bedwingen! Sommigen gebruikten zelfs korte tijd het werkwoord "ATB-en". Uiteindelijk is ook hier gekozen voor, net als bij zoveel andere termen, het engelse "mountainbiken" .
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links