OpenStreetmap kaarten op een Garmin Edge toestel plaatsen

Natuurlijk kun je de Garmin Edge fietsnavigatietoestellen kopen in combinatie met kaarten van Garmin. Dit kost je extra geld en is eigenlijk niet nodig. Je kunt namelijk, volkomen legaal, de kaarten van OSM (OpenStreetMap) erop zetten. Dit vergt een beetje handigheid. In dit artikel leggen we uit hoe je dit het snelste kunt doen.

OpenStreetMap (OSM)

OpenStreetMap is een project dat zich als doel stelt om vrij beschikbare geografische gegevens te verzamelen en beschikbaar te stellen. Om je Garmin uit te rusten met kaarten van OSM hoef je geen lid te worden, je hoeft je ook nergens te registreren en je hoeft al zeker niet voor het gebruik van kaarten te betalen.

Garmin.Openstreetmap.nl

Om kaarten te downloaden voor je Garmin Edge toestel navigeer je naar garmin.openstreetmap.nl. Dit is een website waar je een aantal zaken kunt aangeven, waarna specifiek volgens de instellingen/keuzes die je gemaakt hebt jouw kaart gegenereerd wordt. Het is dus wel zaak om de juiste keuzes te maken, zodat je straks optimaal van de kaarten gebruik kunt maken.

Map type

De eerste keuze die je moet maken is de keuze voor het zogenaamde Map Type. Kies hier voor de optie Routable Bicycle (Openfietsmap Lite). Hierdoor kan je Garmin tijdens het bepalen van routes rekening houden met fietspaden en dergelijke.

Land/gebied selecteren

Vervolgens moet je aangeven welke kaarten je wilt ontvangen. Je hebt hierbij meerdere mogelijkheden. Je kunt met de verschillende dropdown lijsten op de webpagina een land selecteren. Ook heb je de mogelijkheid om zelf een gebied te selecteren. Dit laatste doe je door bij de optie Perhaps you'd like to add some additional tiles? De selectie box aan te vinken en vervolgens in de wereldkaart een gebied te selecteren. Je kunt meerdere keren een gebied selecteren, waardoor een totale kaart ontstaat met gebieden die je geselecteerd hebt.

Kaarten genereren

Omdat je meerdere kaarten samen kunt selecteren is het noodzakelijk dat jouw kaarten als één geheel beschikbaar gesteld worden. Dit kost wat tijd en daarom vraagt de website je om een email adres aan te geven. Zodra je dit gedaan hebt krijg je twee e-mails. De eerste bevat een link die de voortgang van het genereren van jouw kaarten weergeeft. De tweede mail ontvang je pas als je kaarten klaar zijn.

Kaarten downloaden

Als je de link volgt in de tweede email, dan krijg je een pagina waar je een aantal downloads kunt kiezen. Om je kaarten het snelst op je Garmin toestel te kunnen plaatsen download je hier het bestand met de naam openfietsmap_lite_gmapsupp.zip.

Nieuwe Micro SD geheugenkaart

Om de gedownloade kaart op je Garmin Edge toestel te krijgen heb je een Micro SD geheugenkaart nodig. Heb je een geheugenkaart die nog nooit in de Garmin Edge heeft gezeten, dan is het belangrijk dit even te doen en vervolgens het toestel aan te zetten. Het Garmin toestel zorgt er dan voor dat een map Garmin aangemaakt wordt. Deze heb je nodig in de volgende stap.

Kaarten overzetten op je Garmin

Zorg ervoor dat deze geheugenkaart groot genoeg is voor de kaart die je samengesteld hebt. Als je de kaart via een kaartlezer (of rechtstreeks via de Garmin m.b.v. een usb-kabel) in je computer stopt, zal je computer deze zien als extra disk. Het is overigens aan te raden dit via een kaartlezer te doen en niet via de Garmin m.b.v. een usb-kabel, omdat de USB-interface van de Garmin toestellen nogal langzaam is. Open het bestand openfietsmap_lite_gmapsupp.zip en hierin staat vervolgens slechts één bestand met de naam gmapsupp.img. Kopieer dit bestand vanuit de .Zip-file naar de map Garmin op de geheugenkaart. Dit kan, afhankelijk van de grootte van het geselecteerde gebied, even duren. Zodra dit klaar is, kun je de geheugenkaart uit de computer halen.

Kaarten initialiseren

Stop de geheugenkaart vervolgens in het Garmin toestel en schakel het toestel in. Dit kan nu iets langer duren dan normaal, omdat het Garmin toestel de nieuwe kaarten vindt en kort zal inlezen. Dit gebeurt alleen de eerste keer. Om zeker te weten dat de nieuwe kaarten gebruikt worden, kun je naar de volgende optie navigeren: Instellingen (gereedschap-icoon), Activiteitenprofiel, Race, Navigatie, Kaart, Kaart selecteren. Hier zie je vervolgens de nieuwe OSM kaart staan. Selecteer deze en kies voor instellen. Deze kaarten worden nu gebruikt voor het activiteitenprofiel Race. Doe hetzelfde voor alle andere activiteitenprofielen waar je de nieuwe kaarten wil gebruiken. De nieuwe kaarten zijn nu gereed voor gebruik.

Hulp nodig?

Is het niet gelukt om met bovenstaande instructie de OpenStreetmap kaarten op je Garmin te plaatsen? Je kunt een kant-en-klare geheugenkaart bij Fietspraat kopen waarop wij de kaarten zetten.

Geheugenkaart met kaarten voor je Garmin kopen

 

Reacties   

+1 #17 Vincent 27-12-2017 19:13
Wat een onvoorstebare goede service! Zit in Tsjechië, heb een kaart aangemaakt van trsjechie, Slowakije en gelijk ook maar Polen. Is een hotspot gedownload, op er kaartje gezet geheel volgens de instructies, zip file uitgepakt. In de Garmin geplaatst en hoppa: een prachtige kaart. Geweldig dit!
Citeer
+5 #16 Michel Thijs 14-10-2017 06:10
Hoi, als ik op mijn Edge 810 via adressen een land wil ingeven, kent hij dit niet.
Er staat nochtans op mijn SD kaart een Benelux fietskaart v OSM
Iemand een idee ?
Citeer
+5 #15 ichel Fraiponts 04-04-2017 19:10
Als ik de sd kaart in mijn garmin 800 steek, maakt ze geen mapgarmin aan. Als ik nadien d e kaart op mijn sd kaartje zet, herkent mijn gps de kaart niet. Graag hulp
Citeer
-1 #14 Henk van Weert 23-12-2016 14:28
Hallo, hoe krijg ik een map Germin op het SD kaartje ,als ik zo doe als jullie omschrijven dan gebeurd er niets wel komt het IMG bestand op het kaartje maar de Germin GPS doet niets hij herkent het SD kaartje niet .
Ik heb een Germin Oregon 600t

Hebben jullie een oplossing.
Citeer
+9 #13 Patrick 26-09-2016 11:04
Ik ben van plan een edge 820 te kopen, deze heeft echter geen SD kaart. Is het dan wel mogelijk om OSM kaarten te plaatsen?
Citeer
0 #12 Alain 18-07-2016 08:37
Nico zei:
Gisteren voor het eerste de kaart van Nederland binnengehaald en op de SD kaart gezet volgens bovenstaande beschrijving. Werkt perfect en zo te zien zijn de kaarten ook veel gedetailleerder dan wat Garmin standaard bij de Edge toestellen levert. Ik heb er nog geen ronde mee gereden, maar ga er vanuit dat ook dat werkt.

Ik vraag mij alleen af hoe ik meerdere kaarten op mijn SD kaart kan zetten, aangezien de kaarten die ik nu gedownload heb allemaal de naam 'gmapsupp.img' hebben. Alvast bedankt voor de reactie.


Zelfde probleem/vraag. Ik wil een kaart van België en een van Frankrijk als ik daar ben. Ik kan beide kaarten als 1 er op zetten maar dan krijg je een megagroot bestand voor die ene keer dat ik in Frankrijk rij en de rest van het jaar in België. Vandaar graag de 2 naast mekaar. Kan dat ?

[Reactie Fietspraat]
In de map Garmin op je externe geheugenkaart kun je meerdere .img bestanden plaatsen. Als je de ene kaart bijvoorbeeld Belgie.img noemt en de andere Frankrijk.img en deze beide op de geheugenkaart plaatst in de map Garmin, dan zal de Garmin beide bestanden gebruiken.
Citeer
+1 #11 Willem-Jan Draper 27-06-2016 10:31
In het bestand openfietsmap_li te_gmapsupp.zip en staat bij mij geen bestand met de naam gmapsupp.img. Ik heb onder andere een MDR bestand. is dat bruikbaar?
Citeer
-1 #10 Willem-Jan Draper 27-06-2016 10:16
Ik heb een kaart gedwonload en een openfietsmap_li te_gmapsupp.zip bestand. Die geopend, daar zit van alles in maar geen bestand met de naam gmapsupp.img. Wel onder andere een MDR bestand. Is die bruikbaar un mijn garmin Edge 810?
Citeer
+2 #9 Ivon 29-05-2016 12:08
Ik heb een Australië kaart gedownload (sorry ik ben geen fietser) en mijn vraag is of een OSM kaart altijd op een geheugenkaart moet staan. Kun je de kaart ook zonder SD kaart gebruiken? Ik snap niet hoe ik dat moet zien aangezien ik nu nog in NL zit. Alvast dank
Citeer
-1 #8 Nico Visser 17-04-2016 13:10
Rixter223, bedankt voor je reactie. Ik heb nu de kaart van Mallorca op mijn SD kaart gezet en de de naam gmapsupp.img in mallorca.img gewijzigd. Als ik nu mijn Garmin opstart en naar de kaarten ga, dan vind ik alleen geen kaart terug met de naam Mallorca. Wel een kaart met de naam Openfietsmap Lite. Vraag mij alleen af of dit dan ook de kaart van Mallorca is.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links