Wielrenner en fietser kan eindelijk ook kiezen voor duurzaamheid

Duurzaamheid is de afgelopen jaren een gevleugelde term gebleken. Zeker in combinatie met outdoorsporten- en activiteiten. De aandacht voor het milieu, onze medemens en de impact van ons handelen op onze omgeving wordt gelukkig voor iedereen steeds belangrijker. Voor Fietspraat dan ook een goede reden om eens te zien wat voor mogelijkheden er op dit moment al binnen de wieler- en fietswereld te vinden zijn waar het gaat om duurzame producten en mogelijkheden. Hierbij focussen we in dit artikel met name op duurzame wielerkleding

Duurzaamheid in de wielersport blijft achter

Onze eerste constatering is dat in het aanbod van duurzame producten de wieler- en fietssport flink achter blijft. Simpel zoeken via Google op termen als duurzaam fietsen, duurzaam wielrennen, duurzame fietskleding etc. levert maar enkele spaarzame kwalitatief goede links op. Niet echt een hoopvolle score. Maar wat ons wel hoopvol stemt zijn de initiatieven die er zijn! Fietsen en mountainbikes van bamboe en hout (deels geproduceerd in ontwikkelingslanden), fietskleding gemaakt van recyclede PET-flessen, wat schoonmaak- en onderhoudsproducten voor de fiets en tassen en accessoires van recyclede fietsbanden. Dit artikel gaat specifiek in op het aanbod van duurzame wielerkleding.

Duurzame kleding

Een eerste vereiste die aan wielerkleding in het algemeen en dus ook aan duurzame wielerkleding wordt gesteld is dat deze mooi, kwalitatief hoogstaand en comfortabel is. Tot zover niks anders dan bij reguliere wielerkleding. Om duurzame wielerkleding te maken wordt gekeken naar drie onderdelen:

  • Duurzaam productieproces
  • Duurzame materialen
  • Duurzame manier van kleuren/verven

Productieproces

Duurzaamheid is meer dan recycling of milieubescherming. Duurzaam betreft ook aandacht voor het arbeidsproces en de arbeidsomstandigheden, korte transportlijnen, gebruik van waterbesparing en groene energie. Zo is de wielerkleding die gemaakt wordt in China, India, Pakistan, Bangladesh, etc. ongetwijfeld goedkoper dan de kleding gemaakt in Europa of zelfs Nederland. Echter, de vervuiling die gepaard gaat met het transport over zee is vele malen groter. Dan hebben we het nog niet over de arbeidsomstandigheden waaronder de mensen moeten werken. Vandaar dat wij adviseren enkel met producenten uit Europa in zee te gaan. Zij moeten volgens Europese standaarden werken en het transport is ook nog eens veel energiezuiniger (en sneller!).

Gebruikte materialen

Om de hoge kwaliteit van duurzame fietskleding en wielerkleding te realiseren wordt gebruikt gemaakt van diverse stoffen. Voor de productie van de fietskleding van Recyclingwear wordt zoveel als mogelijk gebruik gemaakt van gerecycled sportpolyester. Deze vorm van polyester wordt gemaakt van recyclede plastic verpakkingen en PET-flessen. Ter illustratie: een wielershirt korte mouw bevat circa 6 PET-flessen! Ook wordt er op dit moment nylon ontwikkeld, te gebruiken voor de bibshorts, welke is gemaakt van oude, afgedankte visnetten en netten die uit zee worden gevist!
Helaas zijn nog niet alle stoffen van gerecycled materiaal mogelijk. Te denken valt aan de windtex voor winterkleding. De stoffen die daarvoor gebruikt worden zijn wel op duurzame en ecovriendelijke wijze geproduceerd en voldoen aan de bluesign standard.

De Bluesign ® Standard is een internationale standaard voor het productieproces, welke is opgesteld ter verbetering van Milieu, Gezondheid en Veiligheid. De kracht van deze aanpak is dat het alle onderdelen uit de gehele productieketen (leveranciers, fabrikanten, etc.) met elkaar verbindt om zodoende de ecologische voetafdruk cumulatief te verminderen en een gezonde en verantwoorde textielindustrie te bevorderen.

Verven

Voor het verven en bedrukken van de kleding zijn diverse mogelijkheden beschikbaar. Veelal wordt gebruik gemaakt van digitale textielprinters of sublimatie. Deze laatste vorm is relatief goedkoop en wordt in Europa vaak gebruikt voor grote aantallen, maar door de benodigde warmte en druk is deze meer belastend voor het milieu. Welke techniek je ook kiest; zorg ervoor dat alleen verf op waterbasis wordt gebruikt. Veel beter voor het milieu en net zo mooie kwaliteit!

Besluit

Ondank het feit dat duurzaamheid in de wielersport achterblijft is het dus goed mogelijk om wielerkleding aan te schaffen die niet alleen mooi is en prettig zit, maar ook nog eens duurzaam tot stand gekomen is. Het zal niemand verwonderen dat de grote merken daar op dit moment nog niet aan meedoen, maar toch is er al een redelijk aanbod verkrijgbaar. Dit artikel is tot stand gekomen in samenwerking met www.recyclingwear.nl , een webshop die een breed aanbod aan duurzame wielerkleding heeft.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links