Bandenkeuze: Schwalbe G-One Tubeless in Roubaix Challenge

Na in 2015 de Roubaix Challenge op een MTB gedaan te hebben met Schwalbe Racing Ralph banden wilden we in 2016 met andere banden aan de start verschijnen. Lees hier onze zoektocht naar de ideale band.

Ervaringen vorig jaar

Afgelopen jaar hebben we op Fietspraat al verslag gedaan van onze ervaring tijdens de Roubaix Challenge. We reden destijds op een 26 inch mountainbike met Schwalbe Racing Ralph banden. Ideaal is dit natuurlijk niet (Racing Ralph zijn echte mountainbikebanden), maar de keuze om met de mountainbike te gaan bleek toch wel een hele goede te zijn geweest. Het enige nadeel van de mountainbike is het feit dat je brede banden hebt, in ons geval met veel profiel.

Voornemens voor 2016

Onze goede voornemens voor de 2016 editie van de Roubaix Challenge was dan ook: weer op de mountainbike dit keer met een 29-er, omdat dat ten opzichte van een 26 inch mountainbike makkelijker rolt. Zeker op de gewone asfaltstroken Voor wat betreft onze banden hadden we de volgende eisen:

  • tubeless
  • zo min mogelijk profiel
  • niet te breed, maar wel met voldoende volume om de kasseien goed op te kunnen vangen.

Bandenkeuze

Het was duidelijk dat we op het gebied van banden een keuze moesten maken. Onderzoek leverde een aantal kandidaat banden op, waaronder de Schwalbe Big One en de Marathon Plus. Beide zijn slicks. Mocht er toch een echte mountainbikeband gekozen worden, dan zou het de Thunder Burt of weer de Racing Ralph worden. We hebben onze voorselectie aan Schwalbe voorgelegd en hun, samen met onze eisen, om advies gevraagd. Zij kwamen zelf tot een tweetal banden als advies: de Big One en de G-One. Deze laatste hadden wij nog niet bekeken, dus was het tijd voor nieuw onderzoek.

Schwalbe G-One

Als je de G-One band opzoekt op de Schwalbe site, dan zul je deze niet bij OFFROAD vinden, maar bij ROAD. Dus is het even belangrijk om naar de afmeting te kijken. De G-One is verkrijgbaar in 35-622 en 40-622. Beide zijn geschikt voor 29-er mountainbikewielen. 622 is immers de omtrek die bij een 29-er wiel past. De 35 variant vonden we te smal/laag en zou naar ons gevoel te weinig volume hebben om bij een lage bandenspanning de kasseien (en scherpe randen ervan) goed op te kunnen vangen. De 40 variant heeft natuurlijk flink wat meer volume en werd de band van onze keuze. Even ter vergelijking: een Racing Ralph is een 57x622 dus die heeft nog veel meer volume. Aan de andere kant...een racefiets rijdt met 28 mm banden en heeft dus bijna geen volume. Speciaal voor racefietsers heeft Schwalbe de S-One die uitermate geschikt is voor Parijs Roubaix (30x622). In ons geval kozen we toch voor het extra volume van de G-One. Eigenlijk is de G-One een dual-purpose band die zowel op het asfalt als op gravel goed uit de voeten komt. In dezelfde 'One-range' is er ook nog de X-One wat een echte cyclocross band is met meer profiel en lijkt daardoor ook op een echte mountainbikeband.

Tubeless

Volgens Schwalbe hebben tubeless banden de toekomst. Tubeless is inmiddels proven technology in de auto-wereld. Tubeless banden hebben een betere performance (minder rolweerstand) en hebben uiteindelijk een hogere betrouwbaarheid. In de mountainbikewereld worden tubeless banden steeds meer gemeengoed. Bij de racefiets loopt de intrede nog wat achter. Dit kan te maken hebben met het feit dat de hogere bandenspanning toch wat mensen terughoudt van het massaal overstappen op tubeless banden. De doorbraak in de mountainbikewereld kwam pas toen de voordelen duidelijk werden. Door het gebruik van tubeless banden is het immers mogelijk om met een veel lagere bandenspanning te rijden, zonder het gevaar op een snake-bite. Dat de rolweerstand van een tubeless band daarbij ook lager is speelt waarschijnlijk een kleinere rol. De G-One band is een zogenaamde Tubeless Easy band. Dit betekend dat er een 'sealant' nodig is om de band luchtdicht te maken. Tubeless Easy is eigenlijk een doorontwikkeling van Tubeless Ready. De Tubeless Ready had ook een sealant nodig, maar was vaak lastig te monteren. De Tubeless Easy banden zijn, zoals de naam het al zegt, easy te monteren.

Monteren

Lees ons artikel overĀ Tubeless banden monteren

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links