Wielerkleding en temperatuur

Eerste vraag (vooral in het voorjaar) als je gaat fietsen is welke kleding je moet aantrekken. In dit artikel wordt een korte leidraad gegeven over welke kleding geschikt is voor welke temperatuur. Let wel: Dit is geen wet van meden en perzen, maar wel een goede richtlijn.

Boven de 25 graden

Bij een temperatuur boven de 25 graden volstaat een korte broek met een zomershirt. Eventueel een zweetshirt eronder, maar dat is eigenlijk niet nodig. Verder schoenen, gewone korte sokken, Handschoenen met korte vingers en een helm natuurlijk. Zelf draag ik onder de helm altijd een dunne bandana, maar dat is meer vanwege een fobie die ik ooit heb opgelopen met drie wespen in mijn helm.

Tussen de 25 graden en de 18 graden

Bij deze temperatuur volstaat een korte broek met een zomershirt. Draag er wel een zweetshirt onder. Verder eigenlijk hetzelfde als boven de 18 graden. Vertrek je 's ochtends net onder deze temperatuur, dan is een windstopper misschien erg handig. Deze heeft geen mouwen, een open achterkant en wordt dus niet snel te warm. Toch biedt de voorkant net genoeg warmte om de ochtendkou te breken.

Tussen de 12 en de 18 graden

Hier is een driekwart broek erg prettig. Vooral knieƫn vinden dit wel fijn. Ook voorkomt dit knieklachten op latere leeftijd. Verder is een zomershirt met lange mouwen aan te bevelen. Of gewoon korte mouwen met armstukken natuurlijk. Onder het shirt dan een zweetshirt (met korte mouwen). Verder gewoon schoenen, sokken, handschoenen met korte vingers en weer de helm (en bandana in mijn geval). Weet je zeker dat de temperatuur dichter bij de 12 graden blijft dan bij de 18, dan is de windstopper zeker aan te raden. Deze houd je 'body' goed op temperatuur, zonder dat je overmatig gaat zweten.

Tussen de 8 en de 12 graden

Een driekwart broek volstaat hier niet meer. Een lange broek, of een korte broek met beenstukken. Verder een shirt met lange mouwen (of mouwstukken). Zweetshirt en windstopper. Handschoenen met korte vingers volstaan nog steeds.

Tussen de 0 en de 8 graden

Nu wordt het echt koud. Lange broek en winterjack (dit is dikker dan een shirt met lange mouwen). Daaronder een zweetshirt, eventueel met lange mouwen. Ook moeten de handschoenen met lange vingers (winterhandschoenen) uit de kast. Verder overschoenen en een dikkere bandana.

Onder het vriespunt

Combineer een korte broek (met zeem) met een lange broek (zonder zeem). Verder een winterjack met hieronder een zomershirt met lange mouwen. Daaronder een zweetshirt met lange mouwen. Winterhandschoenen en een dikkere bandana of helm cap. Probeer ook niet langer dan twee tot drie uur te fietsen, want op den duur wordt het gewoon te koud. Kijk ook eens op het artikel over wielrennen en koude voeten en hier over welke soorten wielerkleding er allemaal zijn.

Besluit

Bovenstaande is een advies. Of dit ook afdoende of wellicht teveel is hangt ook af van weersomstandigheden zoals het schijnen van de zon, wind (en temperatuur van de wind) en eventuele neerslag. Daarnaast is kleding vrij persoonlijk. De een vindt het bij 14 graden lekker in korte mouwen, de ander vind het bij 19 graden nog frisjes. Hou daar dus ook voor jezelf rekening mee.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links