Ploegleider zijn is een vak

In het wielrennen zijn ploegleiders en teammanagers haast altijd ex-wielrenners, die de zelf opgedane ervaringen graag loslaten op de nieuwe generatie wielrenners. De ene ploegleider is daar succesvoller in dan de andere, maar echte indicatoren over de prestaties van de ploegleiders zijn er eigenlijk niet. Is het echter zo dat ex-renners de beste ploegleiders zijn? Natuurlijk moet een ploegleider verstand hebben van wielrennen, maar er zijn nog tal van andere vaardigheden die een ploegleider moet hebben, maar die niet alle ex-wielrenners hebben.

Goede ploegleider is een ploegleider met successen?

Kun je dan zeggen dat een goede ploegleider een ploegleider is waarvan de ploeg veel successen behaald? Het wel of niet binnenhalen van een overwinning is in eerste instantie nog altijd een verdienste van de renner in kwestie. Het is wel een taak van de ploegleider en teammanager om omstandigheden te creëren waaronder de betreffende renner optimaal kan presteren. Als we naar de Tour de France van de afgelopen tien jaren kijken, dan zou Johan Bruyneel de ideale ploegleider/teammanager zijn. Hij leidde Lance Armstrong immers zeven keer naar de hoogste tree in Parijs.

Bjarne Riis

Veel mensen en daaronder heel veel wielrenners beweren dat Bjarne Riis één van de beste teammanagers is. Hij wordt geroemd vanwege zijn trainingsmethoden. Als eerste van alle teammanagers kwam hij met een survival als trainingskamp in de winter, waarbij hij zijn renners dingen liet doen die ze anders nooit gedurfd zouden hebben. Juist op die manier kweekte hij een teamgeest, waar het team de rest van het jaar tijdens de koersen zijn vruchten van plukte. Daarnaast gaf hij renners ruimte om zich speciaal te richten op sommige wedstrijden, waardoor niet alleen kopmannen koersen konden winnen, maar ook de helpers. Ook was hij in staat om specifieke kwaliteiten van renners te verbeteren. Zo zijn er genoeg verhalen bekend van renners in zijn ploeg die zich onder zijn leiding hebben weten te verbeteren op specifieke disciplines zoals tijdrijden. Nu doen veel ploegen dat soort zaken, maar Bjarne Riis kan toch wel als pionier op dat gebied gezien worden.

Wat is een teammanager eigenlijk

De teammanager is eigenlijk het hele jaar het brein achter de ploeg. De teammanager begint met ervoor te zorgen dat hij een gebalanceerde ploeg heeft. Hierbij zorgt hij ervoor dat hij het type renners in dienst heeft om goed te presteren in de koersen die hij wil winnen. Dit kunnen rondes zijn, maar ook klassiekers of juist tijdritten. Ook het beleid voor de grote rondes moet bepaald zijn en het in dienst nemen van renners hierop afgestemd. Zo zou het beleid kunnen zijn om in de grote rondes zoveel mogelijk ritten te winnen (bijvoorbeeld met een goede sprinter), maar kan het beleid ook zijn om juist te proberen die grote rondes te winnen. Zodra de juiste renners in dienst zijn genomen zal de teammanager met de renners hun programma bepalen, waarbij aan de hand van wedstrijden en trainingen toegewerkt wordt naar zogenaamde pieken, waarbij een individuele renner op een specifiek moment in optimale conditie verkeerd. Verder is het tegenwoordig heel erg goed om trainingskampen te organiseren. Doel hierbij is enerzijds om gezamenlijk bijvoorbeeld op hoogte te trainen en daarmee de conditie en het klimvermogen van de ploeg te verbeteren, maar tegelijkertijd aan teambuilding te doen. Zoals eerder in dit artikel vermeld is Bjarne Riis de grondlegger hiervan en is het nut wel bewezen. Ook specifieke trainingsmethoden kunnen door of in nauw overleg met de teammanager geïntroduceerd worden.

Wat is een ploegleider eigenlijk

De ploegleider is het brein, het tactisch inzicht en de steun en toeverlaat van de renners tijdens de wedstrijd. De ploegleider bepaald samen met de renners hoe een bepaalde wedstrijd als team gereden gaat worden. Welke renners krijgen een vrije rol, welke renners dienen beschermd te worden en op welke renners van andere teams moet erg gelet worden. Dit wordt allemaal vooraf bepaald. Tijdens de wedstrijd heeft de ploegleider het overzicht en (hopelijk) de rust om de afspraken aan te scherpen of indien nodig aan te passen aan de ontstane situatie.

Succesvolle wielerploeg

Om een succesvolle wielerploeg te hebben, zul je een ideale combinatie van teammanager en ploegleiders hebben. Een uitermate succesvolle combinatie was in de jaren van Lance Armstrong natuurlijk Bruyneel met Dirk Demol als ploegleider. In het geval van Bjarne Riis is de combinatie ook altijd wel goed geweest, maar toch heeft Bjarne Riis als teammanager slechts één keer de Tour de France weten te winnen. Bekend is wel dat zijn ploegen gedurende het hele jaar altijd goed reden. Dat getoond toch wel van een uitgebalanceerde ploeg met de juiste aanpak. Eigenlijk kan gezegd worden dat het hebben van een succesvolle wielerploeg mogelijk is, indien aan drie voorwaarden voldaan is:

  • Geld
  • Juiste renners
  • Tactiek

Als eerste moet je als teammanager voldoende geld hebben, zodat je een uitgebalanceerde ploeg kunt samenstellen. Goede renners kosten immers geld. Als tweede moet je de juiste renners aanschaffen en in een goed teamverband onder goede teamgeest en conditie naar de wedstrijden sturen. Als laatste moet je dan nog de 'koers goed lezen' oftewel de juiste tactiek op alle momenten hanteren. Natuurlijk kan een koers ook gewonnen worden als niet aan alle voorwaarden voldaan is. Kijk bijvoorbeeld naar de Tour de France van 2011. Deze is gewonnen door Cadel Evans, terwijl zij niet de beste ploeg hadden. In de bergen zat Evans vaak alleen in een groep met tegenstanders die wel nog enkele helpers hadden. Wat zij als ploeg echter goed gedaan hebben, is hun tactiek hierop aanpassen en dit nadeel uitspelen. Op de hoogte zijn van je eigen kennen en kunnen (zelfkennis) is dus ook belangrijk, maar dit vormt dus een onderdeel van de tactiek.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links