De Vloek van de Regenboogtrui, een overzicht

De regenboogtrui voor de wereldkampioen wielrennen is niet voor iedereen een succes geweest. Na alle media-aandacht, roem en faam volgt niet voor iedereen een vervolg met veel overwinningen in het jaar dat de felbegeerde regenboogtrui gedragen mag worden. Welke wereldkampioenen maakten er nu wel een succes van en welk niet?

Vorige winnaars

 • 2015 Peter Sagan, Slowakije
 • 2014 Michal Kwiatkowski, Polen
 • 2013 Rui Costa, Portugal
 • 2012 Philip Gilbert, België
 • 2011 Mark Cavendish - Verenigd Koninkrijk
 • 2010 Thor Hushovd - Noorwegen
 • 2009 Cadel Evans - Australië
 • 2008 Alessandro Ballan - Italië
 • 2007 Paolo Bettini - Italië
 • 2006 Paolo Bettini - Italië
 • 2005 Tom Boonen - België
 • 2004 Oscar Freire - Spanje
 • 2003 Igor Astarloa - Spanje
 • 2002 Mario Cipollini - Italië
 • 2001 Oscar Freire - Spanje
 • 2000 Romans Vainsteins - Letland

 

2014 Michal Kwiatkowski

Het aantal overwinningen van Michal Kwiatkowski in 2015 is niet erg hoog. Toch had hij geen slecht seizoen met winst in de proloog en het jongerenklassement van Parijs-Nice en winst in de Amstel Gold Race

2013 Rui Costa

Rui Costa behaald in 2013 zijn regenboogtrui voor Portugal. Hij rijdt dan nog voor de ploeg van Team Movistar. Aan het einde van het seizoen vertrekt hij naar Lampre-Merida. Eerder in 2013 heeft hij voor de tweede opeenvolgende keer de Ronde van Zwitserland gewonnen. Een echte onbekende is Costa dus zeker niet. In 2014 kan hij in de koersen die hem zouden moeten liggen (klimklassiekers) aanvankelijk niet overtuigen, maar later wint hij wel voor de derde opeenvolgende keer de Ronde van Zwitserland. Een jaar van grote doorbraak is 2013 dus niet geworden voor Rui Costa, maar hij zet wel zijn carrière voort op een manier zoals hij voor zijn wereldtitel ook deed. Zijn wereldtitel was wel echt een verrasssing, maar wie de wedstrijd gezien heeft weet dat zijn winst sterk afhankelijk was van de interne teamstrijd bij Spanje. Hier wilden Rodriguez en Valverde namelijk niet voor elkaar rijden, waardoor Costa kon ontsnappen uit een kopgroepje van drie.

2012 Philip Gilbert

Philip Gilbert beleeft in 2011 een topjaar. 2012 wordt voor hem een minder jaar, met 'slechts' twee etappeoverwinningen in de Ronde van Spanje. Gilbert rijdt deze Ronde van Spanje als voorbereiding op het WK in Valkenburg. Hier ligt de finish 500 meter verder dan de finish van de Amstel Gold Race die Gilbert in 2010 en 2011 wist te winnen. Hij is dan ook topfavoriet en maakt de verwachtingen waar. Hij wordt wereldkampioen in Valkenburg. In de regenboogtrui weet Gilbert vervolgens niet te winnen. Zijn favoriete wedstrijden, de voorjaarsklassiekers worden veelal 'net-niet-wedstrijden'. Een 2de plaatst in de Brabantse Pijl is het hoogst haalbare. Gilbert rijdt vervolgens de Tour de France, maar weet daar niet te schitteren. Al met al mogen we dus concluderen dat Gilbert weinig plezier heeft beleefd aan de regenboogtrui.

2011 Mark Cavendish

Voor Cavendish was de regenboogtrui geen vloek. Hij won weliswaar minder in de regenboogtrui dan het jaar ervoor, maar dat had ook andere redenen. De overstap van Team HTC-Columbia naar Team Sky zorgde er ook voor dat zijn sprinttrein toch van minder grote omvang was. Team Sky vond het leuk om met Mark sprints te winnen, maar de focus van het team lag toch meer op het rondewerk. Daarom moest Mark het met minder helpers doen in een kleiner treintje. Desondanks wist hij nog veel overwinningen binnen te halen, waaronder drie etappes in de Tour de France, drie etappes in de Ronde van Groot-Brittanië en de semi-klassieker Kuurne-Brussel-Kuurne.

2010 Thor Hushovd

Thor maakte er absoluut een succes van. Hij won zelfs twee touretappes, waarvan één (Lourdes) op zeer indrukwekkende wijze. Dat een wereldkampioen een touretappe won in de regenboogtrui gebeurde voor het laatst door Oscar Freire, negen jaar eerder.

2009 Cadel Evans

Ook voor Cadel was de regenboogtrui een zegen. Niet dat hij in de regenboogtrui zoveel koersen won, maar juist het winnen van het wereldkampioenschap, en de manier waarop, veranderde zijn manier van koersen. Waar hij tot 2009 vaak een 'bandjesplakker' was en profiteerde van de fouten van anderen, leerde hij op het WK van 2009 wat het kiezen van de aanval kon opleveren. Sinds het WK van 2009 heeft hij vaak aanvallender gekoerst en ook gewonnen. Later in zijn carrière won hij (2011) zelfs de Tour de France.

2008 Alessandro Ballan

Alessandro Ballan was zeker niet succesvol in de regenboogtrui. Na een lange winter met plichtplegingen, feestjes en dergelijke kreeg hij een virus. Pas twee jaar later kwam zijn vorm weer enigszins op peil.

2007 en 2006 Paolo Bettini

Als je twee keer op rij wereldkampioen wordt zou je haast denken dat het wel succes heeft opgeleverd. Niets is voor Paolo Bettini minder waar. Een week nadat hij in 2006 wereldkampioen werd in Salzburg verloor hij zijn broer bij een auto-ongeluk. Een kleine twee weken later won hij de Ronde van Lombardije die hij opdroeg aan zijn broer. In 2007 verlengde hij zijn wereldkampioenschap. Daarna heeft hij niet meer zo heel veel wedstrijden gewonnen en beëindigde in 2008 na het wereldkampioenschap zijn loopbaan. Twee keer achter elkaar wereldkampioen worden deden eerder: Rik van Steenbergen (1949 + 1956 + 1957), Georges Ronsse (1928 + 1929), Rik van Looy (1960 + 1961), Gianni Bugno (1991 + 1992)

2005 Tom Boonen

Tom Boonen was in 2005 de eerste wielrenner ooit die in één jaar zowel de Ronde van Vlaanderen, Parijs-Roubaix als het wereldkampioenschap won. In het jaar erop won hij weer de Ronde van Vlaanderen. Ook droeg hij enkele dagen de gele trui in de Tour de France en een rit in de Eneco Tour. Zijn WK-jaar was dus wel geslaagd.

2004 en 2001 en 1999 Oscar Freire

Na de wereldtitel die Oscar in Verona behaalde vreesde Oscar voor zijn carrière, vanwege rugproblemen. Oscar kwam gelukkig later terug en heeft zelfs drie keer de wereldtitel behaald.

2003 Igor Astarloa

Astarloa won in 2003 in het Canadese Hamilton het WK. In 2004 won hij slechts enkele kleinere wedstrijden. In de rest van zijn carrière heeft hij nooit meer grote koersen gewonnen. Voor het winnen van het WK wist hij in 2003 de Waalse Pijl te winnen.

2000 Romans Vainsteins

Romans Vainsteins, afkomstig uit Letland, toch al geen wielernatie, moest na het WK geopereerd worden aan zijn zitvlak en balzak, en zag zijn seizoen in de regenboogtrui grotendeels mislukken. Ook daarna hebben we nooit meer de Vainsteins van het WK terug gezien.

Enkele wielrenners die in de voorgaande jaren wereldkampioen werden en vervolgens een slecht jaar kenden waren

Laurent Brochard 1997 Met zijn Festina ploeg uit de Tour gezet
Johan Museeuw 1996 Brak zijn knie-schijf in Parijs-Roubaix
Rudy Dhaenens 1990 Moest zijn carrière beëindigen met hartproblemen

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links