Waarom gebruikt een wielrenner doping ? En andere sporters ?

Om sneller te fietsen natuurlijk. Maar dat is niet het hele verhaal. Voor een wielrenner spelen er enorme belangen. En hoe zit dat dan in andere sporten?

Verschil tussen top en subtop

De kans om een wielerwedstrijd te winnen is statistisch gezien vrij klein. Er staan immers ongeveer 160 renners aan de start van een grote wedstrijd. De kans dat je als deelnemer van zo een wedstrijd wint is dus 1/160. Ploegenbelang vergroten of verkleinen je kans. Ben je de kopman van je ploeg, dan vallen er ongeveer zeven of acht man af. Heb je een vrije rol in je ploeg dan geldt hetzelfde. Ben je niet die aangewezen kopman en/of heb je geen vrije rol, dan wordt je kans op een overwinning zo mogelijk nog veel kleiner. Hierin schuilt dan ook al een gevaar. Ben je niet die topper, die kopman of man met vrije rol, dan zul je op een of andere manier een keer moeten uitblinken. Misschien ben je als subtopper wel beter dan de kopman binnen je ploeg, maar het moet op een of andere manier een keer opvallen. Door je in de eerste honderd kilometer van een koers helemaal op te offeren voor je kopman heb je echter weinig kans op een dergelijke uitblinkactie. Dus moet je extra goed zijn. Voor subtoppers kan dat een reden zijn om naar doping te grijpen.

Belangen

Ben je als subtopper aangesteld in een wielerploeg, dan verdien je een aardig salaris. Hiervan kun je goed rondkomen, maar ook niet meer dan dat. Als je stopt met wielrennen kun je een paar jaar vooruit als je slim met je geld bent omgegaan. Ben je echter die topper, dan hoef je waarschijnlijk nooit meer te werken. Het salaris van zo een topper is gemakkelijk vijf tot tien keer zo hoog als dat van een subtopper. En dat is toch aanzienlijk. De eeuwige roem van een overwinning en het kopman zijn, zijn dus niet de enige drijfveren om te grijpen naar doping. Het is ook gewoon een manier om die statistische kans op een overwinning en daarmee een substantieel beter salaris te vergroten.

Toppers

Voor de kopmannen van een ploeg ligt het verhaal nog wat complexer. Zij behartigen de belangen van een wielerploeg. Een overwinning in bijvoorbeeld een belangrijke klassieker kunnen het hele (voor)jaar goedmaken. Of op zijn minst de druk voor de rest van het seizoen weghalen. Halen ze de overwinning niet, dan moet en zal alles uit de kast gehaald moeten worden voor die ene overwinning. Voor de ploeg en de sponsor natuurlijk. Die pompt immers vele miljoenen in een wielerploeg. Niet alleen voor de mooie plaatjes op televisie, maar ook voor klinkende overwinningen. Het verschil tussen de toppers van de verschillende ploegen is vrij gering. Er ligt dan ook erg veel druk op deze renners. Elke manier waarop ze het verschil kunnen maken zullen ze aangrijpen. Daarbij gaan (en voornamelijk gingen) de nodige renners over de streep van wat mag en wat kan.

Andere sporten

Bovenstaande is natuurlijk redelijk bekend allemaal en brengt weinig nieuws. Samenvattend kan gezegd worden dat de nodige sporters in de fout gaan, doordat de belangen op zowel sportief gebied maar zeker ook op financieel gebied heel erg groot zijn. Een sporter wil winnen, vanwege de positie, het aanzien, de eeuwige roem, maar ook voor het geld. Met opzet heb ik in de vorige zin het woord 'sporter' gebruikt en niet 'wielrenner'. Wat we in het wielrennen zien, zien we namelijk ook in andere sporten. Als we kijken naar de financiële belangen, dan zijn er sporten te bedenken waar deze belangen nog vele malen groter zijn. Kijk bijvoorbeeld naar het voetballen. Hoeveel geld is er niet mee gemoeid als een ploeg wel of niet in de Champions League schittert? Of tennis. Hoeveel geld kan er niet met een grand slam toernooi gewonnen worden. Golven? Allemaal sporten met gigantische belangen. Niet geheel toevallig waren er bij de Operation Puerto met de bekende/beruchte dopingdoctor Fuentes in totaal 200 sporters betrokken, waarvan slechts 47 wielrenners. Deze wielrenners werden geschorst, maar van de overige sporters is nooit meer iets vernomen. Juist in deze sporten zijn de belangen en financiële gewinnen nog veel groter. Is dat laatste misschien de reden, dat er nooit meer iets van gehoord wordt? In de tijd van Fuentes, 2006, blinkt Spanje uit op alle gebieden. In 2008 worden ze Europees kampioen voetballen. In 2010 zelfs wereldkampioen. Doctor Fuentes zegt in een verklaring dat Spanje beide titels kan inleveren als hij alles verteld wat hij weet.

Kleinere belangen

In welke sporten, naast het wielrennen, worden dan wel veel sporters gepakt met doping ? Hardlopen (atletiek in het algemeen), turnen, roeien, zwemmen, bodybuilders. Deze lijst is zeker niet compleet, maar wat wel opvalt, is dat er geen sporten in staan waar enorme sommen geld mee verdiend worden. Hiermee proberen we zeker niet te suggereren dat de sporten met grotere belangen in de doofpot verdwijnen. Maar toch is het opvallend. Er zijn verhalen bekend van Spaanse voetballers die zich in Zwitserland 'vers bloed' laten bijzetten. Dit wordt verdedigd onder de noemer 'verzorging'. De voetballer in kwestie zou goed voor zijn lichaam zorgen. In de wielersport heet dit doping en levert een schorsing van twee jaar op.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links