Bekeuringen voor fietsers

Net zoals de bekeuringen voor auto's/automobilisten worden ook de bekeuringen voor fietsen/fietsers jaarlijks opnieuw bepaald. Lees in dit artikel over de bedragen die je als wielrenner kunt krijgen voor zowel je eigen gedrag als voor het niet in orde hebben van je fiets.

Alle bedragen

Het complete overzicht van mogelijke bekeuringen in 2012 kun je hier vinden.

Bekeuringen voor de fiets

Er even van uit gaande dat je op een deugdelijke gemiddelde racefiets of mountainbike. Je hebt dan geen trapreflectie, geen wielreflectie, geen rode retroreflectoren, geen verlichting en hoogstwaarschijnlijk geen fietsbel. Dit levert een totale bekeuring op van 165 Euro. Natuurlijk zijn de eisen waaraan een fiets moet voldoen goed. Schoolgaande jeugd, of mensen die hun fiets voor woon-werkverkeer gebruiken in weer en wind, zomer en winter moeten absoluut goed zichtbaar zijn. Daar moeten we niet over discussiƫren. Fietsen die echter puur voor recreatief gebruik bedoeld zijn, zoals mountainbikes en racefietsen voldoen, zodra ze verkocht worden, al niet aan de gestelde eisen. Deze eisen mag je ook niet aan een dergelijke fiets stellen. De gemiddelde wielrenner zal ook niet in het donker rijden zonder licht (hopen we), dus dan hoef je deze eisen ook niet aan de fiets te stellen. Neemt een fietser toch deel aan het verkeer op het moment dat zichtbaarheid een probleem kan zijn, dan moet deze fiets natuurlijk wel aan de gestelde eisen voldoen.

Bekeuringen voor je gedrag

Er even vanuit gaande dat je je als wielerliefhebber redelijk netjes gedraagt en zeker al geen alcohol op hebt als je fietst. Toch zijn er vast een aantal regels die je als wielrenner regelmatig aan je laars lapt. Even een paar voorbeelden: Op een heel overzichtelijk kruispunt zul je waarschijnlijk niet stoppen voor een stopstreep. Als je met je wielerclubje rijdt van ongeveer vijftien man, dan zal de eerste er geen rekening mee houden dat een laatste eventueel voorrang moet geven aan een voetganger bij een zebrapad. Dat je niet mag inhalen (ook geen andere wielrenner) op een zebrapad zal de meeste wielrenners wel helemaal onbekend in de oren klinken. Niemand doet het volgende, maar tocht gebeurd het regelmatig: Negeren verplicht fietspad. Het stapvoets rijden op een woonerf zal de meeste ook geheel onbekend in de oren klinken, evenals het zonder teken met arm afslaan. Bovengenoemde voorbeelden kunnen je op een gemiddelde zondagochtend tijdens het fietsen overkomen. Al met al riskeer je dan een totale boete van 410 Euro. Net zoals je in Nederland met de auto niet te hard mag rijden (omdat er nu eenmaal regels zijn), mag je op de fiets ook geen regels overtreden. Bovengenoemde overtredingen kunnen gebeuren. Als fietser moet je je daar echter bewust van zijn. Je riskeert het risico op een boete. Voetgangers bij een zebrapad hebben nu eenmaal voorrang. Krijg je hier vervolgens een bekeuring voor, dan moet je die gewoon accepteren. Net zoals je dat moet doen bij een snelheidsbekeuring. Wellicht dat we ons nogmaals moeten realiseren dat we als wielrenners onze sport uitoefenen op de openbare weg, waarbij we andere weggebruikers moeten respecteren.

Reacties   

0 #1 W.Reijnen 28-10-2016 13:13
Mag een wielrijder fietsend een zebrapad oversteken ?
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links