Vrouwen in het mannenwielrennen

Nu Marianne Vos zo ongeveer alles wint en gewonnen heeft wat er in het vrouwenwielrennen te winnen valt ontstaan langzaam ideeën om haar (af en toe) aan mannen wedstrijden te laten deelnemen. Dit is niks nieuws, want in het verleden gebeurde het ook al. Maar is het wel zo slim om dat te doen?

De geschiedenis

Al eerder, in een artikel over vrouwenwielrennen schreven we op fietspraat.nl over vrouwen in het mannenwielrennen. Alfonsino Strada nam in 1924 als vrouw deel aan de Giro d'Italia. Ze kwam in één rit te laat binnen, maar mocht van de organisatie mee blijven rijden (weliswaar buiten competitie). Zo reed ze deze Giro uit. Om alles nog even in proportie te melden: de Giro d'Italia in1924 werd destijds verreden over 12 ritten en 3613 km (gemiddeld 300 km/dag). Voordat Strada mee mocht doen met de mannen had ze al 36 mannenwedstrijden gewonnen!

Kan Marianne winnen bij de mannen

Als Marianne Vos dan één of meerdere wedstrijden meedoet bij de mannen, waarom zou ze dat dan doen? Het antwoord is eigenlijk vrij simpel. Als Marianne op de fiets stapt, doet ze dat om te winnen. Maar kan dat bij de mannen? Het antwoord is eigenlijk vrij makkelijk. Nee, dat kan niet. Weliswaar komt ze voor wat betreft vermogen heel erg goed mee. Ze kan qua vermogen evenveel wegfietsen als bijvoorbeeld Laurens Ten Dam, toch ook niet de minste. Maar Laurens ten Dam wint ook niet zomaar even een wedstrijd. Er zijn altijd renners die nog meer vermogen (of langer) kunnen wegtrappen. Daarnaast zullen de mannen haar niet even snel een wedstrijd laten winnen. Dan zou dus een ploeg (haar eigen Rabobank?) in dienst van Marianne moeten gaan fietsen in een dergelijke koers. Want in je eentje win je geen wedstrijd in het huidige wielrennen. De belangen voor de Rabobank ploeg in het mannenwielrennen zijn echter te groot om aan dit experiment mee te werken.

Waarom dan wel?

Zou Marianne dan mannen wedstrijden gaan rijden als trainingsritje? Volgens haar eigen ploegleider, Jeroen Blijlevens, zou Marianne meedoen om haar motivatie op pijl te houden. Daar zijn wij het dus niet mee eens. Marianne neemt, zoals gezegd, alleen aan wedstrijden deel om deze ook te kunnen winnen. Als die kans niet aanwezig is, zal Marianne daar niet echt gemotiveerd van raken. Demotivatie is eerder een gevaar van deelname aan de mannenwedstrijden.

UCI regels?

De UCI heeft bekend gemaakt dat Marianne Vos helemaal niet bij de mannen mag gaan koersen.Woordvoerder Enrico Carpani zegt: "Marianne Vos is een van de succesvolste vrouwen in de historie van de wielersport, maar ze is een vrouw en zal bij de vrouwen moeten blijven koersen." Lees hier het hele artikel.

Wat dan?

Ons lijkt het geen goed idee om Marianne Vos bij de mannen te laten fietsen (in wedstrijden). Op haar jonge leeftijd zijn er misschien weinig uitdagingen meer te behalen bij de vrouwen. Toch moeten daar nog zaken te halen zijn. Lance Armstrong won ook zeven keer de Tour de France. Na een paar keer is de uitdaging daar toch ook nog aanwezig. En Marianne Vos heeft echt nog niet alle wedstrijden gewonnen. Zo ontbreken bijvoorbeeld nog enkele Olympische Titels. Ook op de baan zijn nog wel wat titels te behalen. Jammer dat veldrijden niet Olympisch is, anders kon ze daar in 2012 al een belangrijk doel van maken.

Besluit

Dit artikel is geen betoog om Marianne Vos uit het mannenwielrennen te houden. Als zij er zelf in geloofd en denkt hier iets positiefs aan over te houden moet ze dat zeker doen. Echter puur het feit dat ze vermogens kan trappen die buiten haar alleen mannen kunnen trappen betekend niet dat ze ook mannenwedstrijden kan winnen. Het spelletje dat wielrennen heet is iets complexer dan alleen maar vermogens met elkaar vergelijken om vervolgens de winnaar aan te wijzen. Ook in het vrouwenwielrennen moeten er voor Marianne nog uitdagingen zijn. Bijvoorbeeld in het pieken naar wedstrijden die ze nog nooit gewonnen heeft, zoals de Olympische spelen. Verspeel desnoods de rest van het jaar, puur als voorbereiding op de Olympische spelen. Juist die gouden medaille heeft ze nog niet. Of bijvoorbeeld op de baan, waar ze nog maar amper wedstrijden gereden heeft.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links