Het runnen van een wielerploeg

Het runnen van een wielerploeg, ploegleider spelen. Het klinkt erg aanlokkelijk, maar in de praktijk blijkt het een heel erg lastige klus.

Sponsors

Om een ploeg bij elkaar te krijgen heb je natuurlijk geld nodig. Het gemiddelde budget van een Worldtour ploeg ligt ergens rond de 10 miljoen Euro. Dat is veel geld en daar heb je dus sponsors voor nodig. Deze sponsors willen daar natuurlijk iets voor terug. Sponsors investeren geld in een ploeg om een aantal redenen. Een belangrijk element daarin is een stukje image en herkenbaarheid bij haar (potentiële) klanten. Daarnaast vinden sponsoren het echter ook wel leuk als haar wielerploeg af en toe eens wint. Een eis die sponsoren daarbij ook nog eisen is dat renners van de ploeg op een transparante manier koersen en geen gebruik maken van ongeoorloofde middelen en praktijken (spreek: doping).

Team

Daarmee zijn een aantal randvoorwaarden geschapen. De ploeg moet transparant zijn, klasse aan boord hebben om te winnen en vervolgens dat ook nog waar maken. Kan er niet gewonnen worden, dan moet minimaal op een manier gekoerst worden waar een sponsor zich mee kan identificeren. De Vacansoleil-ploeg is daar een goed voorbeeld van. Dat zij in 2011 de Tour de France niet gingen winnen wist iedereen. Maar als vrijbuitersploeg hebben ze toch een geweldig visitekaartje afgegeven door etappes te winnen, in de bolletjestrui te fietsen, maar vooral door de aanval te kiezen. De sponsor zal er ongetwijfeld blij mee zijn geweest. Als ploegleider moet je de ploeg echter zo ver krijgen dat de individuele wielrenners aan het groter belang gaan denken en in dienst daar van gaan koersen. Bij sommige renners zal dat geen probleem zijn. Een renner als George Hincapie bijvoorbeeld, die inmiddels zo'n tien touroverwinningen heeft meegemaakt als helper, zal nog nooit van start gegaan zijn met de ambitie om zelf de Tour te winnen. Elke keer zal hij voor ogen hebben gehad om alles op alles te zetten om de aangewezen kopman in het geel in Parijs te krijgen. En in zijn geval met heel veel succes. Andere renners hebben wellicht wat meer coaching en overtuigingskracht nodig.

Risico's

Los van een stukje mentale voorbereiding en begeleiding tijdens en voorafgaand aan de voor het team belangrijke wedstrijden heeft de ploegleider ook nog te maken met een aantal risico's. Zo kan een heel seizoen van een bepaalde renner in het teken van een specifieke wedstrijd gesteld worden, maar kan dat volledige plan in duigen vallen als gevolg van ziekte, valpartijen of ander malheur. Dit kan natuurlijk kansen bieden voor andere renners, door een keer uit de schaduw van hun beoogde kopman te mogen treden, maar als ploegleider kies je toch liever voor een stukje zekerheid. Voorbeelden van ploegen die in de afgelopen jaren te maken hebben gehad met tegenslagen op dit gebied zijn er te over. In 2010 had Tom Boonen te maken met blessures. Recentelijk in 2012 komt Fabian Cancellara in de Ronde van Vlaanderen zwaar ten val en breekt zijn sleutelbeen. Tijdens de voor hem zo belangrijke wedstrijd en een week voor Parijs-Roubaix. Ook Rabobank heeft met Robert Gesink al een keer iets dergelijks meegemaakt, toen hij in 2010 in de Tour de France zwaar ten val kwam en de strijd moest verlaten. BMC lijkt in 2012 met Philippe Gilbert een soortgelijk scenario tegemoet te gaan. Waar Gilbert in 2011 heel erg veel won, lijkt 2012 een moeilijk jaar voor hem te worden. Ingeluid door problemen met zijn tanden heeft hij de winter niet helemaal goed verteerd.

Conclusie

Het spel van ploegleidertje spelen is zo gemakkelijk nog niet. Je moet in de eerste plaats voldoende financiële middelen in huis hebben om genoeg kwaliteit aan wielrenners in je ploeg te krijgen. Samen met die wielrenners moet je de door jezelf en door sponsors gestelde doelen proberen te halen. Dit moet het liefst ook nog overeenkomen met de persoonlijke doelen van de wielrenners. Vervolgens moet je de hoop uitspreken dat je renners op de voor hun uitgestippelde piekmomenten niet alleen erg goed zijn, maar überhaupt nog op hun fiets zitten en niet ziek, zwak of misselijk zijn. Of nog erger, iets gebroken hebben en voor langere tijd uit de running zijn. Pas als dat allemaal in orde is, kan het tactische spel van ploegleider beginnen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links