Leo van Vliet hersteld zijn fout in de Amstel Gold Race van 2013

Kunnen we in 2013 wel weer de Amstel Gold Race winnen? Voor het eerst sinds 2003 ligt de finish namelijk niet bovenop de Cauberg. Leo van Vliet, koersdirecteur en voormalig bondscoach heeft zijn fout rechtgezet.

Cauberg

Wat Leo van Vliet gedaan heeft, is erg gedurfd. Hij heeft het parcours veranderd. Daarmee bedoelen we niet de verandering van 2012, waar een afdaling van de Sibbergrubbe en een laatste rondje Valkenburg werd afgeschaft. Nee, daarmee bedoelen we het in 2003 naar Valkenburg halen van de finish. Boven op de Cauberg om precies te zijn. Die heeft de koers van de Amstel Gold Race toch wel veranderd. Daarmee blijft het veld der favorieten erg lang gesloten en ontbrand het pas rond de Eijserbosweg. Michael Boogerd was daar altijd de gangmaker, omdat dat de enige plek was waar je nog een ontsnapping kon plaatsen. Waar je als favoriet nog ver genoeg van de streep was om de kans te grijpen, maar ook dicht genoeg bij de streep was om het vol te houden. De praktijk wees echter anders uit. Door de finish boven aan de Cauberg bleef het veld te lang bij elkaar. Een eventuele ontsnapping in de laatste 10/15 kilometer kost dusdanig veel energie dat je op de Cauberg teruggepakt wordt. Teruggepakt door een explosieve klimmer die op het grote blad de Cauberg opstoempte. Gelukkig heeft Leo dit aangepast. Na het wereldkampioenschap wielrennen op ongeveer hetzelfde parcours, maar met de finish zo'n 500 meter verder, krijgt ook de Amstel Gold Race hier zijn finish. Dat geeft renners die het op de Cauberg net niet redden de kans om terug te komen. Tegelijkertijd heeft het WK Wielrennen in 2012 aangetoond dat de Gilbert's die de Cauberg wel goed opkomen hier toch ook kunnen winnen. Kortom: Meer kanshebbers dus in de Amstel Gold Race.

Voormalige winnaars

De Nederlandse winnaars van de Amstel Gold Race sinds 1990 waren:

2001 Erik Dekker
1999 Michael Boogerd
1991 Frans Maassen
1990 Adri van der Poel

Zowel Dekker, Boogerd als Maassen hebben gewonnen in Maastricht. Adri van der Poel heeft de Amstel Gold Race nog gewonnen toen de finish in Meerssen lag. Van deze winnaars had waarschijnlijk alleen Michael Boogerd een kans gemaakt op de finish in Valkenburg. Zowel Dekker, Maassen als van der Poel waren grotendeels kansloos geweest bij een finish/sprint op de Cauberg. Michael Boogerd heeft het meerdere malen geprobeerd en is drie keer tweede geworden bovenop de Cauberg. Dat is absoluut een prestatie van formaat, maar toont wel aan dat de finish eigenlijk net te moeilijk is voor het kaliber Nederlandse renners dat wij hebben. Dat wordt nu hopelijk anders met de finish iets verderop in Berg en Terblijt.

Wie wint dan wel

Als we kijken wie dan wel wint op de Cauberg, dan komt een lijstje klasbakken bovendrijven: Gilbert, Ivanov, Cunego, Schleck, Di Luca, Rebellin. Allemaal renners die een sprint bergop aankunnen, terwijl ze zich de rest van de dag onzichtbaar gehouden hebben. Dat laatste kan een Nederlandse renner, met een beetje ploegentactiek, natuurlijk ook. Het eerste is wat moeilijker en het lijkt erop alsof we niet een dergelijk explosieve renner in ons midden hebben.

Toekomst

Kijken we echter naar renners zoals Mollema en  misschien Hoogerland, maar ook Robert Gesink, dan hebben we met de nieuwe finish de komende jaar wellicht een grotere kans met de nieuwe finishlocatie.

Conclusie

Leo van Vliet heeft met zijn werk als (inmiddels voormalig) bondscoach en ook als koersdirecteur van de Amstel Gold Race absoluut het beste voor met het Nederlandse wielrennen. Onbedoeld heeft hij echter jaren achter elkaar het Nederlandse wielrennen uitgeschakeld als het gaat om het behalen van een overwinning in de Amstel Gold Race. Hopelijk heeft hij met deze belangrijke aanpassing de kansen van de Nederlanders vergroot.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links