Ontwikkelingen (die nodig zijn) in de wielersport

Het wielrennen heeft zich door de jaren heen ontwikkeld. Als we echter kijken naar de ontwikkelingen die hebben plaatsgevonden, dan zijn het vooral geavanceerde zaken als ontwikkelingen van de fiets, van communicatiemiddelen en van voeding/trainingsmethoden. De spelregels van de het spelletje zelf zijn nagenoeg gelijk gebleven onder de noemer 'wat goed is moet zo blijven'. Maar misschien is het allemaal niet meer zo goed.

Wetenschappelijke benadering

De Tour de France van 2012 werd gewonnen door Team Sky met wielrenner Wiggins. Het was niet eens zozeer de renner Wiggins die de Tour won, maar meer de wetenschappelijke benadering van Team Sky. Tot in de laatste puntjes was alles geanalyseerd. Hoeveel vermogen een renner optimaal moet trappen om zo efficiënt mogelijk te fietsen. Hoe hij het hele jaar moet trainen, wanneer hij in de koers moet eten en drinken. Hoe er op ontsnappingen gereageerd moet worden en met hoeveel vermogen een berg opgereden moet worden. Allemaal vanuit de optimale rendering van het menselijk lichaam op de omstandigheden. Dit project werd opgestart na de uitermate succesvolle Olympische spelen van Groot Brittannië. Het project moest binnen vijf jaar leiden tot een Britse tourwinnaar. En Wiggins had de beste papieren, omdat hij goed kon fietsen als ex-baanwielrenner en daarbij de juiste uitslagen had op de vermogensmeting. Of hij wel de juiste attitude en passie voor het wielrennen had was bijzaak. Dagelijks werden een paar mensen erop uitgestuurd om Bradley zijn bed uit te halen en de juiste voeding en trainingsschema's te laten volgen. En met succes. Mooi en aardig allemaal en ze wonnen er de Tour mee. Als kijker werd het er echter niet aantrekkelijker op. Dat het succes voor het Britse team al na vier jaar kwam in plaats van vijf had te maken met het tourschema van 2012. Eens in de zoveel jaar is er namelijk een tourschema waarbij tijdritten de overhand hebben ten opzichte van aankomsten bergop. In 2013 is dat wellicht weer anders en wint er iemand anders. Maar ook daar heeft Team Sky vast een rekenschema voor.

Tour de France aantrekkelijk houden

De Tour de France van 2012 was voor de gemiddelde kijker niet echt aantrekkelijk om te kijken. Waar normaliter lange vlakke etappes slaapverwekkend zijn, waren de bergetappes dat nu ook. De wegrit van de Olympische spelen brachten echter een oplossing. Daar rijden de renners zonder oortjes, waardoor het calculeren van ontsnappingen en het terughalen er van lastiger wordt. Ook rijden de teams daar met maximaal vijf renners. Het Britse team zou de koers wel even op een massasprint laten aankomen, om hun sprinter Cavendish uit te spelen. Een ploegje van vijf renners is echter te weinig om de koers te controleren. Daardoor kwam de overwinning aan op koersinzicht, lef en eigen initiatief. Hoe ontevreden de wereld ook was met de uiteindelijke overwinnaar Vinokourov, hij had het wel verdiend. Hij had lef getoond, de koers 'gelezen' en eigen initiatief genomen. Of hij daadwerkelijk sterker was dan Uran (waar hij de sprint van won) zullen we nooit weten. Wellicht dat Uran ook gewoon zijn toekomst gekocht heeft. Maar één van beide heren verdiende de overwinning. Zou deze aanpak ook niet in de Tour de France toegepast kunnen worden? Hiermee bedoelen we twee ingrijpende maatregelen: 1. Oortjes verbieden, waardoor ontsnappingen meer invloed hebben op het koersverloop gedurende de drie weken. 2. Kleinere ploegen, aangezien een ploeg van 5, 6 of 7 renner geen overwicht kan hebben op het peloton. Bijkomend voordeel is dat in een Tour de France met 22 ploegen van 7 renners slechts 154 renners aanwezig zijn in plaats van de huidige 198. De koers zou hiermee een stuk veiliger worden, aangezien de kans op valpartijen kleiner wordt.

Conclusie

Waar een aantal sporten door de jaren heeft de spelregels heeft aangepast, omwille van het aantrekkelijk houden van de sport, zou het wielrennen en vooral de Tour de France dit ook moeten doen. Zeker als met dit soort aanpassingen ook de veiligheid van de renners wordt vergroot. Hopelijk leest de A.S.O. dit bericht. Mochten ze het niet kunnen lezen willen we best een poging wagen er een Franse versie van te maken.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links