Dopingopenbaringen in Nederland, de tijdlijn

Na het interview van Oprah Winfrey met Lance Armstrong ontstaat in Nederland een golf van bekentenissen, ontkenningen en andere uitspraken van (voormalig) wielrenners over hun eigen verleden. Lees hier de tijdlijn der gebeurtenissen (wordt nog aangevuld)

Donderdag 17 januari 2013 - Lance Armstrong

Het interview tussen Lance Armstrong en Oprah Winfrey wordt op tv uitgezonden. De inhoud van het interview en de daar gedane bekentenissen worden als bekend verondersteld en hier dan ook niet herhaald.

Zaterdag 19 januari 2013 - Thomas Dekker

Thomas Dekker, in 2007 gepakt voor afwijkende bloedwaarden verklaard in zijn Rabobank periode zowel EPO als bloeddoping te hebben gebruikt. De ploegartsen hielpen daarbij en waren volledig op de hoogte. Thomas Dekker werd retrospectief gepakt, doordat een bloedstaal uit het verleden (december 2007) later opnieuw getest werd op Dynepo. Het opmerkelijke aan dit verhaal is hij gepakt werd in een tijd dat hij voor de Lotto wielerploeg uitkwam, terwijl de retrospectieve test over zijn periode bij Rabobank ging. Hiermee is Thomas Dekker de tweede renner die na zijn vertrek bij Rabobank gepakt wordt met doping, terwijl ze in hun Rabobank periode ook gebruikten maar nooit gepakt zijn.

Zaterdag 19 januari 2013 - Danny Nelissen

Danny Nelissen bekend in zijn Rabo-periode EPO gebruikt te hebben. Dit is om twee redenen opmerkelijk. In de eerste plaats omdat Danny Nelissen aangeeft de EPO van het team te hebben gekregen. Het team zou de doping betaald hebben van het prijzengeld. De reden dat de ploeg de doping gebruikte was omdat resultaten in het voorjaar waren uitgebleven. De tweede reden dat dit een opmerkelijke bekentenis is, is het feit dat Nelissen bij Rabobank fietste in de beginjaren van de ploeg. Dit zou dus inhouden dat de Rabobank ploeg reeds vanaf de oprichting dopinggebruik zou hebben toegestaan/gestimuleerd.

Zondag 20 januari 2013 - Marc Lotz

Marc Lotz, in 2005 betrap bij Quick Step op het bezit van EPO, geeft aan vanaf 2001 bij Rabobank verboden middelen te hebben gebruikt. Hij geeft echter aan dit op eigen houtje te hebben gedaan. Een arts zou de middelen hebben toegediend, maar Lotz geeft niet aan welke arts dit is.

Tot zover is eigenlijk alleen de bekentenis van Danny Nelissen zeer interessant. Van Thomas Dekker en Marc Lotz was het nodige al bekend. Dekker voegt alleen toe dat de ploeg op de hoogte was. Lotz ontkracht dit vanuit zijn kant echter.

Dinsdag 22 januari 2013 - Karsten Kroon en Mathé Pronk

Karsten Kroon geeft aan dat hij nooit positief bevonden is, maar dat de UCI hem in 2004 er wel op geattendeerd heeft dat hij afwijkende bloedwaarden vertoonde. Hij betreurd het moment waarop dit naar buiten komt, maar geeft aan nooit meer iets van de UCI over het voorval gehoord te hebben. We mogen dit dus zeker niet als een bekentenis zien. Tegelijkertijd brengt Mathé Pronk een verhaal naar buiten hoe het er in zijn tijd aan toe ging. Hij schetst een wereld waarin een wielrenner maar zijn vinger hoefde op te steken om hulp te krijgen bij dopinggebruik. Hulp vanuit die ploeg. Zelf heeft hij hier nooit aan toegegeven. Lees hier het hele interview: http://www.nusport.nl/wielrennen/3010592/chantage-grootste-probleem.html

Woensdag 23 januari 2013 - Thomas Dekker

Thomas Dekker verklaart om in gesprekken met de dopingautoriteit namen, data en details te noemen. Naar eigen zeggen begint hij met dit proces, om het voor ex-collega's en oud-teamgenoten makkelijker te maken zich uit te spreken.

De uitspraak van Thomas is om twee redenen interessant. In de eerste plaats, omdat hij een boek heeft geschreven over zijn eigen verleden, maar daar slechts de halve waarheid verteld. Bloeddoping wordt daar namelijk niet genoemd, terwijl hij eerder op 19 januari toegeeft ook bloeddoping te hebben toegepast. In de tweede plaats is dit interessant, omdat Thomas namen zou kunnen noemen van een aantal Nederlandse renners in dienst van de toenmalige Rabobank ploeg. Komt Thomas niet verder dan het noemen van de naam van de ploegarts, dan is het minder interessant. De ploegleiding van Thomas rond 2004, 2005, 2006 moet toch het nodige hebben geweten.

Donderdag 24 januari 2013 - Rudi Kemna

In 2003, rijdend voor de Nederlandse Bankgiroloterij ploeg, heeft Rudi Kemna EPO gebruikt. Hij geeft dat zelf toe in een interview. Hij nam de EPO op eigen initiatief en is er ook weer snel mee gestopt. De EPO werd hem geleverd door ploegleider Peter Janssen. Rudi Kemna betaalde hier zelf voor. Op dit moment is Rudi Kemna ploegleider bij het Nederlandse Argos-Shimano

Maandag 28 januari 2013 - Grischa Niermann

Grischa Niermann geeft aan dat hij in de periode van 2000 tot 2003 gebruik heeft gemaakt van EPO. In deze tijd reed Niermann voor de Rabobank wielerploeg.

Donderdag 30 januari 2013 - Michael Rasmussen

De Deense renner geeft toe dat hij van 1998 tot 2010 verboden prestatiebevorderende middelen heeft gebruikt. De middelen die hij gebruikte waren: epo, insuline, groeihormonen, cortisonen en bloedtransfusies. In deze periode reed Rasmussen voor verschillende wielerploegen, waaronder van 2003 tot 2007 voor de Rabobank wielerploeg. Of de ploegleiding hiervan op de hoogte was verteld hij niet.

Woensdag 6 maart 2013 - Michael Boogerd

Uiteindelijk moet ook Boogerd zijn waarheid vertellen. Hij geeft toe tussen 1997 en 2007 doping te hebben gebruikt, namelijk epo, bloeddoping en cortisonen. Boogerd geeft aan zijn mooiste overwinningen, waaronder La Plagne in de Tour en de Amstel Gold Race van 1999 met behulp van doping te hebben behaald. Ook geeft hij aan zijn straf te aanvaardden en niet verder mee te werken door namen te noemen van mensen die hem geholpen hebben.

Maandag 18 maart 2013 - Rolf Sörensen

De Deense renner Rolf Sörensen bekend tijdens zijn loopbaan EPO en cortisonen te hebben gebruikt. Sörensen is de negende renner die bekend tijdens zijn Rabobank periode doping te hebben gebruikt. Hij reed van 1996 tot en met 2000 voor de Rabobank wielerploeg. Sörensen verteld eigenlijk niks over wie hem bij zijn dopinggebruik heeft geholpen en legt de schuld en de verantwoordelijkheid hiervan uitsluitend bij hem zelf.


wordt vervolgt...

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links