Het dopingmiddel GW501516

Doping door de jaren heen kent verschillende soorten verboden middelen die gebruikt werden. Zo was er eind jaren negentig van de vorige eeuw en de eerste jaren van het huidige millenium het product EPO, gecombineerd met cortisonen. Toen dat opeens te traceren was, werd bloeddoping (hoewel niet nieuw) opeens weer heel erg populair. Nu ook dit via het biologisch paspoort op z'n retour is, duiken er weer nieuwe producten op. We schreven eerder over Aicar Daarnaast is er het product GW501516, ook wel GW1516 genoemd. Wat is dit en wat doet het?

Aicar

De werking van Aicar beschreven we reeds eerder, maar zullen we hier nog even kort herhalen. Stel, je slikt elke dag een dosis Aicar pillen maar doet verder geen actieve training. Na vier weken blijk je 23 procent langer te kunnen rennen (dan vier weken geleden) en in die tijd leg je ook nog eens 44 procent meer afstand af. Dat is in het kort wat Aicar doet: je uithoudingsvermogen verbeteren zonder te trainen.

GW501516

GW501516 is een experimenteel medicijn van GlaxoSmithKline dat de concentratie HDL (goed cholesterol) in het lichaam verhoogt. In tegenstelling tot Aicar werkt GW501516 niet als er geen training plaatsvind. Voer je dus geen steek uit, dan kun je GW501516 slikken wat je wilt, je prestaties zullen er niet beter van worden. Gebruik je echter GW501516 terwijl je erbij traint, dan blijk je na vier weken 68 procent langer te kunnen rennen en 70 procent meer afstand af te leggen. GW501516 als geneesmiddel is bedoeld als medicijn tegen zwaarlijvigheid, diabetes en hart- en vaatziekten. Hiervoor is het middel echter nog niet goedgekeurd en geregistreerd.

Combinatie Aicar en GW501516

Toediening van de combinatie Aicar, GW501516 en training schijnt nog spectaculairdere resultaten op te leveren. Bovenstaande percentages van Aicar en GW501516 afzonderlijk zijn afkomstig van studies met muizen. Exacte cijfers over toediening van de combinatie zijn niet bekend, maar schijnen wel substantieel hoger te zijn.

Kopen en bijsluiters

Middelen als Aicar en GW501516 lijken moeilijk verkrijgbaar te zijn, maar dat valt in de praktijk wel mee. Deze middelen vallen onder de categorie van research chemicals en zijn gewoon in webshops verkrijgbaar. Op deze webshops kan iedereen gewoon producten kopen. Er zitten natuurlijk bijsluiters bij. De bijsluiter van GW501516 meldt bijvoorbeeld: "GW501516 is a very potent chemical. This form is for research/laboratory use only. Not intended for human use. Accidental ingestion could cause increased body temperature, heart palpitations, vomiting, shaking, or even death. Keep out of the reach of children. Protect from light. Store at room temperature" Gegevens uit dit artikel zijn mede afkomstig van de website http://www.ergogenics.org

Wada waarschuwing tegen GW501516

In maart 2013 brent WADA een waarschuwing tegen GW501516 naar buiten. Dit is zeer ongebruikelijk, maar het WADA geeft aan dat GW501516 dusdanig gevaarlijk kan zijn dat het de gezondheid van een sporter die dit middel gebruikt ernstig kan schaden.
Het blijkt namelijk dat GSK (GlaxoSmithKline) al in 2006 de ontwikkeling van het product heeft gestaakt, nadat bleek dat de muizen waarop GW501516 getest werd veel meer tumoren ontwikkelden dan gebruikelijk. Het medicijn werkte dus wel, maar had alleen heel erg verstrekkende gevolgen. Ondanks het feit dat GSK gestopt is met de ontwikkeling van het medicijn is GW501516 wel verkrijgbaar op de zwarte markt. Het WADA brengt de waarschuwing naar buiten, omdat er inmiddels sporters zijn die positief bevonden zijn op GW501516. Informatie van GSK waar het stoppen van het onderzoek naar de werking van het product duidelijk te zien is vind je hier.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links