Leeftijdsgebonden klassen in het wielrennen

Zoals bijna alle sporten heeft ook het wielrennen verschillende klassen met hierin alleen sporters van een bepaalde leeftijd. Op die manier kan ervoor gezorgd worden dat de wedstrijden een open een eerlijk karakter blijven behouden. Zo zou het niet eerlijk zijn een jonge wielrenner van 14 jaar te laten fietsen tegen een volgroeide wielrenner van 19 jaar. In dit artikel gaan we in op de verschillende leeftijdsklassen die er zijn in Nederland.

Jeugd categorie

Deze categorie is nog verder opgedeeld in zeven groepen. Hierbij rijden jongens en meisjes gemend, maar gelden wel verschillende regels voor jongens en meisjes. In het kort is deze verdeling als volgt: Groep 1: Jongens tot maximaal 8 jaar, meisjes tot maximaal 9 jaar

Groep 2: Jongens tot maximaal 9 jaar, meisjes tot maximaal 10 jaar

Groep 3: Jongens tot maximaal 10 jaar, meisjes tot maximaal 11 jaar

Groep 4: Jongens tot maximaal 11jaar, meisjes tot maximaal 12 jaar

Groep 5: Jongens tot maximaal 12 jaar, meisjes tot maximaal 13 jaar

Groep 6: Jongens tot maximaal 13 jaar, meisjes tot maximaal 14 jaar

Groep 7: Jongens tot maximaal 14 jaar

Nieuwelingen (jongens en meisjes)

Jongens en meisjes van 15 en 16 jaar

Junioren (mannen en vrouwen)

Mannen en vrouwen van 17 en 18 jaar

Beloften

Deze categorie is er alleen voor mannen in de leeftijd van 19 tot 23 jaar. Rijden deze mannen echter voor een ProTourteam of een ContinentalProTeam, dan worden ze beschouwd als eliterenners.

Elite-vrouwen, beloften en amateurs

Vrouwen vanaf 19 jaar vallen in de categorie beloften. Vanaf 23 in de categorie elite. Boven de 30 jaar kunnen de vrouwen kiezen of ze als Masters (amateurs) aangemerkt willen worden op hun licentie of als Elite. Deze keuze wordt gemaakt op basis van het soort wedstrijden dat door deze vrouw gereden worden.

Amateurs en sportklasse

Hierin vallen mannen boven de 19 jaar. Rijd men niet voor de continental ploegen of hoger, dan worden deze mannen aangeduidt als zogenaamde Masters. Ook mannen die inschrijven voor de sportklasse worden op hun licentie aangeduidt als Master. Het verschil tussen amateurs en sportklasse is dat sommige wedstrijden specifiek voor amateurs zijn en weer andere wedstrijden specifiek voor de sportklasse.

Elite met en zonder contract

Zodra een renner 23 jaar wordt, wordt hij een elite renner. Hierbij is het een zogenaamde 'met contract' renner als hij een arbeidscontract met zijn ploeg heeft. Heeft de renner dit niet, dan is hij een renner 'zonder contract'. Grofweg betekend dit dat alle ProTour-renners en ContinentalPro-renners allemaal renners zijn 'met contract'. Op continental niveau rijden meestal renners 'zonder contract'. Dit klinkt vreemd, want de renners zullen wel degelijk een contract met het team hebben, maar dit is juridisch gezien geen arbeidscontract. Dat is waar de naam vandaan komt.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links