Strava, wat is het, wat kun je er mee en willen we dit wel

Strava is een website waar je kunt zien welke routes je gefietst hebt en hoe snel je op bepaalde stukken bent. Welke route je gefietst hebt weet Strava, doordat je dit registreert met behulp van een GPS device. Dit kan je mobiele telefoon zijn, maar ook een navigatiesysteem zoals een Garmin of een Mio. Achteraf upload je dan (of dit gaat automatisch, afhankelijk van het apparaat) je ritgegevens naar Strava, zodat Strava deze gegevens kan analyseren.

Segmenten

Strava kent zogenaamde segmenten. Deze kun je zelf maken en zijn stukken weg op de door jou gereden route. Vervolgens zal Strava berekenen hoe lang jij over dit segment gedaan hebt. Het mooiste is natuurlijk als jij de snelste bent die ooit dit segment gefietst heeft. Strava noemt je dan de KOM (King of the Mountain) voor mannen of QOM (Queen of the Mountain) voor vrouwen.

Vrienden

In Strava kun je een heel netwerk opbouwen van 'vrienden' opbouwen. Zo kun je zien wat je vrienden voor routes gefietst hebben. Belangrijker/leuker nog is dat je op de verschillende segmenten kunt zien hoe snel je vrienden daar gefietst hebben. Het is zelfs mogelijk in Strava 'clubs' te maken, waarbij je kunt zien wie van jouw club de meeste kilometers, hoogtemeters en dergelijke gefietst heeft.

Wat kun je er mee

Bovenstaande inleiding vertelt al het één en ander van de mogelijkheden van Strava. Dit zijn vooral mogelijkheden waarbij je kunt kijken hoe je presteert ten opzichte van je vrienden en anderen. Zo zijn er ook veel profrenners die gebruik maken van Strava. De bekendste in Nederland zijn op dit moment Laurens ten Dam en Nikki Terpstra.
Wat Strava daarnaast mogelijk maakt is het feit dat je je gegevens in de loop der jaren kunt analyseren. Zo kun je op een bepaald segment kijken wat de tijden zijn die jij daar ooit hebt gereden. Hiermee kun je bekijken of je huidige conditie beter of slechter is dan de conditie precies een jaar geleden. Strava registreert van jouw ritten op de verschillende segmenten de snelheid, tijd, hartslag en het geleverde vermogen. Hierbij moet wel in acht worden genomen dat deze gegevens voorhanden zijn. De Strava smartphone apps registreren (nog) geen hartslag, dus zal deze kolom leeg blijven. Als je je gewicht en dergelijke goed heb ingevuld zal Strava het geleverde vermogen berekenen bij gebruik aan een vermogensmeter. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat deze vermogensberekening een 'bij benadering' berekening is. Strava kan namelijk niet zien of je bij iemand in het wiel zit, veel tegenwind hebt of andere omstandigheden die het te leveren vermogen beïnvloeden. Heb je wel een vermogensmeter, bijvoorbeeld gekoppeld aan je Garmin toestel, dan zal Strava de feitelijk geregistreerde vermogens weergeven.

Willen we dit wel

De hierboven gegeven mogelijkheden zijn mooie voorbeelden van ontwikkelingen in de wielersport voor liefhebbers. Het stelt niet-profs in staat hun ritten goed te analyseren en jezelf te vergelijken met vrienden en zelfs profs. Op die manier kun je een soort competitie doen met anderen, zonder hiervoor wedstrijden te moeten fietsen. Of we dit ook wel met z'n allen willen is een andere vraag.

KOM-verzamelaar

Menig Strava gebruiker raakt verslaafd aan z'n KOM's en is niet te genieten als iemand dit van hun afpakt (hier krijg je een e-mail van). In de praktijk zie je dit soort mensen in groepsritten niet meer op kop rijden, maar de hele dag bij anderen in het wiel. Komen ze bij 'hun' segment, dan gaan ze er opeens als een haas vandoor, alleen maar om op dat segment een goede tijd neer te zetten. De rest van de rit zie je ze meestal niet meer. Hoeveel KOM's deze junkie heeft weet hij waarschijnlijk uit z'n hoofd. De KOM-verzamelaar heeft één probleem: Nederlandse (en buitenlandse) profs gebruiken Strava ook. Zijn die eenmaal op een segment geweest, dan heeft de KOM-verzamelaar meestal het nakijken.

Strava-Junkie

Een ander soort Strava gebruiker is de zogenaamde Strava-junkie, die bij thuiskomst meteen de ritgegevens gaat uploaden, om te kijken 'hoe hij het gedaan heeft'. Om dit nog wat aan te wakkeren organiseert Strava zogenaamde Challenges. Een voorbeeld van zo'n Challenge is een maandelijkse competitie voor mensen die de meeste kilometers rijden, de langste rit rijden of de meeste hoogtemeters in een maand rijden. De Strava-junkie analyseert na afloop van de rit deze gegevens helemaal en vergelijkt zich op elk segment met anderen.

Wielerclubs

Het kan nog gekker dan de KOM-verzamelaar. De meeste wielerclubs rijden in verschillende (meestal twee of drie) groepen, die ingedeeld zijn op snelheid. Om maar zoveel mogelijke KOM's te behalen doen leden van dit soort groepen er alles aan om maar zo snel mogelijk een segment af te leggen. Het negeren van fietspaden, verkeerslichten, voorrang zijn slechts voorbeelden van mogelijkheden die aangewend worden. Dit leidt allemaal niet tot veiligere verkeerssituaties. Zeker in tijden dat het steeds drukker wordt met fietsers zou dit tot problemen en ongelukken kunnen leiden. Vooral in Amerika zijn al genoeg verhalen bekend van verkeersongevallen waarbij één van de betrokkenen Strava gebruikte.

Conclusie

Strava is een heel mooi initiatief en biedt gebruikers heel veel mogelijkheden. Van het analyseren van je eigen ritten tot een stukje competitie met anderen. Ook het 'afkijken' van routes die anderen fietsen leiden ertoe dat je meer fietsplezier kunt beleven. De keerzijde van Strava is echter dat het ook juist dat fietsplezier kan wegnemen als je alleen nog maar gefocussed op KOMmetjes en segmenten op de fiets zit. De ervaring leert dat je ook een hoge gemiddelde snelheid kunt halen (of vaak nog hoger) indien je juist op de klimmetjes niet helemaal voluit rijdt. De uitdaging voor Strava-gebruikers is dan ook om de gulden middenweg te zoeken tussen het neerzetten van leuke prestaties en het behouden van fietsplezier. Als die balans weg is en doorschiet naar het prestatieve, dan doet Strava de wielersport meer kwaad dan goeds.  

Reacties   

0 #1 Co 14-05-2014 05:14
Leuk voor wie alles wil delen of niets anders heeft maar ik gebruik al jaren trainingscenter van Garmin en kan precies het zelfde zonder het te hoeven delen.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links