Clenbuterol en wielrennen

Clenbuterol en wielrennen

In 2010 wordt Alberto Contador betrapt, of op z’n minst positief bevonden, op het gebruik van Clenbuterol. Na een lang juridisch gevecht wordt hij schuldig bevonden. De aangetoffen hoeveelheid is uitermate klein. Of hij dus schuldig is of niet kunnen we alleen overlaten aan de juristen. Wel willen we stilstaan bij wat Clenbuterol is en wat voor nut het heeft in het wielrennen.

Clenbuterol in de sport

Alberto Contador is zeker niet de eerste sporter/wielrenner die positief bevonden wordt op het gebruik van Clenbuterol. Onder andere de Duitse topsprintster Katrien Krabbe werd betrapt (1992), maar wellicht bekender is het geval van Djamolodine Abdoujaparov (1997) en van Frank Vandenbroucke (2002). Clenbuterol staat op de dopinglijst van de UCI. Een Nederlandse vertaling van die lijst kun je hier nalezen.

Wat doet Clenbuterol

Het verbetert de ademhaling en werkt spierversterkend. Bovendien kan het ook dopinggebruik maskeren. Het wordt onder meer voorgeschreven tegen astma, maar is als geneesmiddel heel omstreden en niet toegelaten in de VS. Vanwege het feit dat Clenbuterol omstreden is, wordt het bij mensen niet meer zo vaak toegepast. Wel wordt het regelmatig gebruikt bij paarden met astmatische aandoeningen. Overmatig gebruik van Clenbuterol kan gepaard gaan met chronische hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid, angst- en paniekaanvallen, het continu trillen van de spieren (tremor), hartritmestoornissen en krachtigere hartcontracties. Daarnaast is Clenbuterol levertoxisch.

Werking en afbraak in het menselijk lichaam

Clenbuterol heeft een zeer langdurig effect. Dit, doordat het product zeer langzaam afbreekt in het lichaam. Dit gebeurd met 50 procent per 36 uur. Dit lijkt veel, maar is erg weinig. Dit is voor sporters een voordeel maar tevens een nadeel. Doordat het langdurig effect heeft, heb je langer voordeel van de werking ervan. Nadeel is natuurlijk echter dat sporters en voornamelijk wielrenners op elk moment van de dag zowel binnen als buiten competitie gecontroleerd kunnen worden op doping. Indien dan Clenbuterol gebruikt wordt op enig moment, is dit tot lange tijd na het gebruik te traceren.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links