Renners buiten de tijdslimiet

In veel bergetappes kennen we het begrip 'De Bus'. Dit betreft een groep 'mindere klimmers' (ze gaan nog steeds wel snel hoor). Deze groep rijdt een tempo waarbij ze zeker zijn dat ze binnen de toegestane tijdslimiet binnen zijn. Kom je buiten deze tijdslimiet, dan mag je de dag erna niet meer van start gaan. Toch gebeurd het nog wel eens dat een dergelijke bus zich verrekend en dus niet meer van start mag gaan. Hoe zitten de regels over tijdlimiet en welke recente gevallen hebben zich voorgedaan? Daar gaan we in dit artikel op in.

De regels

De UCI regels over tijdslimiet zijn erg duidelijk. In artikel I.1.3, Specific Regulations for the Event, staat uitgelegd hoe het zit. De tekst is letterlijk:
The organizer should draw up the specific regulations for the event including any special sporting regulations. Specific regulations are different for one-day races and stage races. They should be drawn up in accordance with the example given right after. Time limits For one-day races, the time limit is set at 5% of the winner’s time. The time limit in stage races is set by the organizer in the specific regulations. An example of the time limits for a stage race is given below. The time limits vary depending on the type and difficulty of the stage. The following coefficients can be applied:

  • Flat stage: 8-10%,
  • Medium mountains or average difficulty stage: 10-14%,
  • High mountains or very difficult stage: 15-18%,
  • Individual or team time trial: 25%
  • Prologue and Mountain Time trial: 30%

If there are exceptional circumstances (adverse weather, blocked roads, serious accident or incident, etc.), the time limits may be changed by the commissaries’ panel in agreement with the organization management. The commissaries’ panel, after having informed the organization management, may reinstate one or more riders who have suffered particular misfortune during a stage.
Samengevat betekend dit dat eendagskoersen andere regels hebben dan etappe koersen. Voor eendagskoersen is de tijdslimiet bepaald op 5% van de winnaars tijd. De laatste renner die dus in de uitslag opgenomen wordt heeft maximaal een tijd die 105% is van de tijd van de winnaar. Voor etappekoersen dient de organisator duidelijke regels op te stellen over de tijdslimieten. Hierbij mogen de tijdslimieten verschillen per soort en moeilijkheidsgraad van de etappe. Vervolgens mogen de commissarissen van een race bepalen dat de tijdslimiet aangepast wordt. Dit mag bijvoorbeeld in het geval van onvoorziene omstandigheden zoals extreem slecht weer, geblokkeerde wegen, een ernstig ongeval etc. Deze aanpassing van de tijdslimiet moet gebeuren door de race commissarissen in overleg met de organisatie. Verder mogen de race commissarissen bepalen dat specifieke renners in de koers mogen blijven in het geval van specifieke omstandigheden. In het specifieke geval van de Tour de France staat in het reglement dat de Tourdirectie de tijdslimiet mag aanpassen indien meer dan 20% van de deelnemers buiten tijd binnen komen.

De volledige tekst van de UCI is hier te downloaden.

Uitzondering: Ploegentijdrit

Het zou volgens de regels mogelijk zijn om een gehele ploeg als gevolg van het resultaat in de ploegentijdrit uit te sluiten. Een hele ploeg kan echter nooit buiten tijd komen. Meestal wordt er een maximumtijd ingesteld die ploegen maximaal kunnen verliezen.

Recente/Bekende gevallen

Onderstaand staan een aantal bekende recente gevallen waarin grote groepen renners buiten de tijd binnen kwamen en wat er mee gebeurde.

De Panne 2011

Het meest recente geval van een grote groep renners die 'buiten tijd' binnen kwam was in de Driedaagse De Panne in maart 2011. Daar mochten in de afsluitende tijdrit slechts 56 renners van start gaan, omdat een groot deel van het deelnemersveld de voorafgaande ochtendetappe te veel tijd verloren had. 77 man werd uit koers gezet.

Tour de France 2001 - Erik Dekker

In de Tour de France van 2001 in de etappe naar Pontarlier won Erik Dekker. Een etappe die werd gekenmerkt door zeer zware regenval. De kopgroep, waarin dus de winnaar Dekker zat, had 35 minuten voorsprong op het peloton. De tijdslimiet die dag was 29 minuten en 55 seconden. Volgens de regels zouden de volgende dag slechts 14 man mogen vertrekken in de volgende etappe. De jury en de tourdirectie besloten tot een algemeen pardon, waardoor de overige renners toch mochten starten.

Tour de France 2006 - La Toussuire

In de 16de etappe naar La Toussuire kwam 54% van de deelnemers buiten de tijdslimiet binnen. Hierna besloot de jury om de tijdslimiet op te rekken.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links