UCI, CAS, WADA en andere partijen

Helaas lezen we het nog te vaak, een wielrenner die betrapt wordt op, of in elk geval positief bevonden wordt voor het gebruik van een verboden middel. Hoe gaat het dan verder, want we horen in het nieuws namen van verschillende instanties, zoals het WADA, de UCI en het CAS

Even een korte uitleg.

UCI

UCI (Frans: Union Cycliste International) is de internationale organisatie voor de wielersport.
De UCI verstrekt wielerlicenties aan renners en leden-landen. Het verstrekt richtlijnen over inrichting, verloop en kalender van de wedstrijden. Het reguleert de maatregelen in verband met dopingbestrijding. De UCI organiseert ook het Wereldkampioenschap wielrennen, waarin nationale ploegen vertegenwoordigd zijn, in tegenstelling tot de andere wielerwedstrijden, waar commerciële ploegen strijd leveren. De UCI heeft sinds 27 september 2013 als voorzitter de Brit Bryan Cookson.

WADA

WADA is het world anti-doping agency ofwel het wereldantidopingagentschap. Het is een onafhankelijke organisatie, opgericht  (1999) en bestuurd door het IOC (Internationaal Olympisch Comitee). Het doel van de oprichting was het bestrijden van doping in de sport, dus niet specifiek het wielrennen. Voorzitter is momenteel John Fahey.

CAS

Laatste belangrijke speler is het CAS wat staat voor Court of Arbitration for Sport. Dit is een onafhankelijk tribunaal voor het beslechten van geschillen op het gebied van sport. Het CAS is opgericht in 1984 op initiatief van het IOC. Het hof telt ongeveer 150 rechters uit 55 landen. Sinds 1994 staat het CAS grotendeels los van het IOC, waardoor de onpartijdigheid beter gewaarborgd kan worden.

Positief, en nu ?

Wat gebeurd er nu als een sporter, laten we het geval Contador voor het gemak nemen, positief bevonden wordt. Als eerste wordt de renner tijdens een koers (in het geval van Contador tijdens de Tour de France 2010), of bij een zogenaamde out-of-competition controle positief bevonden. Deze controle wordt uitgevoerd in opdracht van de UCI. Zodra de UCI een positieve controle constateerd, vragen zij het WADA om hun expertise. Het WADA controleert aan de hand van de anti-dopingrichtlijnen en de omstandigheden van de sporter of er sprake is van een positieve controle. Is dit zo, dan kan zowel de sporter, als de UCI direct een contra-expertise aanvragen, waarbij het afgenomen medium (urine, bloed) nogmaals gecontroleerd wordt. Indien deze controle ook positief is, begint het spel pas echt.

Verzoek UCI

De UCI zal in dat geval de wielerorganisatie van het land waarin de renner ingeschreven staat (in het geval van Contador is dit Spanje) vragen om de renner te horen en te vervolgen. Stel dat de Spaanse wielerunie tot dezelfde conclusie komt als de UCI en het WADA, dan kan Contador een straf opgelegd worden (even los van het direct op non-actief stellen na de positieve controle). Het verdict van de lokale wielerorganisatie kan ook vrijspraak zijn. In dat geval is de renner weer vrij om te koersen.

Hoger beroep

In beide gevallen (veroordeling inclusief schorsing of vrijspraak) kan zowel de renner, als de UCI de zaak voorleggen aan het CAS. Het CAS is het laatste adres waar de partijen kunnen vragen om een oordeel. Dit is dus een soort hoger beroep. De uitspraak van het CAS is vervolgens bindend.

Nieuwe ontwikkelingen, Claudia Pechtstein - januari 2015

In januari 2015 heeft zich een bijzondere ontwikkeling voorgedaan. De Duitse schaatsster Claudia Pechstein had het hele bovenstaande traject doorlopen. In haar geval niet met de UCI maar met de ISU, omdat dit de internationale schaatsunie is. Uiteindelijk werd ze door het CAS voor twee jaar geschorst. Dit heeft Pechstein vervolgens aangevochten bij de burgerrechter in München. Deze heeft nog geen uitspraak gedaan, maar wel de aanklacht aangenomen. Hierdoor wordt de hele zaak opnieuw geopend en bekeken. De beslissing van de rechtbank in München is uniek omdat sporters hierdoor de kans geboden wordt om besluiten van het CAS, het hoogste tribunaal in de sport, aan te vechten.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links