Marco Pantani Monument op de Galibier

Sinds 2011 (19 juni om precies te zijn) staat op ongeveer vier kilometer van de top van de Galibier een monument ter nagedachtenis van Pantani. Normaal gesproken staat fietspraat.nl niet specifiek stil bij overleden renners of onthulde monumenten, maar omdat deze pas recentelijk onthuld is, maken we een uitzondering.

Waarom op de Galibier

Het monument ter nagedachtenis van Pantani staat dus op de Galibier. Op deze zeer gevreesde beklimming legde Marco Pantani in 1998 de basis voor zijn latere touroverwinning. Hij plaatste een demarrage in barre weersomstandigheden. Hij won hierdoor later die dag de etappe in Les Deux Alpes en veroverde de gele trui. Na zijn demarrage bleef zijn voorsprong uitlopen. Op de top had Pantani tijd genoeg om te stoppen en even een regenjasje aan te doen voor de afdaling. De top van de Galibier was die dag in zwarte nevelen gehuld. Wind en regen teisterden de renners. Jan Ullrich verloor veel tijd die dag, uiteindelijk 8 minuten en verloor de gele trui. Deze overwinning van Pantani wordt gezien als één van zijn grotere overwinningen en daarom wordt de Italiaan juist op deze Franse berg geëerd. Momenteel is Marco Pantani nog steeds de laatste renner die 'de dubbel', zowel Touroverwinning als overwinning in de Giro in één jaar, realiseerde.

Pantani

Marco Pantani was een uniek wielrenner. Klein van stuk, kale kop en een echte klimmer. Zijn bijnaam was vaak het olifantje, vanwege zijn grote oren. Soms werd hij ook wel de Piraat genoemd. Zijn hele wielercarrière bestond uit veel ups en downs. Hij had grote successen, maar kende ook diepe dalen. Deze werden vaak veroorzaakt door valpartijen, waardoor hij meermaals genoodzaakt was te werken aan een comeback. De nadagen van zijn carrière werden overschaduwd door dopingschandalen. Op 14 februari 2004 overleed hij aan de gevolgen van een hartstilstand. Later bleek een overdosis cocaïne de ware oorzaak. Velen beschouwen Pantani nog steeds als de meest getalenteerde klimmer ooit.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Fietspraat MEER

Zoeken

Sponsored Links