Kopgroepen in een touretappe - het betere rekenwerk

In de vlakke (of overgangs) etappes komt vaak een ontsnapping tot stand. Deze zijn vaak gedoemd om te mislukken. Het peloton weet aan de hand van de oortjes, GPS en andere technieken precies hoe groot de voorsprong is. Wanneer heeft een kopgroep nu kans van slagen. Hoe groot moet de voorsprong zijn?

Wie wil er werken

Vaak wordt het inlopen van de kopgroep gedaan door een combinatie van ploegen. In vlakke etappes zijn dit meestal de sprintersploegen. Deze hebben immers het grootste belang bij een sprint. De ploegen waarvan renners in de ontsnapping zijn willen natuurlijk niet meewerken. De ploegen van de klassementsrenners zullen meestal in het begin van de etappe de voorsprong niet te groot willen laten worden, maar zullen op het laatste ook niet meer meewerken zodra de voorsprong van de best geklasseerde renner in de ontsnapping beperkt is gebleven.

Rekenregel

Een peloton weet precies hoe hard ze moeten rijden om een voorsprong niet groter te laten worden, waarna ze in de laatste 80-100 km de voorsprong kunnen laten slinken en in de laatste 10-15 km een hergroepering laten plaatsvinden. De rekenregel die daarbij gehanteerd wordt is dat een peloton op vaart ongeveer één minuut van de voorsprong afrijdt per 10 km fietsen. Dus op 80 km van de finish mag een kopgroep nog best 7 minuten voorsprong hebben. Nu is dit geen wet van meden en perzen, maar over het algemeen kan dit wel als rekenregel gehanteerd worden. Bijzondere omstandigheden, zoals een geaccidenteerd parcours, slecht weer en natuurlijk ook de samenstelling van de kopgroep hebben hier invloed op.

Oortjes

Dat de bovengenoemde rekenregel gehanteerd wordt is mogelijk door het gebruik van moderne communicatiemiddelen. Zowel de kopgroep, als het aanstormende peloton beschikt over voldoende informatie om deze rekenregel te laten werken. Dat is ook de belangrijkste reden dat er tegenwoordig weer een discussie is over het gebruik van oortjes in het peloton. Zou men de oortjes afschaffen, dan zou het peloton over minder informatie beschikken. De exacte voorsprong is dan veel minder nauwkeurig te bepalen. Kopgroepen zouden dan meer kans van succes hebben. Pelotons zouden op hun beurt misschien eerder geneigd zijn om een kopgroep eerder terug te halen, waardoor er weer nieuwe ontsnappingen en dus kopgroepen zouden kunnen ontstaan. Kortom, het wielrennen zou spannender (kunnen) worden.

Bergetappes - aankomsten bergop

In bergetappes gaat deze rekenregel niet op. Daar kan een ontsnapte renner veel makkelijker ingehaald worden door een kopman/klimmer die de hele dag in de luwte heeft meegereden en pas op de laatste klim de aanval kiest. Een ontsnapte renner, waar wellicht ook nog het beste er vanaf is, kan per kilometer best één a twee minuten verliezen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links