Tour de France: Strijdlustigste renner

Dagelijks wordt er in de Tour de France een renner uitgeroepen tot strijdlustigste renner. Aangezien er geen duidelijke richtlijnen zijn waar deze strijdlustigste renner aan moet voldoen, is er wel eens discussie of wel de juiste renner gekozen is. In dit artikel staan we stil bij de manier waarop iemand tot strijdlustigste renner wordt uitgeroepen

Geschiedenis, truien en rugnummers

De strijdlustigste renner bestaat pas sinds 1952. De tot strijdlustigste uitgeroepen renner krijgt geen trui, zoals de witte trui (beste jongere in het algemeen klassement), groene trui (meeste sprintpunten), gele trui (beste in het algemeen klassement), maar krijgt een ander rugnummer. Waar de overige renners een wit rugplaatje hebben met een zwart nummer, heeft de strijdlustigste renner een rood rugplaatje met een wit nummer.

Jury

De strijdlustigste renner wordt bepaald door een jury. Deze jury bestaat van oudsher uit alleen maar Fransen. In het verleden maakten onder andere Jean-François Pescheux (Tour-directie), oud-renners Bernard Hinault, Laurent Jalabert en Jacky Durand, Thierry Adam (Franse televisie), Christian Ollivier (RTL), Jean Montois (AFP) en Philippe Bouvet (L’Equipe) deel uit van deze jury. Sinds een aantal jaar worden ook buitenlanders, alleen journalist, toegelaten tot deze jury. Dat is hoogst uitzonderlijk en is ingevoerd vanwege de kritiek die er op deze jury was. De volledig Franse jury zou namelijk een Frans getinte voorkeur hebben en te vaak Franse renners uitroepen tot strijdlustigste renner. Daarom is de jury uitgebreid met leden uit Spanje, België, Nederland, Italië en Engeland. In 2011 bestaat de jury uit acht leden, waaronder de Nederlandse journalist Raymond Kerckhoffs (Telegraaf).

Methode

De juryleden sturen 15 kilometer voor de finish per sms de door hun gekozen renner van de dag door. Hieruit wordt vervolgens de strijdlustigste renner van de dag gekozen. Helemaal transparant is dit nog steeds niet, aangezien de buitenlandse juryleden hun stem moeten doorgeven per sms, waarna de Franse juryleden nog hun eigen keuze hierop kunnen afstemmen. In vergelijking met het verleden is het echter al een verbetering.

Prijs

De strijdlustigste renner van de dag wordt beloond met 2000 Euro. De renner die in Parijs wordt uitgeroepen tot de strijdlustigste renner van de hele tour ontvangt 20.000 Euro.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links