Waarom scheren wielrenners hun benen. En heeft het zin?

Dat wielrenners geen watjes zijn is bekend. Waar voetballers om hun moeder schreeuwen als ze pijn hebben, schreeuwt een wielrenner om zijn fiets. Om de koers te kunnen vervolgen. Wielrenners zijn dus geen watjes. Maar waarom scheren ze hun benen? Is dit pure ijdelheid, of dient het ook nog een ander doel?

Ze weten niet beter

Reeds in de jaren vijftig reden Fausto Coppi en anderen met geschoren benen rond in het peloton. Waarschijnlijk scheerden hun voorganger ook al hun benen, maar daar zijn geen echte bewijzen meer van. Als je de renners vraagt waarom ze dit doen, dan weten ze eigenlijk gewoon niet beter. Hun antwoord is steevast dat 'het toch zo gebeurd is'. En inderdaad, als je elke twee tot drie dagen even je benen moet scheren, ben je binnen vijf minuten klaar. Maar toch, wat is het nut ervan?

Massage

Renners worden na de koers (zeker in rittenkoersen) uitgebreid gemasseerd. Dit wordt gedaan om de spieren soepel te houden en om aanwezige afvalstoffen zo snel mogelijk te laten afvoeren. Een massage is minder pijnlijk, maar ook gewoon veel effectiever uit te voeren als de benen glad zijn.

Verzorging

De kans dat een renner ten val komt in een wedstrijd is nogal aanwezig. Daarom rijdt er ook een arts mee in de ploeg. Echt goede verzorging is echter moeilijk te geven in een koers, zeker als de gevallen renner in kwestie ook nog de koers wil vervolgen zonder al te veel tijd te verliezen. Daarom moet een wond zo snel mogelijk, zo goed mogelijk behandeld kunnen worden. Als een renner valt, zitten er vaak steentjes en ander vuil in de wond. Dit kan er het beste gewoon met water uitgespoeld worden. Daarna pas eventueel verband / pleisters en dergelijke aanbrengen. Zouden de benen van de renners echter niet geschoren zijn, dan blijft in de aanwezige haartjes natuurlijk allerhande vuil zitten. Dit is onderweg moeilijk te verwijderen, met alle gevaar op infecties.

Aerodynamica / Stromingsleer

Bovenstaande argumenten zijn allemaal praktische punten. Maar is er ook nog een wetenschappelijke verklaring dat geschoren, gladde benen de renner sneller maken? Dit blijkt niet zo te zijn. Geschoren, gladde benen hebben zelfs een ongunstig effect op de aerodynamica van de renner. We zullen hieronder proberen zo eenvoudig mogelijk uit te leggen wat het effect is van haren op benen m.b.t. de aerodynamica. Hiervoor moeten we gaan kijken naar de stromingsleer. De stroming (van lucht) om een voorwerp kan laminair en turbulent zijn. Laminaire stroming kenmerkt zich doordat de lucht zich in stroomlijnen om het voorwerp heen beweegt en treedt vooral op bij lage snelheden. Bij hogere snelheden wordt de stroming turbulent. Turbulente stroming kenmerkt zich doordat de stroming niet alleen langs het voorwerp is, maar ook dwars daarop. Wordt gekeken naar de stromingsweerstand, dan is deze bij een turbulente stroming veel hoger dan bij een laminaire stroming. Vanuit aerodynamica zou het dus aan te bevelen zijn om technieken en methoden te ontwikkelen waarbij de laminaire stroming tot een zo hoog mogelijke snelheid behouden blijft. Dit wordt ook gedaan. Denk aan schaatspakken met ribbeltjes. Of aan golfballetjes met kleine putjes erin. Bij wielerbenen vormen de haren de laminaire laag die ervoor zorgt dat het langer duurt voordat de laminaire stroming verandert in turbulente stroming. De wielrenner met harige benen heeft dus bij een hogere snelheid nog steeds een laminaire stroming en deze wielrenner ondervindt dus minder weerstand.

Burgerlijke ongehoorzaamheid

In het peloton is overdadig lichaamshaar niet gewenst. Zelfs het hebben van een snor is in het wielrennen vreemd. Weliswaar zijn er renners die dit geprobeerd hebben, maar slechts weinigen hebben dit lang volgehouden. Onder andere David Zabriskie heeft het geprobeerd, maar een lang leven was dit niet beschoren. Een baardje dan? Momenteel is Laurens ten Dam diegene die dit probeert. Hij wordt dan ook wel eens gekscheren 'the Jesus Christ' van het peloton genoemd. Rijd dan echt iedereen met geschoren benen? Toch is er een renner die wel eens met ongeschoren benen in een koers aanwezig was. Nota bene Bernard Hinault. Maar dat was meer psychologische oorlogsvoering. Hij gaf daarmee aan dat dit voor hem geen serieuze koers was en dat hij alleen een beetje kwam trainen.

Reacties   

0 #1 Cyclingstig 05-02-2016 12:59
Kijk ook eens op http://cyclingreview.nl/24-tips-wielrenners-benen-scheren/ voor meer tips voor het scheren van je benen...
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links