Ik Fiets Vriendelijk

Ook zo’n hekel aan hardrijders die de weg claimen? Het initiatief Ikfietsvriendelijk.nl probeert hier wat aan te doen. Hoe?

Probleemstelling

Veel mensen in het verkeer hebben een hekel aan wielrenners/fietsers. En dan vooral de groepen die op zondagochtend door het verkeer gaan. Vaak met twintig of meer wielrenners. Vaak verkeersregels, voorrang en dergelijke volledig negerend. Dit leidt regelmatig tot onbegrip, verwensingen, scheldpartijen en ergere vormen van agressie. Feit blijft natuurlijk dat wielrenners hun sport beoefenen op de openbare weg en zich daarom aan de verkeersregels moeten houden. De grote van een dergelijke groep is daar ondergeschikt aan. Of je nu met twee of twintig fietsers rijdt, verkeersregels zijn heilig. Het probleem is vaak echter, dat meer dan 90% van de fietsers/wielrenners zich netjes aan de regels houd, maar dat het altijd 'de anderen' zijn die het verpesten. Maar hoe herken je als wandelaar, jogger, medegebruiker van het fietspad of automobilist nu 'die andere'. Zodat je eventueel 'die andere' op z'n gedrag mag aanspreken en juist niet die vriendelijke fietser die zich netjes aan de regels houd?

Herkenbaar

Mensen aangesloten bij het initiatief Ik Fiets Vriendelijk rijden met groene ventieldopjes. Door je aan te melden als lid, en een kleine bijdrage te betalen, ontvang je deze groene ventieldopjes. Zo kan, volgens het initiatief, iedereen zien dat jij die vriendelijke fietser bent.

Bedenking

Het initiatief is zeker mooi. En gezien het feit dat steeds meer mensen fietsen/wielrennen dreigt het probleem grotere vormen aan te nemen. Het initiatief wil hier iets aan doen en dat is een prima initiatief. We hebben hier echter twee bedenkingen bij.

  • Ventieldopjes zijn nu niet echt heel herkenbaar tijdens het fietsen. Dus je zult heel erg gericht moeten gaan kijken naar de kleur van de ventieldopjes om de 'vriendelijke fietser' te herkennen. De vraag is natuurlijk ook of de wandelaar, automobilist, jogger of wie dan ook op de hoogte is van het initiatief. Mocht deze bekendheid niet erg groot zijn, dan snapt niemand het initiatief en gaat de boodschap verloren.
  • Tweede bedenking is het feit dat iedereen zich kan aanmelden bij het initiatief en groene ventieldopjes op z'n fiets kan monteren. Zelfs de meest asociale fietser kan dit doen, en zich vervolgens beroepen op z'n 'vriendelijke gedrag' en z'n groene ventieldopjes. Zodra dit gebeurd, en er een calamiteit is met een fietser met groene ventieldopjes, dan is het hele initiatief in één keer verloren. Dit gevaar hangt als een zwaard van Damocles boven het initiatief en is moeilijk te voorkomen. Je kunt niet een soort proeve van bekwaamheid, comité van aanbeveling of iets dergelijks laten uitvoeren voordat iemand lid mag worden.

Al met al is het initiatief zeker niet verkeerd, maar de praktische werking en het uiteindelijke effect ervan zijn moeilijk te voorspellen. Toch willen we het initiatief niet op voorhand afschieten. Het is duidelijk dat dit probleem speelt en dat er iets aan gedaan moet worden. Dit initiatief is dan een goed eerste begin en hopelijk komt er iets moois uit voort. Mocht je je dus willen aansluiten bij dit initiatief, ga naar www.ikfietsvriendelijk.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links