Review: SealSkinz waterdichte sokken

Eén van de ergste dingen bij koud en nat weer is het feit dat je natte en koude voeten krijgt. Tegen de meeste andere zaken kun je je nog wel kleden, maar uiteindelijk worden je voeten en vooral je tenen bij nat weer heel erg koud. Het fietsplezier wordt daar niet echt door bevorderd, dus wordt een fietstocht in deze omstandigheden al snel ingekort. Speciaal voor deze omstandigheden zijn de SealSkinz waterdichte sokken ontwikkeld. Waterdicht klinkt natuurlijk wel mooi, maar werkt het ook?

Eerste kennismaking

Wij testten de SealSkinz Thin Ankle Length Sock. Vooraf waren we redelijk sceptisch. Een waterdichte sok bestaat niet dachten wij. Meteen na ontvangst deden we de extreemste test om dit aan te tonen: Wasbak vol laten lopen, sokken aantrekken en met je voeten in de wasbak gaan zitten. Na vijf minuten hebben we de test beëindigd. Met droge voeten. Het werkt dus, de sokken zijn waterdicht. Maar dit wil niet meteen zeggen dat het ook een fijne waterdichte sok is voor fietstochten door de regen.

Product

Laten we eerst naar het product zelf kijken. De sok die wij testen was de SealSkinz Thin Ankle Length Sock. Deze is gemaakt van Merino wol. Merino wol staat bekend om zijn hoge dichtheid, tot wel tien keer hoger dan bij een gemiddeld ander schaap. Daarnaast heeft de wol een zeer fijne structuur, waardoor de stof niet kriebelt. Voor een paar sokken is dat alvast een prima uitgangspunt. De sok is opgebouwd uit drie lagen, elk met de volgende functie:

  • De binnenste laag is een strak zittende laag. Deze laag neemt vocht gemakkelijk op, waardoor de voeten gevrijwaard blijven van transpiratievocht. Deze laag bestaat grotendeels uit het Merino wol.
  • De middelste laag is een waterdicht ademend membraan. Dit is van buiten uit waterdicht, maar laat wel vocht van binnen naar buiten door. Dit voorkomt dat je voeten droog blijven van binnenkomend regenwater, maar dat ze vervolgens nat worden en blijven als gevolg van transpiratievocht.
  • De buitenste laag is van een grover structuur, wat de duurzaamheid van het product moet garanderen. Deze laag bestaat voor het grootste gedeelte uit Nylon.

Warmte

SealSkinz sokken hebben een warmte-indexering. Deze geeft aan bij welke weersomstandigheden de sok het beste gedragen kan worden. Deze indexering is een schaal van één tot vijf, waarbij vijf de dikste/warmste variant is. De door ons geteste variant had een warmte-index van twee. De test die we met de SealSkinz sokken hebben uitgevoerd was bij een buitentemperatuur van ongeveer 16 graden. In de regen natuurlijk, al hebben we de sokken ook bij droog weer getest. Onze ervaring was dat we geen last kregen van zweetvoeten, zowel bij een droog als bij een nat ritje. Nu heeft de testpersoon toch al niet echt last van zweetvoeten, maar dit verschijnsel trad ook tijdens de test niet op. Heb je wel last van zweetvoeten, dan helpt het membraan je natuurlijk wel een beetje, maar zul je ook in deze sokken vochtige voeten blijven houden. Tijdens de test hadden we wel het gevoel dat we warmere voeten hadden dan gewoonlijk. Dit kan natuurlijk ook te maken hebben met de warmte-indexering en dat deze sokken bedoeld zijn voor een lagere temperatuur. SealSkinz zelf geeft geen richt-temperatuur bij de warmte-indexering. Dit kan ook niet, omdat dit iets heel persoonlijks is. De ene persoon heeft al koude voeten bij 18 graden, de ander krijgt pas koude voeten in dezelfde sokken bij 12 graden. Daarnaast is het ook nog van belang welke activiteit je onderneemt. Ga je met de door ons geteste sokken rennen, dan is de temperatuur waarbij je toch koude voeten krijgt waarschijnlijk lager dan bij fietsen. De warmte-indexering geeft dus een indicatie, maar een echte temperatuurschaal is niet te geven.

Draagcomfort

De door ons geteste sokken zijn zeer licht en voelen dun aan. Dit komt het draagcomfort ten goede. Ze zitten niet verkeerd. Dit klinkt minder positief dan we daadwerkelijk zijn, maar het dragen van de sokken voelt toch een beetje vreemd aan. Je voelt duidelijk het membraan zitten. Dit geeft je het gevoel dat je twee paar sokken aan hebt met een plastic boterhamzakje ertussen. Loop je met deze sokken zonder schoenen aan door je huis, dan voelt het een beetje vreemd aan. Bij elke bocht die je loopt op een gladde vloer heb je een beetje het gevoel dat je onderuit gaat. Toch gebeurd dit niet en zit dit meer tussen de oren dan dat het werkelijkheid is. Zodra je eenmaal je (wieler)schoenen aantrekt zitten de sokken gewoon erg prettig. Het 'boterhamzakjes-gevoel' is volledig verdwenen en de sokken voelen nagenoeg als alle andere sokken.

En toen kwam de regen

De omschrijving 'mooi-weer-fietser' past niet echt bij ons, maar toch geven we aan droge omstandigheden bij een aangename temperatuur de voorkeur. Bij het testen van deze sokken heb je daar natuurlijk vrij weinig aan, dus gingen we fietsen in de regen. Eigenlijk kunnen we daar heel kort over zijn. Zonder deze sokken kun je je voeten nog enigszins beschermen door het dragen van neopreen overschoenen, maar na ruim een half uur in een flinke regenbui beginnen ook die water door te laten. Je wielerschoenen houden dan nog een beetje tegen, maar ook die houden het snel voor gezien. Je regulieren sokken laten water meteen door, waardoor je bij het fietsen in een regenbui na een dik halfuur natte voeten krijgt. Met deze sokken blijft het verhaal met de overschoenen natuurlijk gelden, maar zodra je wielerschoenen water beginnen door te laten houdt het verhaal ook op. Je voeten blijven gewoon droog. Meer kunnen we er eigenlijk niet over zeggen en dat is een enorm pluspunt voor de sokken.

Nog meer regen

Enige uitzondering waarbij je toch natte voeten krijgt, is als het regenwater echt over je been naar je enkels naar beneden loopt. Door de opening in de sokken (anders kun je ze immers niet aantrekken) kan water naar binnendringen. Daar is weinig aan te doen en tijdens onze test hadden we daar gelukkig geen last van.

Minpuntje

Enig minpuntje dat we aan de SealSkinz sokken konden vinden is het randje / boord waar je de sokken aantrekt. Dit voelde een beetje losjes aan en zo zag het ook een beetje uit. Alsof je sokken aantrekt waarbij het elastische bovenaan niet meer echt werkt, waardoor de sokken een beetje slobberig zitten bij de enkel. Naar ons gevoel hadden ze dat iets strakker mogen laten aansluiten, maar dat is dan ook het enige.

Conclusie

In de regen fietsen zal onze hobby nooit worden. Toch kun je daar niet altijd om heen en dan zijn deze SealSkinz sokken echt een mooie uitbreiding op je kledingset. Niets is immers zo vervelend als natte en koude voeten hebben, terwijl je nog een flink stuk moet fietsen. De SealSkinz sokken maken hun belofte meer dan waar en zijn prima waterdichte sokken. Mocht je dus vaker in de regen fietsen dan zijn deze sokken een echte aanrader. Met een prijs van rond de 40 Euro zijn ze niet echt goedkoop, maar daar krijg je dan ook heel wat voor terug.

Geïnteresseerd in SealSkinz sokken? Kijk bij importeur Wolvenberg voor een dealer bij jou in de buurt.

Reacties   

-1 #1 Willem 19-10-2015 15:46
Ja, daar had ik gisteren dus wel last van... een hele plas water IN de sok omdat het vanaf mijn benen zo de sokken in liep en dus niet weg kon.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links