Review: Safeman 2.0 fietsslot

Een slot op een racefiets of mountainbike. Je ziet het maar zelden. Het hoort zogenaamd niet. Toch hoor je helaas meer en meer dat fietsen gestolen worden tijdens toertochten. Voorafgaand aan de toertocht in het hotel, bij het inschrijven of na afloop als je zelf even wat te drinken haalt of een sanitaire stop inlast. De enige remedie: op je fiets blijven zitten. Of toch niet? Een tijdje geleden testten wij het Safeman 2.0 slot. Wij waren en zijn hier uitermate tevreden over. Nu heeft Safeman haar assortiment uitgebreid met een nieuwe kleur: Safeman Special Chrome. Dit geeft je slot een exclusiever uiterlijk en past daardoor wellicht nog beter bij je fiets.

Waarom niet

Waarom heeft eigenlijk niemand een fietsslot bij zich? Waarschijnlijk om dezelfde reden dat de meeste fietsers geen bel hebben en ook geen licht op hun fiets hebben. Het hoort niet, aangezien profs het ook niet doen. Als je fiets je echter lief is kun je, op het moment dat je niet bij je fiets bent, deze het beste toch afsluiten.

Eisen

De vereisten waaraan zo een slot dan moet voldoen zijn:

  • Moet niet te zwaar en groot zijn;
  • Moet het liefst niet opvallen als je aan het fietsen bent;
  • Moet een goede beveiliging vormen;
  • Moet snel zijn aan te brengen en weer weg te halen.

Safeman 2.0

Wij testten de Safeman 2.0, een slot dat door www.safeman.nl verkocht wordt en voor meerdere toepassingen geschikt is. Naast fietsen is het slot namelijk ook te gebruiken voor het beveiligen van bijvoorbeeld ski's of een snowboard op/naast de piste. De Safeman weegt 130 gram en is daarmee niet zwaarder dan een banaan. Tijdens het fietsen hebben wij het slot gewoon in de zakken van ons wielershirt meegenomen. De afmetingen vallen behoorlijk mee en het slot zat ons niet in de weg. Heb je een zadeltasje met daarin een reservebandje en eventueel wat gereedschap, dan past het slot daar misschien ook nog bij. Hiermee voldoet het slot al aan de eerste twee van bovengenoemde vereisten die we aan een slot stellen.

Hoe werkt het slot

Het Safeman slot is erg compact, wat het meenemen ervan alleen maar makkelijker maakt. Als je het slot niet gebruikt is het volledig opgerold. Pas als je het gaat gebruiken rol je de staalkabel helemaal af. Haal dan het sleuteltje eruit en doe de afgerolde staalkabel vervolgens door je frame/wiel en hetgeen waaraan je je fiets wilt vastmaken. Het uiteinde haal je dan weer door één van de gaten in het slot. Het geheel zit dan automatisch vast en je kunt je fiets met een goed gevoel achterlaten.

Kan de fiets nu niet meer gestolen worden?

We hebben natuurlijk niet getest of het slot ook echt fietsdiefstal tegengaat, maar we zijn er wel van overtuigd dat de gemiddelde fietsendief jouw fiets zal overslaan als je deze met een goed slot hebt afgesloten. Bij toertochten staan vaak honderden fietsen bij elkaar en als jouw fiets moeilijker te stelen is dan die van je buurman, zal de fietsendief gewoon de volgende fiets meenemen. Hetzelfde geldt voor fietsen die uit garages/fietsenkelders van hotels worden gestolen. Een gemiddeld slot maakt dit niet onmogelijk, maar zolang je het de dief maar net iets te moeilijk maakt zal hij een volgende fiets meenemen.

Onze ervaring

We hebben het Safeman slot bij enkele tochten uitgeprobeerd. Natuurlijk is het meenemen van weer iets extra’s, naast je eten, reservemateriaal, wat geld, auto/huissleutels en telefoon niet fijn, maar uiteindelijk is het wel handig. Onze ervaring is dat we nog wel een plekje konden vinden voor het slot. Als je je fiets vervolgens met het Safeman slot vastzet ga je echt met een goed gevoel bij je fiets vandaan. Dat deden we voorheen eigenlijk nooit, altijd liepen we wel rond met een vreemd onderbuik gevoel dat onze fiets straks wel eens van eigenaar verwisseld zou kunnen zijn.
Als je je fiets met het Safeman slot hebt vastgezet ziet het geheel er heel degelijk en deugdelijk uit. Zo voelt het slot ook aan. Licht, maar wel degelijk. Dit geeft het slot een heel goede uitstraling, wat ons inziens heel erg belangrijk is. Als je op 20 meter afstand kunt zien dat de fiets goed is afgesloten ontneem je misschien iemand de illusie om maar iets met je fiets te proberen.

Slot meenemen

Het Safeman slot moet je natuurlijk meenemen. Dit is een extra stuk bagage dat je bij je hebt. Dit kan op drie manieren. Als eerste kun je het slot natuurlijk in je fiets-shirt meenemen. Wij hebben dat in elk geval tot nu toe gedaan. Een tweede optie is kijken of het slot in je zadeltasje past (als je dat hebt). De derde optie is echter ook interessant. Je kunt het slot ook strak om het frame 'vastzetten' en zo meenemen. Om het slot vervolgens van je fiets af te halen heb je dan wel het sleuteltje nodig. Belangrijk bij deze optie is dat je het slot wel goed strak vastzet, waardoor het niet kan gaan rammelen. Op deze manier neemt het meenemen van het slot geen extra ruimte in.

Handig

Wat het Safeman slot ook handig doet, is het feit dat je het slot in twee lussen vast kunt maken. Op die manier kun je je fiets eerst ergens aan vastmaken om vervolgens met het stuk kabel dat je over hebt nog je helm vast te maken. Mocht je met meerdere mensen samen Safeman sloten hebben, dan kun je ze zelfs aan elkaar vastmaken en op die manier de sloten verlengen.

Conclusie

Onze ervaring met het Safeman slot is positief. Zodra je jezelf even over de drempel heen zet dat je een slot moet meenemen en dat dit dus een beetje plaats kost, heb je een mooi en goed slot bij je. Dit slot breng je erg simpel aan, waardoor je fiets in een mum van tijd veilig achter gelaten kan worden. Mocht iemand echt interesse hebben in jouw fiets, dan help het Safeman slot daar waarschijnlijk niet tegen, maar welk ander slot help daar dan wel bij? Al met al kunnen wij concluderen dat Safeman een mooi en degelijk slot levert dat zonder al te veel problemen mee te nemen is. Safeman levert een slot dat je fiets veilig achterlaat.

 

Voor meer informatie over het Safeman 2.0 slot, ga naar www.safeman.nl

Reacties   

+1 #3 Erik 02-11-2015 11:47
Ook een safeman slot aangeschaft bij de lokale fietsenmaker.

Erg handig in gebruik en makkelijk mee te nemen. Echter, na het slot een week te hebben gebruikt is mijn racefiets toch gestolen.

Zoals hierboven al wordt gezegd houdt dit slot een beetje fietsendief (met dus een flinke kniptang) absoluut niet tegen. Het enige slot waar ik van weet dat dieven er moeite mee hebben is de Axa Defender met kettingslot.
Citeer
0 #2 ben van raaij 08-05-2015 14:11
het is een staalkabel,besc hadigd dat je frame niet? :-?

[Fietspraat]: de staalkabel is omgeven door een kunstof omhulsel.
Citeer
0 #1 Erik 04-09-2014 11:04
Met vrienden net terug van een weekendje mountainbiken en ja hoor... 1500 euro mountainbike gejat. Sneu dat het deze kant op gaat. Bedankt voor je review, dit lijkt me een goed slot voor mij in de toekomst
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links