Review: SealSkinz waterdichte handschoenen

Welke kleding heb je in de kast hangen om in de regen te fietsen? Iedereen denkt onmiddellijk aan een goed regenjasje. Vervolgens een fietsbril met oranje/gele glazen. En een paar waterdichte overschoenen en/of sokken. Is het echter iets kouder weer, dan is een paar waterdichte handschoenen ook wel erg comfortabel. Wij testten de SealSkinz waterdichte handschoenen.

SealSkinz

Als er een land in Europa is waar het veel regent dan is het Groot Brittannië wel. Nederlanders en Belgen denken wel eens dat wIj veel regen hebben, maar iedereen die wel eens een verregende vakantie in Groot-Brittannië heeft meegemaakt weet beter. Als er dus een volk is dat goede regenbestendige (fiets)kleding kan maken, dan zijn het de Britten wel. SealSkinz komt dan ook uit Groot-Brittannië en verloochend haar afkomst niet. Op de website van SealSkinz melden ze trots dat ze een 'Brittisch Brand' zijn. Op fietspraat testten we eerder Review: SealSkinz waterdichte sokken, een product waar SealSkinz groot mee is geworden. Nu is het de beurt aan waterdichte handschoenen.

Product

SealSkinz waterdichte producten maken gebruik van een vaste technologie. Deze werd in de sokken gebruikt en komt ook in de handschoenen weer terug. Er wordt een drie lagen model toegepast. Laag 1, de laag het dichtste bij de huid is onder andere gemaakt van Merino wol. Hierdoor houdt het de huid goed warm. Daarnaast is het comfortabel, antibacterieel en heeft het een vlam vertragende werking. Dit laatste kan misschien een keer handig zijn, maar wij waren eigenlijk van plan deze handschoenen vooral te gebruiken in de regen. Laag 2 bestaat uit een membraam. Dit membraam is zowel waterdicht als ademend. Water van buitenaf wordt tegengehouden terwijl zweet van binnenuit wordt doorgelaten. Dit is het belangrijkste onderdeel van de handschoen. Het waterdicht maken is namelijk niet zo een uitdaging, maar het desondanks kunnen afvoeren van zweet is erg belangrijk. Indien zweet niet weg kan zal de drager alsnog koude handen krijgen, omdat het zweet afkoelt en je hierdoor nog natte en koude handen krijgt. Laag 3 tenslotte is de buitenste laag, die zorgt voor de eerste grove bescherming tegen de elementen.

Ademend, zodat zweet etc. naar buiten kan Water van buiten wordt netjes tegengehouden

Warmte

Sealskinz geeft op haar producten een warmte indicatie. Het is namelijk onmogelijk om aan te geven bij welke temperatuur een product het beste gebruikt kan worden, aangezien dit erg persoonlijk is. De waterdichte handschoenen hebben een warmte indicatie van drie op een schaal van vijf. Dit betekent dat het niet de warmste handschoenen zijn die verkrijgbaar zijn. SealSkinz noemt deze handschoenen dan ook wel 'all weather cycle glove'. Als het echt heel erg koud is kun je beter andere handschoenen nemen met een hogere warmte indicatie.

Draagcomfort

Toen we de waterdichte sokken van SealSkinz testten voelden deze in eerste instantie een beetje vreemd aan. Dat werd veroorzaakt door het membraan. Bij de handschoenen hebben we dat gevoel zeker niet. Ze voelen gewoon aan zoals alle andere handschoenen die we ooit hebben aangehad. Ze zaten gewoon lekker.

En toen gingen we naar buiten

Tot zover de theoretische uitleg over hoe de handschoenen zijn gemaakt en hoe ze zitten. Vervolgens zijn we met de handschoenen aan de slag gegaan en hebben we ze onder diverse weersomstandigheden getest. Zoals reeds vermeld zijn temperaturen waarbij de handschoenen comfortabel zitten erg persoonlijk. Wij vermeldden ze toch even, puur als referentie. Tijdens ritten van drie uur of langer rond een temperatuur van ongeveer 4-5 graden hebben wij de handschoenen als prettig ervaren. Het regende weliswaar niet, maar qua temperatuurs-gevoel vonden wij de handschoenen prima. Ook hebben we met de handschoenen gereden bij een lagere temperatuur, namelijk bij 0 graden in de ochtend, oplopend tot 4-5 graden een paar uur later. Onze ervaring hierbij was dat dit toch echt te koud is voor deze handschoenen. Maar hiervoor waren we van tevoren al gewaarschuwd, dus dat hadden we eigenlijk ook verwacht. Een testrit bij een temperatuur beginnend bij 4 graden, oplopend tot 10 graden op het einde voelde eigenlijk te warm aan. Nu is 10 graden natuurlijk ook een temperatuur waarbij je (mits het droog is) geen handschoenen meer nodig hebt.

Toen begon het te regenen

Kijken hoe waterdichte handschoenen zich gedragen terwijl het niet regent, is natuurlijk een beetje vreemd. Natuurlijk hadden we de handschoenen thuis, lekker warm in de keuken, in de wasbak kunnen uitproberen. Maar dat is natuurlijk een beetje flauw en dus hebben we ook met de handschoenen in de regen gefietst. Waar we eerder bij droog weer bij een temperatuur van rond de zes graden de handschoenen nog enigszins te warm vonden, waren ze bij zes graden in de regen juist prima. Het zal nooit een hobby van ons worden om in de regen te fietsen, maar wat we absoluut na deze test kunnen concluderen is dat we met droge en warme handen thuiskwamen. Verder waren we goed uitgerust met onze eerder geteste waterdichte sokken en waterdichte overschoenen. Een goed regenjasje maakte het geheel compleet, waardoor de regenrit niet eens zo heel erg was. De testrit in de regen heeft ongeveer drie uur geduurd. Een tijd waarbij je met andere (niet-waterdichte) handschoenen absoluut geen droge handen houdt.

Wassen

De geteste handschoenen kun je na afloop wassen (30 graden). Alleen zul je ze buiten de wasdroger moeten laten opdrogen. Het membraan is namelijk te kwetsbaar om de temperatuur in de wasdroger aan te kunnen. Het drogen kan dus even iets langer duren. Onze eigen ervaring (opgedaan bij meerdere handschoenen) is dat je handschoenen eigenlijk beter niet te vaak moet wassen. Van elke wasbeurt worden ze namelijk iets dunner, waardoor je uiteindelijk nieuwe handschoenen zult moeten kopen.

Conclusie

SealSkinz is echt een kwaliteitsmerk. Inmiddels hebben we op Fietspraat meerdere producten van dit merk getest en we kunnen niet anders concluderen dan dat SealSkinz het omgaan met de elementen een stuk aangenamer maakt. Geïnteresseerd in SealSkinz handschoenen? Kijk bij importeur Wolvenberg voor een dealer bij jou in de buurt.        

Reacties   

+3 #1 Harry 19-01-2015 10:49
Alleen bij nat weer moet je ze niet aan en uit willen doen. Weer aankrijgen is dan een bijna onmogelijkheid. Dus bij een lekkeband in de regen jammer maar helaas dan maar zonder handschoenen door. dure miskoop
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links