Review: Garmin Edge 1000

Garmin is met de Edge serie marktleider. De verwachtingen zijn dan ook hoog gespannen als we de Garmin Edge 1000, opvolger van de Garmin Edge 810 gaan testen. Kan dit nieuwe vlaggenschip de verwachtingen waarmaken?

Eerste indruk

De Garmin Edge wordt standaard geleverd met de volgende zaken in de doos:

 • Garmin Edge 1000
 • Twee houders om de Garmin Edge 1000 op je stuurpen te bevestigen;
 • Een houder om de Garmin Edge 1000 voor je stuur te bevestigen;
 • Usb-kabel, nodig om op te laden en om de Edge aan te sluiten op de computer.

Verder zit er een Quick-start guide bij in een aantal talen. Hierin staat kort uitgelegd hoe je de Garmin moet bedienen en hoe je de snelheidsmeter op de fiets moet bevestigen. Een eventuele hartslagmeter kun je erbij kopen. In de versie die wij ter review hadden was dat niet het geval. Een hartslagmeter hoef je niet per se bij Garmin aan te schaffen. Als je al een ANT+ compatible exemplaar hebt, kun je die gewoon blijven gebruiken. Hetzelfde geldt voor andere sensoren. Als je ANT+ sensoren hebt van een ander device, dan werken deze hoogstwaarschijnlijk ook met de Garmin Edge 1000.

Eerste rit

Onze testfiets was al voorzien met sensoren van Garmin, aangezien we een Garmin Edge 810 in gebruik hebben op het moment dat we geen GPS fietscomputer aan het testen zijn. In ons geval betreft het een gecombineerde snelheid/cadanssensor. Daarnaast gebruiken we een borstband voor de hartslag. Beide sensoren werken op basis van ANT+ en zijn dus compatibel. Al met al zijn onze ervaringen met de Garmin ANT+ sensoren positief. Koppelen van de sensoren gaat snel en de sensoren werken altijd foutloos. Tegelijkertijd met de Garmin Edge 1000 review zijn we een Garmin Virb Elite aan het testen. Ook deze wisselt gegevens uit met de Edge 1000 op basis van ANT+. De Garmin Edge 1000 is de nieuwste generatie van de Garmin Edge serie en daarmee de opvolger van de Garmin Edge 810. Je ziet dan ook dat het home-screen van de 1000 er iets gebruikersvriendelijker uitziet. Dit is ook beter mogelijk, omdat zowel het formaat als de resolutie van het scherm hoger zijn dan bij de Edge 810 waardoor er dus ook meer informatie op een mooiere manier getoond kan worden. Je kunt aangeven welke gegevens je tijdens het fietsen allemaal wilt zien. De te tonen gegevens zijn verder uitgebreid ten opzichte van de Edge 810. Garmin heeft namelijk gegevens van het Shimano Di2 schakelsysteem toegevoegd. Omdat onze fiets hier niet mee uitgerust is hebben we dit niet kunnen testen.

Functionaliteit

Snelheid GPS locking

GPS locking is de snelheid waarmee het GPS apparaat door heeft waar je je bevindt. Hierbij moeten twee dingen bekeken worden: 1. GPS locking op dezelfde locatie als waar je het apparaat de vorige keer hebt uitgezet. 2. GPS locking op een andere locatie dan waar je het apparaat de vorige keer hebt uitgezet. De Garmin Edge 1000 heeft een snelle processor en ook de GPS locking heeft hier voordeel van. In beide situaties vind de GPS locking snel plaats. Zelf na een verplaatsing van 850 km wist de Garmin Edge 1000 binnen een minuut te tonen waar we ons bevonden. Bij het aanzetten van de Garmin Edge 1000 op dezelfde locatie als waar we het apparaat hadden uitgezet vond de locking zelfs binnen enkele seconden plaats.

Uploaden via smartphone/bluetooth

De Garmin Edge 810 was het eerste apparaat met bluetooth mogelijkheden. De voorgangers hadden deze mogelijkheid niet en daar moest je altijd gegevens uitwisselen via een bekabelde verbinding. Onze ervaring met de Garmin 810 op bluetooth gebied was niet altijd even positief. Het lukte weliswaar om ritten te uploaden via bluetooth naar een smartphone (via de Garmin Connect App), maar vaak was het realiseren van een verbinding tussen de smartphone en de Garmin Edge 810 best lastig. De Edge 1000 heeft, in tegenstelling tot de 810 een volledige bluetooth implementatie, waardoor de mogelijkheden niet alleen uitgebreider zijn, maar ook nog eens beter werken. Het tot stand brengen van een verbinding tussen de Garmin Edge 1000 en een smartphone verloopt in elk geval beter.

Strava

Uploaden van gegevens vanaf de Garmin Edge 1000 naar Strava werkt goed, zij het dat je daar toch telkens een bekabelde verbinding voor nodig heeft. Dit ligt echter niet aan Garmin, maar aan het feit dat Strava dit nog niet ondersteunt in haar smartphone app. Er bestaan weliswaar wat mogelijkheden op dit gebied in de vorm van websites die een service aanbieden om automatisch je Garmin Connect data door te sturen naar Strava, maar een mooiere oplossing zou zijn als dit vanzelf zou kunnen.

Battery Life

De Garmin Edge 1000 heeft tal van extra mogelijkheden, waaronder een groter/ander scherm en meer koppelmogelijkheden zoals een volledige Bluetooth koppeling en Wi-Fi. Daarnaast gaat de Edge 1000 anders om met sensoren. Dit alles heeft invloed op de tijd die je maximaal met een volle accu kunt fietsen. Bij de Garmin Edge 810 was dit ongeveer 11 uur. Dit was de fabrieksopgave en dit bleek in de praktijk ook aardig te kloppen. Voor de Garmin Edge 1000 geeft Garmin aan dat de maximale batterijduur 15 uur is. Onze ervaring is dat dit in de praktijk niet haalbaar is. Gemiddeld gebruik, waaronder wij verstaan: navigatie aan, snelheid/cadans- en hartslagsensor aan, levert een maximale batterijduur tussen de 6 en 8 uur op. Hierbij staan Bluetooth en Wi-Fi uit. Deze batterijduur is beduidend lager dan de Edge 810. Schakel je (het zoeken naar) sensoren die je niet gebruikt uit, dan wordt de batterijduur langer.

Voorbeeld: Bij onze rit waarbij we op één dag drie keer de Mont Ventoux beklommen zaten we bijna zeven uur te fietsen in een tijdsbestek van een dikke acht uur. Daarbij kregen we tijdens de laatste beklimming de melding dat de accu bijna leeg was. Op dat moment heb je nog twintig procent battery life over.

Display

Zoals hierboven bij Battery Life al aangegeven heeft de Garmin Edge een groter scherm met een hogere resolutie. Als gevolg hiervan is het home-screen van de Garmin Edge 1000 iets mooier vormgegeven. Het oude scherm had hier namelijk niet de mogelijkheden voor. Daarnaast is er een verbetering van het scherm waarop de kaart getoond wordt. Hier is gewoon iets meer precisie en detail mogelijk. Voor alle overige functies is het verschil met het scherm van de Garmin Edge 810 niet zo heel groot.

Touchscreen

Een groot verschil met het scherm van de voorgangers is dat de Edge 1000 een capacitive touchscreen heeft. De Edge 810 en andere voorgangers hadden een resistive touchscreen. Zonder al te technisch te worden betekend dit dat de Edge 1000 werkt op basis van een elektrisch stroompje, terwijl bij een resistive touchscreen echte aanraking nodig is. Dit heeft zowel voor- als nadelen. Voordeel is dat het scherm preciezer werkt. Dit kan echter meteen een nadeel zijn, omdat je het scherm tijdens het fietsen moet bedienen. Deze bediening hoeft als gevolg van het fietsen niet altijd even nauwkeurig te zijn. Zeker omdat het scherm een hogere resolutie heeft bestaat de kans dat je, onder het fietsen, verkeerd drukt. Tijdens onze testen bij droog weer gebeurde dit niet. Tests bij nat weer gingen over het algemeen ook goed, al kwam het toch vaker voor dan bij de Edge 810 dat we verkeerd drukten. Hetzelfde resultaat hadden we bij bediening met handschoenen. Bij een resistive scherm (de Edge 810 en zijn voorgangers) werkt dit prima. Een capacitive scherm heeft hier iets meer moeite mee en zo ook de Edge 1000. Tot echte problemen kwam het niet, maar het gebeurde net iets vaker dat we 'verkeerd klikten' of een keer extra moesten klikken.

Hardware knoppen

De Edge 1000 heeft slechts 3 hardware matige knoppen. Eén daarvan dient om het device aan en uit te schakelen (en het scherm te blokkeren). De beide andere knoppen dienen om een rit te starten en om een ronde te registreren. Alle overige functionaliteit van het device gebeurd via het touchscreen. De bediening van de hardware matige knoppen is zoals je verwacht en werkt goed.

Instelbare pagina's

Tijdens het fietsen kun je op een aantal pagina's de gegevens tonen die je zelf wilt zien. Dit is heel makkelijk te configureren en de mogelijkheden zijn bijna eindeloos. Onze ervaring is dat je hier in het begin flink mee bezig bent en dit regelmatig aanpast, maar dat je na verloop van tijd een ideale combinatie hebt gevonden.

Connectiviteit

ANT+

De Garmin Edge 1000 kan met heel veel ANT+ sensoren en apparaten connecteren. Voorbeelden, naast de standaard snelheid/cadanssensor en de borstband voor de hartslagmeting zijn de powermeter en de Garmin Virb Elite.

Bluetooth

De Garmin Edge 1000 heeft een volledige bluetooth chipset aan boord (in tegenstelling tot de Edge 810), waardoor er meer functionaliteit mogelijk is. Zo is het mogelijk om tijdens het fietsen de Garmin Edge 1000 te koppelen aan je smartphone. Functionaliteit die dan mogelijk wordt is:

 • Livetracker: Hiermee kan iemand anders via internet precies waar je op dat moment fietst;
 • Weerinformatie: Op de Garmin Edge 1000 kun je actuele weersinformatie bekijken voor de omgeving waar je aan het fietsen bent;
 • SMS berichten: SMS berichten die op je smartphone binnenkomen kun je op je Garmin Edge 1000 lezen. Antwoorden is niet mogelijk;
 • Binnenkomende oproepen bekijken: Als je gebeld wordt tijdens het fietsen kun je dit op je Garmin Edge 1000 zien. Hierbij wordt ook getoond wie er belt. Opnemen is niet mogelijk;
 • Koersen, segmenten en workouts die binnen Garmin Connect gemaakt zijn kunnen met de smartphone Garmin Connect applicatie overgezet worden.

Wi-Fi

De Garmin Edge 1000 beschikt over WIFI. De configuratie hiervan moet je binnen de applicatie Garmin Express (op de pc) doen. Heb je dit eenmaal gedaan, dan kun je vanuit Garmin Connect Online zaken overzetten naar de Edge 1000. De toegevoegde waarde hiervan is op dit moment redelijk beperkt. Wellicht dat met een toekomstige software update meer functionaleit aan de Wi-Fi mogelijkheden gegeven worden.

Robuustheid

De Garmin Edge 1000 is een stuk platter dan de Edge 810. Omdat de Edge 1000 tevens een stukje groter is geworden begint deze steeds meer de afmetingen van een smartphone te krijgen. Hiermee neemt ook de kwetsbaarheid toe. Het toestel is weliswaar IPX7 gecertificeerd (waterdicht), wat heel knap is, maar dit wil niet zeggen dat het toestel onverwoestbaar is. De Edge toestellen hebben de reputatie om tegen alle weersomstandigheden te kunnen. Ook de Edge 1000 voldoet hier qua specificaties aan. Dat is erg mooi. Smartphone fabrikanten zouden daar een voorbeeld aan kunnen nemen.

Kaarten

In tegenstelling tot de Garmin Edge 810 wordt de Edge 1000 standaard geleverd met kaarten. Dit zijn weliswaar de OSM (Open Street Map) kaarten die gratis zijn en op de 810 ook gratis te plaatsen waren, maar nu wordt het geheel meteen bruikbaar opgeleverd. Bij de Garmin Edge 810 moest je oftewel kaarten erbij kopen, of zelf de OSM kaarten op het toestel plaatsen.

Extra features

Segmenten

Wat echt nieuwe functionaliteit is op de Garmin Edge 1000, is de segmenten functionaliteit. Segmenten zijn te vergelijken met Strava segmenten, met als belangrijkste opmerking dat deze niet elkaars gegevens gebruiken. Via Garmin Connect (op je pc of smartphone) kun je segmenten selecteren. Deze worden bij de volgende synchronisatie met je Edge 1000 overgezet naar het apparaat. Als je vervolgens aan het fietsen bent en een segment nadert zal er een waarschuwing hierover gegeven worden. Zo weet je precies waar een segment begint. Tijdens het rijden krijg je informatie over je tijd in dit segment. Na afloop krijg je meteen je resultaat hierover te zien.

Sensoren

Zoals gezegd kan de Garmin Edge 1000 probleemloos verbinden met ANT+ sensoren. Wat er veranderd is ten opzichte van de Garmin Edge 810 is dat de Edge 1000 het begrip fiets niet meer kent. Op de Garmin Edge 810 definieerde je één of meerdere fietsen waaraan je vervolgens sensoren kon koppelen. Op het moment dat je dan ging fietsen selecteerde je de juiste fiets, waarna de Edge 810 op zoek ging naar de gekoppelde sensoren. Op de Garmin Edge 1000 kun je geen fiets meer definiëren, maar koppel je de sensoren rechtstreeks. Uiteindelijk heb je dan een groep sensoren en als je gaat fietsen, zoekt de Edge 1000 zelf welke sensoren er gevonden worden. Het grote voordeel hiervan is dat je niet meer kunt vergeten om de juiste fiets te selecteren, iets wat ons in het verleden regelmatig overkwam.

Minpunten

 • Aangezien de Edge 1000 een nieuw apparaat is kan het voorkomen dat er nog enkele kinderziekten in zitten. In onze test hebben we er ook een gevonden en die heeft te maken met de software die op de Edge 1000 geplaatst is. De vertalingen naar het Nederlands zijn nog niet helemaal gereed. Alhoewel wij persoonlijk best graag met een Engelstalig toestel werken hebben we, speciaal voor onze Nederlandse bezoekers, het toestel ingesteld op de Nederlandse taal. Wat dan opvalt, is dat niet alle opties in de applicatie vertaald zijn. Voor de meeste teksten is netjes de Nederlandse vertaling aanwezig, maar vooral voor de nieuwe functionaliteiten zoals de sms/telefoon-opties worden nog de Engelse teksten getoond. Hieraan zie je dat het een nieuw toestel is met nieuwe software. Met behulp van een software-update zal dit waarschijnlijk op korte termijn verholpen worden;
 • Segmenten zijn niet makkelijk op het toestel te plaatsen. Daarnaast zijn Garmin Segmenten niet gekoppeld aan Strava segmenten. Dat is jammer. Een verdere integratie met Strava zou een grote plus zijn geweest. Garmin levert dan het apparaat met onboard software. Aan de achterkant zou de knowledge en expertise van Strava ingezet kunnen worden. De eigen Garmin Connect is onlangs wel herzien maar het is natuurlijk geen corebusiness van Garmin, terwijl Strava hier een behoorlijke voorsprong heeft;
 • Wij vinden de batterijduur te kort. Dit is een probleem dat smartphones ook hebben en in het geval van de Garmin Edge 1000 vooral te wijten is aan het nieuwe scherm, de vele verbindingsmogelijkheden gecombineerd met het platte ontwerp van het toestel;
 • Bluetooth stabieler dan op de Edge 810, maar valt nog steeds af en toe weg. Dit merkten we doordat niet alle Sms’jes binnenkwamen tijdens het fietsen.

Pluspunten

 • De Garmin Edge 1000 heeft een heel mooi scherm. Ten opzichte van de Garmin Edge 810 is dat de eerste verandering die je ziet, samen met het plattere ontwerp van het toestel;
 • Het apparaat is sneller, niet alleen in algemeen gebruik maar ook bij het opstarten van het toestel;
 • Garmin heeft de reputatie de Mercedes onder de navigatiesystemen te zijn. Niet dat het toestel altijd met kop en schouders boven alle andere merken uitsteekt, maar wat wel absoluut een feit is is dat een Garmin toestel gewoon altijd goed werkt. Aan deze verwachtingen voldoet de Garmin Edge 1000 ook.

Conclusie

De Garmin Edge 1000 is absoluut een mooi apparaat met meer functionaliteit ten opzichte van voorganger Edge 810. Enkele kinderziektes van de Edge 1000 kunnen met behulp van een software update waarschijnlijk worden verholpen, een aantal andere minpunten zijn 'by design' en zullen dus aanwezig blijven. De prijs van de Edge 1000 is echter ook fors omhoog gegaan. De vraag is dan ook of de Edge 1000 de meerprijs ten opzichte van de Edge 810 waard is. Iemand die al een Edge 810 heeft zal het verschil met de Edge 1000 waarschijnlijk niet groot genoeg vinden om een nieuw toestel aan te schaffen. Iemand die nog geen Garmin Edge heeft en overweegt er een aan te schaffen zal een keuze moeten maken tussen de Edge 810 tegen een mooie prijs, of de extra functionaliteit van de Edge 1000 voor een duurdere prijs.

Reacties   

0 #29 Marjo 08-10-2017 20:35
Hallo
Kan iemand mij helpen mijn garmin 1000 wil niet meer verbinden met wifi netwerk komt erop maar wil niet verbinden ?
Citeer
0 #28 Pieter Dekker 02-08-2016 15:05
Hoe weet ik of mijn huidige CatEye sensoren communiceren met de Edge 1000? Ik kan nergens vinden of deze sensoren gebruik maken van ANT+. Is dit hetzelfde als 2,4 Ghz? Mijn CatEye computer is de CC-RD430DW.
Citeer
+6 #27 rutger van Halteren 10-07-2016 20:34
Er staat op mijn scherm:
Vergrendel scherm

Nu kan ik niets mee doen.


Hoe ontgrendel ik dit scherm??
Citeer
+4 #26 Joeri 29-05-2016 08:16
Ik sta ook op het punt een Edge 1000 aan te schaffen, al twijfel ik om te wachten op de Edge 820 (aangezien ik nu nog een 5 jaar oude Edge 800 gebruik). En de accu daarvan toch wel redelijker is. Alleen functioneert mijn 800 niet meer 100%, waarom ik toch een nieuwe GPS zoek...
Ik zou mijn Garmin ook aan mijn Lumia 830 willen koppelen. Garmin Connect app staat reeds op mijn Lumia (helaas geen Strava app). Maar heb Strava en Garmin Connect wel gekoppeld, dus uploaden naar Strava zou dan ook vanzelf moeten gaan neem ik aan. Is dat inmiddels al zo met de Windows Phone Garmin Connect app?
Citeer
+4 #25 Marco 05-05-2016 16:09
Beste Jo, Ik sta op het punt een Garmin 1000 te kopen en wil deze ook koppelen aan mijn lumia 930. Heb je al een oplossing gevonden?
Grt Marco
Citeer
+3 #24 Jo Janssen 27-11-2015 20:46
Ik heb net de Garmin Edge 1000 getracht te koppelen met met Nokia Lumia 930. De Nokia geeft aan wel verbinding te hebben, maar de Garmin blijf alleen maar zoeken. Is er trouwens ook een app beschikbaar voor Garminconnect voor de Nokia Lumia 930 (Windows 8.1) Zo ja waar kan ik dat vinden. Wie kan mij helpen deze 2 vragen op te lossen.
Grtz Jo
Citeer
0 #23 peter bakker 22-11-2015 14:22
Fijn apparaat. behalve dat hij geen veerponten ziet, hij laat je net zo makkelijk een 20 a 30 km omfietsen.Garmi n heeft hier geen oplossing voor. diverse keren contact gezocht. snel accu leeg. Dit vind ik geen pluspunten voor een duur toestel.
Citeer
+6 #22 Claes Luc 25-09-2015 12:42
Is het mogelijk met een edge 1000 de GPS geluidsingnale voor afslag te horen via bleutooth oortjes?
Citeer
0 #21 Alfred Apperloo 07-09-2015 18:41
maes rik zei:
kan je, zoals met de touring plus van garmin, ook 3 verrassingsroutes kiezen die het apparaat voorsteld?


Ja, dat werkt prima, je geeft het aantal kilometers aan, bijv. 60 en de Edge 1000 komt dan met een drietal routes waaruit je kunt kiezen. Zo kom je nog eens op plaatsen die je zelf niet meteen zou vinden.
Citeer
-1 #20 Ad Forman 20-08-2015 07:03
als ik mijn Garmin uit zet als ik thuis ben na een rit fietsen, stuur ik mijn gegevens van de rit automatisch door naar Ostrava. Als ik op mijn werk ben of ergens anders dan thuis, gaan mijn gegevens niet automatisch naar Ostrava. wie kan mij daar advies in geven.
gr Ad Forman.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links