Review: Castelli Alpha Jacket

We testten het Alpha Jacket van Castelli. Een winterjack met het Rosso Corsa label. Castelli beweert de jas volledig opnieuw ontwikkeld te hebben, zoals een fietsjas moet zijn. Welke innovaties bevat deze jas en hoe bevalt dit in de praktijk?

Castelli - Rosso Corsa

Het wielerkledingmerk Castelli bestaat sinds 1974. De echte wortels van het kledingmerk gaan echter terug tot in 1876, waarbij de eerste fietskleding al in 1910 gemaakt werd voor vijfvoudig Giro kampioen Alfredo Binda. Het handelsmerk van wielerkledingfabrikant Castelli is innovatie. Castelli zelf beweert dat ze de meest innovatieve fietskleding bieden voor fietsers die op zoek zijn naar maximale prestaties. Binnen het productgamma van Castelli brengt Castelli onder het label Rosso Corsa het beste van het beste samen. Dit betekent fietskleding die in de windtunnel getest is voor optimale aerodynamica en daarnaast ook nog eens extreem licht in gewicht is. Rosso Corsa producten wordt getest door professionele wielrenners onder extreme weersomstandigheden. Zowel in de windtunnel als in wedstrijden wordt de kleding getest, geoptimaliseerd en steeds verder ontwikkeld. Alleen het beste is goed genoeg om een oneerlijk voordeel te hebben. Want dat is de slogan van Castelli: “because you know you’re getting an unfair advantage”. Dat beloofd dus wat voor onze review van het Alpha Jacket.

Innovaties in het Alpha Jacket

Twee asymmetrisch geplaatste ritsen

De jas bestaat uit twee lagen: een binnenlaag en een winddichte buitenlaag. Echter alleen aan de voorkant, met een rits in de binnenlaag. Hierdoor kun je de jas openzetten terwijl de binnenste laag dicht blijft. Een tweede rits, asymmetrisch geplaatst t.o.v. de rits op de binnenste laag is er om de buitenlaag dicht te ritsen.

Winddicht en waterafstotend

De buitenlaag is gemaakt van winddicht en waterafstotend WindStopper 150 materiaal. Dit houdt je zowel droog, als de wind buiten. De rugzijde is ademend gemaakt, waardoor zweet sneller verdampt.

Innovatieve kraag

Een nieuwe innovatieve kraag, gemaakt van fleece volgt hals en nek, waardoor de wind beter buiten gehouden wordt.

Eerste indruk

Bovenstaande informatie is grotendeels afkomstig van Castelli zelf. Natuurlijk hebben we een en ander geverifieerd, maar dat wil nog niet zeggen dat de jas ook daadwerkelijk zo innovatief is als Castelli beweert. Daarom hebben we de jas in de praktijk getest. Onze eerste indruk die we kregen bij het uitpakken van de jas was dat deze eigenlijk best wel erg dun was. En dat voor een winterjas. Verder hadden we het idee dat de jas ons te klein zou zijn, terwijl het wel echt de maat was die we besteld hadden. Tijd om de jas aan te trekken en een stukje te gaan fietsen dus.

Praktijktest

Bij het aantrekken heb je, zoals we al vermoeden, het idee dat de jas aan de kleine kant is. Zodra je de jas echter aan hebt, zit deze als gegoten. De eerste indruk dat de jas te klein is blijkt dus niet terecht. Dat de jas best dun is blijft echter overeind. Nadat we echter enkele keren meer dan twee uur buiten gefietst hebben bij een temperatuur net boven het vriespunt kunnen we concluderen dat de jas toch echt dik genoeg is. De jas voelt eerder aan als een shirt, maar houdt het lichaam toch perfect op temperatuur. Wat wel een van onze bevindingen is, is dat na een paar uur fietsen de jas aan de buitenkant flink vochtig is, terwijl de binnenkant nog goed droog is. Dit gebeurde bij koud en droog weer, dus we wijten dit aan de ademende werking van de jas, waarbij d.m.v. ademen zweet naar buiten wordt gewerkt. Ook hebben we ruim anderhalf uur door de regen gefietst bij een temperatuur van ongeveer vier graden. De base layer, het thermo-shirt dat we onder de jas droegen, bleef gewoon droog. De waterafstotende laag van de jas doet dus prima zijn werk. Het temperatuurbereik waaronder de jas gebruikt kan worden varieert grofweg tussen de 0 en 10 graden. Hierbij moet wel opgemerkt worden dat dit ten eerste vrij persoonlijk is en daarnaast van meer zaken dan alleen de temperatuur afhankelijk is. Luchtvochtigheid, wind en gevoelstemperatuur hebben grote invloed op dit bereik. Het bereik is redelijk groot, doordat je door het openen van de buitenste rits voor een stuk verkoeling kunt zorgen.

Conclusie

Al met al kunnen we concluderen dat de Alpha Jacket van Castelli een erg prettige jas is om tijdens het fietsen te dragen. Castelli verlegt met deze jas duidelijk de grens van hoe een jas zou moeten zijn. Wel moeten we concluderen dat de jas niet goedkoop is, maar innovatie kost natuurlijk altijd geld. Ben je dus een fanatieke fietser die ook onder winterse omstandigheden erop uit wil, dan is de Alpha Jacket een hele fijne jas.

Meer informatie: www.castelli-cycling.com

Reacties   

0 #1 fietsfan 16-01-2015 09:48
Mooie review, Castelli is één van mijn favoriete merken. Helemaal in winter als dit met weinig sneeuw en toch de kou is ideaal om te gaan fietsen met zo'n jas. Ik kijk er naar uit.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links