Review: Birzman Zacoo Maha Apogee 4

In dit artikel hebben we de Birzman Zacoo Maha Apogee fietspomp met Snap-It ventielkoppeling getest. Zoals wel vaker testen we bij Fietspraat vernieuwende en innovatieve producten. Maar wat kan er nu zo innovatief zijn aan een fietspomp zal je je afvragen. Toch heeft deze pomp een aantal unieke kenmerken. En daarmee bedoelen we meer dan alleen de mooie naam. Om een fietspomp beter/vernieuwender te maken moet je dus van goede huizen komen. Birzman heeft dat met deze Zacoo Maha geprobeerd.

Birzman

Birzman is een leverancier van fietsgereedschap en fietsmateriaal. Birzman is opgericht in 2007 door Lawrence Kuo en komt uit Taiwan. Birzman heeft zich ten doel gesteld gereedschap te maken dat functioneel en duurzaam is. Daarnaast willen ze mooie producten maken. Dat zien we ook terug in de Zacoo Maha.

Zacoo Maha

Wat meteen opvalt aan de pomp is dat de cylinder onder een hoek van vijf graden staat. Niet dat dit zo revolutionair is, maar het zorgt er wel voor dat de pompbeweging veel natuurlijker verloopt. Daardoor hoef je minder kracht te leveren bij het oppompen van je banden. De CNC-gefreesde buis, samen met het houten handvat er bovenop zorgen ervoor dat de pomp er gewoon heel erg mooi uitziet. De pomp is geschikt om te pompen tot 160 PSI wat overeenkomt met 11 bar. Dit maakt de pomp helaas niet geschikt om tevens vorken van mountainbikes mee op te pompen. Dit is echter een eigenschap/beperking die geldt voor bijna alle bandenpompen. Verder heeft de pomp natuurlijk een drukmeter, waarop je de actuele bandendruk kunt aflezen.

Snap-It Apogee ventielkoppeling

Het bijzondere aan Birzman pompen is de Snap-It Apogee ventielkoppeling. Deze ventielkoppeling heeft twee standen, één voor Presta ventielen (ook wel Frans ventiel genoemd) en één voor Schräder ventielen. De werking van deze ventielkoppeling is dusdanig eenvoudig dat het eigenlijk vreemd is dat nog geen enkele andere fabrikant dit bedacht heeft. Niet voor niets heeft Birzman de IF Product Design Award gewonnen met dit ontwerp. In de Presta stand zet je de ventielkoppeling op het ventiel met een vrij simpele 'druk en draai'-beweging. Loshalen doe je vervolgens door de ventielkoppeling simpelweg van het ventiel weg te trekken. Bij andere pompen heb je vaak een hendeltje hiervoor nodig.

Problemen die dan wel eens optreden zijn o.a. dat je met je vingers tussen dat hendeltje komt of dat je de ventiel scheef buigt. De Snap-It Apogee ventielkoppeling moet dit probleem verhelpen. Verder heeft deze ventielkoppeling nog een klein knopje. Druk je hierop, dan kun je gedoseerd lucht uit de band laten. Op die manier kun je druk aflaten en toch precies de druk in je band blijven aflezen. Wil je de ventielkoppeling gebruiken voor een Schräder ventiel, dan kun je deze eenvoudigweg op het Schräder ventiel schroeven. Moeilijker hoeft het niet te zijn.

Onderstaand filmpje laat zien hoe de Snap-It Apogee in de praktijk werkt.

Conclusie

We hebben de pomp getest op tal van Presta en Schräder ventielen. In beide gevallen werkt de pomp goed, maar de eenvoudige manier van koppelen/ontkoppelen in het geval van de Presta ventielen is toch wel heel erg bijzonder. Hierin zit dan ook absoluut het vernieuwende aspect van deze pomp. Daarnaast ziet de pomp er gewoon heel erg goed uit voor zoiets gewoons als een fietspomp.

Meer informatie

Ben je op zoek naar meer informatie over de pomp, kijk dan op www.birzman.nl

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links