Dieci-9 Nanotec Aerofeet zolen

Welke fietser kent het niet? Koude voeten op de fiets. Tal van oplossingen zijn al geprobeerd. De een beter dan de ander. We hebben nu Nanotec Aerofeet zooltjes getest. Brengt dit een oplossing of toch niet?

Leverancier Dieci-9

De Nanotec Aerofeet zolen worden geleverd door de Belgische leverancier Dieci-9. Op de gelijknamige web shop www.dieci-9.be kun je de zolen bestellen. Naast de door ons geteste zolen levert Dieci-9 ook diverse smeermiddelen en poetsmiddelen voor de fiets.

Waarom krijg je koude voeten?

In de winter krijg je koude voeten op de fiets omdat je tenen en voeten te weinig bewegen, waardoor er een slechte, langzame bloeddoorstroming plaatsvindt. Rij je daarnaast nog eens in nat weer, dan wordt dit alleen nog maar erger.

Hoe werkt een gewone (isolerende) zool?

Veel gewone zolen hebben een bepaalde isolerende werking, omdat de isolatie gecreëerd wordt door in de zool lucht toe te laten. Deze lucht krijgt de temperatuur van de omgeving (de warme voet) en verkrijgt zo z'n isolerende werking. Een nadeel hiervan is alleen dat de isolerende werking voor een groot deel verloren gaat zodra het product onder druk gezet wordt. Vooral bij fietsen komt er nogal wat druk op de zool, waardoor de isolerende werking slechts minimaal is. Wordt een reguliere zool daarbij nog eens nat (en de lucht-ruimte in de zool wordt dus opgevuld met nat water), dan is er al helemaal geen sprake meer van een isolerende werking.

Waarom is de Aerofeet Nanotec hierin dan anders?

Van de Aerofeet Nanotec zijn twee varianten te koop. Wij hebben de duurste, de 3D zooltjes, getest. Het toverwoord van de Aerofeet zolen lijkt het woord Nano te zijn. Tegenwoordig zijn producten op basis van Nanotechnologie in tal val categorieën nogal in opkomst. Nanotechnologie betekend dat de delen waaruit het product gemaakt is, extreem klein zijn. Dit is bij de Nanotec Aerofeet niet anders. Het materiaal waaruit de Nanotec Aerofeet gemaakt is, is Aero-gel. ontwikkeld door NASA. Door de zool te maken uit extreem kleine delen bereik je twee dingen (volgens Dieci-9): De Nano-poriën houden de lucht vast en houden zo bijna alle verlies van warmte tegen. De Nano-poriën zijn zo klein dat ze geen water opnemen. Het resultaat hiervan is een goede isolerende werking, zelfs bij nat weer. Dieci-9 vergelijkt de isolerende werking van hun Aero-Gel, waaruit de Aerofeet Nanotec gemaakt is met het bekende isolatiemateriaal waarmee huizen worden geïsoleerd: Rockwool.
1 mm Aero-gel = 1 cm Rotswol
1 mm Aero-gel = 10 cm Rotswol samen gedrukt

In de praktijk

Bovenstaande theoretische benadering van de nieuwe zool klinkt veelbelovend. Fietspraat is echter altijd pas overtuigd van vernieuwende producten als we het zelf geprobeerd hebben. Dus restte ons niks anders dan een aantal keren in koud (en soms nat) weer erop uit te trekken op de fiets om deze zolen te proberen. Wat ons hierbij opvalt, is dat de zolen er inderdaad voor zorgen dat je voeten (langer) warm blijven. Het product lijkt wel degelijk te werken, al moeten je niet denken dat je met behulp van deze zolen zalig warme voeten houdt tijdens het fietsen. Verder kan een goede isolerende zool ook niet alle koude buiten houden. Tijdens koud weer krijg je ook een koude straling aan de voorkant, zijkanten en bovenkant van de schoen. Daar kan een zool ook niks aan doen, dus uiteindelijk zul je toch een keer koude voeten krijgen. Verder viel ons op dat de zolen toch dikker zijn dan de zolen die standaard in de fietsschoenen zitten. Als je dan de eigen zool eruit haalt om de Nanotec Aerofeet erin te plaatsen blijft toch minder ruimte over voor je voeten. Het gevolg hiervan is dat je voet net iets meer afgekneld zit. Dit doet ons inziens een deel van de goede werking van de zool teniet. Een afgeknelde voet zal namelijk een slechtere bloedsdoorstroming tot gevolg hebben, waardoor je toch weer sneller koude voeten krijgt. Toen we de zolen probeerden in andere, iets ruimere, schoenen merkten we dat dit iets beter ging.

Conclusie

Ondanks dat Dieci-9 zegt dat de zooltjes superdun zijn en in elke schoen passen is dat niet helemaal waar. Als de zooltjes niet helemaal goed in de schoen passen, dan zal een deel van de goede isolerende werking teniet gedaan worden omdat je voet afgekneld wordt. Wel hebben we kunnen ervaren dat de isolerende werking van de zooltjes beter werkt dan reguliere zolen. Bij langdurig fietsen heb je echter ook nog last van koude straling in de rest van de schoen, dus uiteindelijk krijg je toch een keer koude voeten. Al met al kan dus gezegd worden dat de zooltjes werken, maar dat er geen wonderen van verwacht moeten worden. Verder zijn de zolen ook in gewone schoenen te gebruiken, dus het zijn niet alleen fietszolen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links