Review: Cat-Ears

Als wielrenner heb je het vaak niet echt in de gaten, maar de meeste wielrenners praten/schreeuwen nogal hard tegen elkaar. Dit wordt voor een groot deel veroorzaakt door de windruis die je als fietser ervaart. Cat-Ears is een product dat je aan je helm-strap kunt bevestigen, waardoor de windruis voor een deel weg gefilterd wordt. Hierdoor hoor je als wielrenner andere geluiden beter en hoef je minder tegen je medefietsers te schreeuwen.

Cat-Ears

Het bedrijf Cat-Ears is opgericht door Rick Weissner en Heidi Helene, allebei fervente wielrenners. Het ontwerp van de Cat-Ears is geïnspireerd door de haartjes die de oren van gewone huiskatten deels bedekken. Op basis hiervan zijn ze gaan experimenteren en dat heeft uiteindelijk geresulteerd in het Cat-Ears product en de verschillende modellen die ze nu aanbieden.

Hoe werkt het

De bedoeling van Cat-Ears is dat ze ervoor zorgen dat je geluiden om je heen (voor je, op zij van je en achter je) beter en eerder hoort. Dit kan gerealiseerd worden door windgeruis, als gevolg van je snelheid, weg te filteren. De manier waarop Cat-Ears dit doet, is door een gedeelte van de helmbandjes te voorzien van een dons-materiaal. Dit is gemaakt van hetzelfde materiaal waarmee microfoons wel eens bekleed worden die in de buitenlucht gebruikt worden en waar windgeruis er hinderlijk is en dus weg gefilterd moet worden.

Door dit materiaal aan je helmbandjes toe te voegen wordt in principe de luchtstroom beïnvloed waarbij windgeluid omgeleid wordt en niet meer in je oren aankomt. Andere geluiden worden niet omgeleid en zijn daardoor beter voor onze oren waarneembaar. De naam Cat-Ears zegt al waar dit principe vandaan komt. Ook de oren van katten zijn van een dergelijk materiaal voorzien. Daardoor hebben katten een uitermate nauwkeurig gehoor.

De Cat-Ears

Cat-Ears worden geleverd in een aantal varianten. Van deze varianten zijn vervolgens een tweetal breedtes verkrijgbaar. Een aantal van de varianten zijn duidelijk onderscheidend van de andere. Sommige, zoals de Pro en Elite lijken veel meer op elkaar. In totaal zijn de volgende varianten verkrijgbaar:

  • Strap Wraps
  • Ear Covers
  • Classics I
  • Classics II
  • Pro
  • Elite

In de praktijk

Theoretisch gezien ziet het er allemaal goed uit. Of het in de praktijk ook goed werkt is natuurlijk iets dat we zelf willen ervaren. Daarom hebben we de Cat-Ears in de praktijk getest. Aangezien we de Cat-Ears in de winter ontvingen zijn we begonnen met de Ear Covers. Eerlijk is eerlijk, deze dempen het geluid enorm en houden daarnaast je oren goed warm, maar de Ear Covers zijn dan ook bijna complete mutsen die je over je oren hebt. Natuurlijk was dit bij het koude weer waarin wij ze getest hebben een welkome aanvulling op onze wieleroutfit, maar het zegt heel erg weinig over de andere Cat-Ears modellen. Achtereenvolgens hebben we de Classics I, Classics II, Pro en Elite getest. Hierbij moeten we concluderen dat ze allemaal hun werk goed doen. Je hoort absoluut minder ruis en windgeraas om je heen. Wielrenners die naast of achter je fietsen zijn beter hoorbaar. Andere geluiden, zoals naderende auto's hoor je veel eerder. Het is gewoonweg een stuk rustiger op de fiets, wat heel erg aangenaam is. De werking van de Cat-Ears is hiermee aangetoond. Het maken van een keuze tussen de laatste vier modellen vonden we moeilijker. De verschillende modellen werken zoals gezegd allemaal. Afhankelijk van met name de hoeveelheid wind vonden we het een of het andere model prettiger.

Nadelen

Een goede test is pas een goede test als er ook een paar nadelen genoemd kunnen worden:

  • werken goed tot een snelheid van ongeveer 35-40 km/u. Daarna wordt het windgeluid toch teveel om door de Cat-Ears gedempt te worden. Aangezien de gemiddelde wielertoerist niet veel harder zal fietsen dan deze snelheid, kan dit niet echt als een nadeel gezien worden;
  • Je mede-fietsers zouden grapjes kunnen gaan maken over je bakkebaarden :-) Mocht je dus opeens met Bradley (Wiggins) aangesproken worden, dan weet je waar het vandaan komt.
  • Het materiaal van de Cat-Ears is vrij dik en is bij warm weer voelbaar aanwezig. Het wordt dan toch eigenlijk best warm, waardoor je op die plek extra zult gaan zweten;
  • De meeste varianten van de Cat-Ears zet je om je helm-straps heen vast met klittenband. Dit werkt prima. De smallere varianten zijn uitgevoerd met een plakstrip, omdat deze te smal zijn om met klittenband vastgezet te worden. In principe werkt dit vrij goed. Heb je echter een wat oudere helm, waarbij al het nodige zweet op de helm-straps is gekomen, dan houdt deze plakstrip niet helemaal ideaal. Deze modellen van de Cat-Ears worden weliswaar geleverd met een poetsdoekje met hierop alcohol voor het schoonmaken, echter helemaal ideaal hechten zal de plakstrip dan niet meer. Op nieuwe of schone helm-straps werkt het echter prima.

Conclusie

Het principe waarop de Cat-Ears gebaseerd zijn is meesterlijk eenvoudig. Dit betekend echter niet dat het niet werkt. Integendeel. Mocht je daarom de hoeveelheid windgeruis willen terugbrengen, dan is het proberen van de Cat-Ears absoluut het overwegen waard. Wel zijn de Cat-Ears redelijk goed zichtbaar. Dit zou voor sommige fietsers een belemmering kunnen zijn. Voor meer informatie, of om de Cat-Ears te bestellen: www.cat-ears.com/

 

Reacties   

+8 #1 Ben van der Veek 02-11-2017 12:19
Graag reageer ik op dit artikel.
Vanaf heden zijn de Cat-Ears verkrijgbaar in Nederland en België via www.cxcsupply.nl
Duidelijk is dat er grote behoefte is aan dit product gezien de grote belangstelling en verkopen die ik in korte tijd gehad heb.
op dit moment zijn de AirStreamz voorradig. op korte termijn zal het assortiment uitgebreid worden met de Classic, Ear Covers en de AirStreamz HA voor gehoorapparaat dragers.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links