Review: Polar V650

Bij Polar denk je meteen aan hartslagmeter. Hier is Polar groot mee geworden en op dit gebied hebben ze keer op keer fantastische producten geleverd. Wij hebben de V650 getest, een fietscomputer met GPS (geen navigatie) en een mooi kleurenscherm.

Eerste indruk, wat zit in de doos van de Polar V650?

Als je de Polar V650 uit de doos haalt zit er het volgende in:

  • Polar V650
  • Borstband
  • Houder voor op je fiets
  • Beknopte handleiding

Zoals met veel elektrische apparaten ontbreekt tegenwoordig een volledige papieren handleiding. Een zogenaamde getting-started-guide is toegevoegd, maar die beperkt zich vaak tot het installeren op de fiets en het initieel instellen van je gegevens. Een handleiding over de mogelijkheden van het apparaat en alle functies ontbreekt. Deze is weliswaar op internet beschikbaar, maar de meeste gebruikers beginnen spelenderwijs het apparaat te ontdekken. Aangezien dit ook bij de Polar niet erg moeilijk is vind je snel je weg en kun je snel aan de slag met het apparaat. Hierdoor loop je alleen het risico dat het apparaat functies heeft die je niet ontdekt, terwijl ze wel heel erg handig of prettig kunnen zijn. Een voorbeeld hiervan is het zogenaamde swipe-down menu (als je van bovenaf het scherm naar beneden swiped). Dit menu ontdekten we pas toen we de handleiding gingen lezen. Achter dit menu zit de functionaliteit om het lampje aan/uit te schakelen en de intensiteit van het scherm in te stellen.

Eerste rit

Na het instellen van wat gebruikersgegevens moet je een fietsprofiel configureren. Hierbij kun je bijvoorbeeld aangeven welke gegevens je onder het fietsen op het scherm wilt zien. Dit is allemaal niet erg moeilijk, maar is natuurlijk toch even wat werk. Zodra je dit gedaan hebt kun je gaan fietsen. Het monteren van de houder op je stuur is namelijk heel erg makkelijk. Met behulp van een lange elastiek monteer je de houder op je stuur en vervolgens klik je de polar hier in. Het mechanisme lijkt enorm op het mechanisme dat Garmin gebruikt, als is het niet hetzelfde en niet uitwisselbaar. Het inklikken gaat prima en is een robuuste oplossing. We hebben met de Polar de nodige kilometers gefietst, over verschillende soorten wegen en de houder houdt het apparaat stevig vast.

Polar V650 is geen navigatiesysteem

De Polar V650 is geen navigatiesysteem. De GPS functionaliteit van het apparaat beperkt zich tot het tracken van de afgelegde route. Hierdoor kun je achteraf op de website zien welke route je gefietst hebt.

Functionaliteit

Op de Polar V650 kun je vier verschillende fietsen configureren. Dit gaat vrij eenvoudig en snel. Daarnaast kun je als activiteit kiezen uit vier profielen: Road Cycling, Mountain Biking, Indoor Cycling en Other. Voor elk profiel kun je tot zes pagina's met data instellen, waarbij per pagina tot acht verschillende soorten data getoond kunnen worden. Daarnaast kan per profiel worden ingesteld of je de GPS, auto-pauze, auto lap etc. wil in/uit-schakelen.

Strava

Momenteel is er geen directe mogelijkheid om je gegevens te uploaden naar Strava. Wat je wel kunt doen, is vanuit de Polar Flow software een export te maken (GPX) en deze in Strava importeren. Helemaal ideaal is dit niet, want de GPX export die Polar Flow maakt bevat niet alle gegevens die Strava aankan. Zo kan Strava ook hartslagwaarden tonen, terwijl deze niet in de GPX export van Polar zitten.

Battery Life

De Polar V650 heeft een oplaadbare accu die het volgens fabrieksopgave twaalf uur volhoud. Onze ervaring is dat deze waarde wel ongeveer klopt. We hebben de Polar V650 ook gebruikt met indoor cycling (spinnen), waarbij de GPS functionaliteit uitgeschakeld is. Dan zie je dat een uurtje sporten ongeveer 7% accuduur vergt. Dat komt overeen met ongeveer 14 uur. De borstband bevat een (niet oplaadbare) batterij. Deze is door de gebruiker zelf te vervangen.

Display en Touchscreen

De Polar V650 heeft een erg fijn en helder scherm. Bediening met de handen onder het fietsen werkt nauwkeurig genoeg. Het scherm is onder alle lichtomstandigheden prima af te lezen.

Hardware knoppen

De Polar V650 heeft slechts 2 hardware knoppen, namelijk een kleine knop aan de zijkant en een grote rode knop aan de voorkant van het apparaat. In feite heb je de knoppen slechts voor een paar dingen nodig en wordt de rest met het touchscreen geregeld. De knoppen zelf werken goed en voelen degelijk aan.

Connectiviteit

De Polar V650 gebruikt Bluetooth Smart om te communiceren met sensoren. Dit betekend dat de Polar uit te breiden is met een snelheids- en cadanssensor of bijvoorbeeld een powermeter. Voorwaarde is wel dat deze sensoren het Bluetooth Smart protocol ondersteunen. Trainingen die je gedaan hebt kun je uploaden naar de Polar Flow software. Dit kan via bluetooth en je smartphone, maar ook gewoon via USB en de computer.

Robuustheid

De Polar V650 is IPX7 waterdicht, wat in de praktijk zoveel betekend als dat je het apparaat onder nagenoeg alle omstandigheden kunt gebruiken.

Lampje

Het apparaat is voorzien van een lampje. Dit kun je handmatig of automatisch (aan de hand van de hoeveelheid omgevingslicht) aan/uit laten gaan. Ook kun je instellen of het lampje continu brandt of knippert. Dit vonden we meer een gadget-achtige feature van de Polar, zeker gezien het feit dat de lichtopbrengst van het lampje niet heel erg groot is.

Hartslagzones

Het apparaat kan middels staafdiagrammen op het scherm in real time laten zien hoe lang je in welke (van 5) hartslagzones gefietst hebt. Dit vonden wij een erg mooie functionaliteit, zeker als je gericht in een bepaalde zone wil trainen.

Polar Flow website

Op de Polar Flow website kun je aan de hand van een kalender al je trainingen terugvinden. Van elke rit kun je vervolgens veel data zien en analyseren. Ook zie je natuurlijk een kaartje met de afgelegde route tijdens de training. Verder bestaat de mogelijkheid om je data te delen met andere gebruikers. Dat laatste lijkt een beetje op het principe van Strava waar gebruikers elkaars trainingen gaan bekijken.

Conclusie over de Polar V650

De Polar V650 is een erg fijn apparaat, mits je geen behoefte hebt aan navigatiefunctionaliteit. De mogelijkheden m.b.t. hartslag en hartslagzones zijn erg goed en door het grote scherm kun je erg veel informatie op elk moment tot je beschikking hebben. Het grote scherm is van goede kwaliteit, erg duidelijk en helder. Een mogelijk nadeel, eigenlijk een beperking, is het ontbreken van functionaliteit om gegevens automatisch en volledig te uploaden naar Strava. Strava is nu eenmaal een veelgebruikt platform en uitwisseling met dit platform is eigenlijk een voorwaarde. Wellicht dat Polar deze functionaliteit nog aan de Flow website kan toevoegen. Een tweede mogelijk nadeel is dat veel sensoren (snelheid/cadans, vermogen etc.) volgens het ANT+ protocol werken, waar Polar gebruikmaakt van Bluetooth Smart. Deze laatste is zeker niet slechter, maar het aanbod ANT+ compatible apparaten is vele malen groter dan het aantal Bluetooth Smart apparaten.

Reacties   

+1 #1 Luc Vandevenne 20-11-2016 13:13
Toch is navigeren mogelijk! Je hoeft enkel een bestaande gpx route te importeren. Ik heb zopas een tocht van 1100 km gereden in Tanzania en de v650 heeft me perfect geleid.
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links