Review: Topeak Shock 'n Roll

Fietspompjes zijn er in alle soorten, kleuren, formaten en ga zo maar door. Wil je een fietspomp die je onderweg mee kunt nemen en waar een manometer op zit, dan wordt de spoeling al wat dunner. Ben je een enthousiast mountainbiker en wil je met dezelfde pomp ook nog de druk in je vering kunnen aanpassen dan blijven er niet veel pompjes meer over. Een pomp die dit wel kan is de Topeak Shock 'n Roll. Wij hebben 'm getest.

Topeak

Als je naar het productaanbod van Topeak kijkt, dan zie je dat het een fietsenmerk is met een heel erg divers aanbod dat varieert van spatborden tot lampjes, van fietsaanhangers tot gereedschap. Ze hebben echt heel veel fietsproducten. Als je dan kijkt naar hun aanbod van fietspompen, dan is ook dat heel erg groot en divers. Aangezien Topeak innovatie hoog in het vaandel heeft staan is het voor Fietspraat een interessant merk om nader te bekijken. Speciaal voor deze test viel ons oog dus op de Shock 'n Roll pomp.

Vering oppompen

Tussen het oppompen van een voorvork en het oppompen van een band zit een heel erg groot verschil. Een raceband pomp je normaliter tot maximaal 8 bar, de druk in een mountainbikepomp komt zelden hoger dan 3 bar. De meeste pompjes voor onderweg (en zelfs werkplaats-pompen) zijn hier dan ook op gebouwd. Deze pompen zijn hoofdzakelijk erop gebouwd om zo makkelijk mogelijk een hoog volume licht in een band te krijgen. Een voorvork pomp je echter tot een hogere druk op, afhankelijke van het terrein waar je gaat fietsen en je eigen gewicht. Een druk ruim boven de 10 bar is hierbij geen uitzondering. Een zogenaamde shock-pomp is erop gebouwd om een hoge druk precies te kunnen pompen, waarbij de hoeveelheid lucht slechts beperkt is. De pompen die je gebruikt voor het oppompen van je banden zijn hier niet op berekend en zijn dus veelal niet geschikt. Dat is dan ook de reden dat niet vaak een bandenpomp gecombineerd wordt met een shock-pomp.

Shock 'n Roll

Zoals bovenstaand al aangegeven heeft Topeak met de Shock 'n Roll wel een combinatie van een mini-fietspomp met een zogenaamde shock-pomp gemaakt. Deze combinatie is redelijk uniek te noemen. Voor een fietser (en dan specifiek een mountainbiker) heeft deze combinatie het voordeel dat je slechts 1 pomp hoeft mee te nemen, waar je normaliter (als je onderweg de druk van je voorvork wil aanpassen) met twee pompen op pad moet. De grote vraag is dan ook of het in de praktijk wel werkt om deze twee toepassingen in 1 pomp onder te brengen.
De Shock 'n Roll is een pomp die er fantastisch mooi uitziet. De pomp is gemaakt van aluminium en ziet er strak en degelijk uit. Aan de bovenkant zit de manometer, waarmee je de druk kunt aflezen. De manometer heeft een bereik van 0 tot 20 bar (van 0 tot 300 psi). Verder zit er aan de zijkant van de pomp een grote knop waarmee je de druk in de band/vork kunt verminderen.
 
Vooral voor mountainbikers is dit natuurlijk erg handig. Door het 'handvat' van te pomp een kwart slag naar links of rechts te draaien kun je kiezen tussen de 'shock/fork' mode en de 'atb' mode. De pomp heeft een gewicht van 283 gram.

Onze test

Formaat/gewicht

We zijn herhaaldelijk met de pomp op pad geweest, meestal met de MTB maar ook een enkele keer met de racefiets. Op de MTB hebben we altijd een rugzakje met materiaal bij ons om in het geval van pech het euvel eventueel te kunnen repareren. Hierbij viel ons op dat de pomp voor het meenemen op de racefiets eigenlijk net wat te groot is. Wij nemen de pomp dan namelijk in een van de achterzakken van ons wielershirt mee. Daar is de pomp net wat te groot en te zwaar voor. Topeak levert de pomp met een houder voor aan je bidonhouder, maar daar zijn we (bij geen enkele pomp trouwens) niet zo heel erg van gecharmeerd. Op een racefiets vinden we dat niet mooi en op een MTB is het niet echt wenselijk in verband met mogelijk rammelen en ophopend vuil. Maar goed...dat is een persoonlijk iets. Je zou de pomp aan het frame kunnen bevestigen met de bijgeleverde houder. Tijdens onze ritten met de MTB hadden we de pomp gewoon in de rugzak zitten en dan heb je er eigenlijk helemaal geen last van.

Koppeling

De koppeling die je op het ventiel aansluit (Topeak noemt dit de SmartHead Threadlock) die zowel met Presta als met Schrader ventielen werkt, is in eerste instantie een beetje vreemd. Na een beetje oefenen werkt dit prima, maar de constructie is even wennen. Dit komt hoofdzakelijk door het feit dat de koppeling voor het oppompen van de voorvork iets anders is uitgevoerd. Hiermee wordt bereikt dat je bij het monteren van de pomp op de vork (en achteraf het weer demonteren) geen lucht/druk verloren gaat. Op zich werkt het dus prima, maar even oefenen is echt noodzakelijk.

Manometer

De manometer die de druk in de band/vork weergeeft heeft een schaalverdeling van 0 tot 20 bar. Bij het oppompen van een voorvork werkt dit prima, maar bij het op druk brengen van onze MTB-banden merkten we dat de afleesbaarheid in dat geval toch wel lastig is. Besluit je bijvoorbeeld je banden op 1.8 bar te pompen, dan valt opeens op dat het verschil tussen 1, 1.5 en 2 bar heel erg klein is en bijna niet af te lezen. We zien ook niet in hoe dat op een analoge manometer met een bereik tot 20 bar zou kunnen. Daar is de manometer gewoon niet groot genoeg voor. Op dit punt, wat voor een MTB-er toch heel belangrijk is scoort de Shock 'n Roll toch echt net iets te min. Wil je je banden harder oppompen, dan is dit punt iets minder belangrijk, omdat een afwijking van 0,1 bar bij een hogere totale druk nu eenmaal relatief gezien kleiner is. Heb je de banden/vork op teveel druk staan en wil je druk aflaten, dan werkt de knop waarmee je dat kunt doen prima.

Conclusie

Zoals gezegd is de Topeak Shock 'n Roll pomp een hele mooie pomp om te zien. Daar koop je een mini-pomp echter niet voor. Om mee te nemen tijdens het MTB-en, als je een rugzakje bij je hebt, is de pomp prima. Wil je de pomp in de achterzakken van je shirt steken, dan is de pomp eigenlijk net wat te groot en te zwaar. Voor het oppompen van je vering is de pomp echt perfect, of je dat nu onderweg wilt doen of thuis. Het oppompen van MTB-banden echter is een beetje behelpen, omdat het heel precies aflezen van de druk onder de 2-2,5 bar gewoon heel erg moeilijk is. Je banden op een heel precieze druk pompen is daardoor niet goed mogelijk. Onze ervaring is echter dat je de banden voorafgaand aan vertrek met een grote pomp precies op druk pompt en dat je er onderweg niet al te veel aan veranderd. Enkel in het geval van pech moet je de banden opnieuw oppompen en in dat geval is het een beetje lastig doseren. De analoge manometer is nu eenmaal vanwege het grote bereik tot 20 bar al snel niet nauwkeurig genoeg af te lezen. De enige manier om dit te voorkomen is het aanbrengen van een digitale manometer. In de huidige vorm en uitvoering vinden we de Topeak Shock 'n Roll een veelzijdige pomp die je onderweg niet in de steek zal laten. We zijn dan ook tevreden over de pomp, al laat de bandenpomp-functie net iets te wensen over.

Voor meer informatie over de Topeak Shock 'n Roll: Topeak Shock 'n Roll

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links