Review: SKS Toolbox Travel

Gereedschap meenemen om onderweg onverhoopte pech te kunnen repareren. Wie doet het niet? Alleen is de vraag altijd waar je je gereedschap laat. Je hebt immers ook nog zaken als eten/drinken, telefoon, huis/auto-sleutels, pompje en dergelijke bij je. En het liefst heb je zo min mogelijk bij je. Daarom zijn er multi-tools. Wij testten de SKS Toolbox Travel.

Wat neem je mee?

Fietsers, en zeker mountainbikers, kunnen maar beter niet van huis gaan zonder gereedschap bij zich. Minimaal moet je altijd bandenlichters bij je hebben, maar een inbussleutel kan handig zijn. Als je kijkt wat er allemaal met inbus 5, 6 en 8 mm vastzit aan je fiets, dan neem je die in het vervolg altijd mee. Verder handige zaken zijn natuurlijk een kettingpons en als we dan nog even verder denken, dan heb je een hele gereedschapskist bij je. Dit gaat natuurlijk niet, maar gelukkig zijn er multi-tools in alle soorten en maten.

SKS Toolbox Travel

Om maar meteen met de deur in huis te vallen, de SKS Toolbox Travel heeft heel veel gereedschap heel erg slim verpakt in een tasje. Waarschijnlijk mis je niet veel tools als je de Toolbox Travel bij je hebt. Daarbij is het een degelijke set van goede kwaliteit materiaal. Bij Fietspraat testen we producten altijd zoveel mogelijk zelf en onder omstandigheden zoals je ze onderweg ook tegenkomt. Bij sommige producten is dat lastig, maar toen we de eerste keer met de Toolbox Travel op pad gingen hadden we 'm meteen ook nodig. Een geluk bij een ongeluk zullen we maar zeggen. Iemands pedalen zaten vast. De rit erna had iemand anders pech, dus schoten wij met onze Toolbox Travel te hulp. Op die manier krijg je meteen een goede indruk van de kwaliteit van het geteste product en dus waren we wel blij met de pech van anderen. We hebben het toen maar niet op die manier vermeld.

Aantal functies

De SKS Toolbox Travel heeft, volgens eigen zeggen 18 functies. Als je de Toolbox ontvangt zitten er drie sleuteltjes los bij. Uit de bijgeleverde instructie blijkt dat er twee 'bonus-tools' bijzitten, namelijk de Torx T20 en de 2mm inbus.
Deze beide tools zijn weliswaar los, maar kunnen in de Toolbox gezet worden. In dat geval haal je de Torx T25 en/of de 2.5mm inbus eruit. De gedachte hierachter is dat de Torx T20 gebruikt wordt op een fiets met Shimano schijfremmen en de Torx T25 op een fiets met Magura schijfremmen. Omdat je nooit beide op je fiets kunt hebben, heb je slechts een van deze tools in je Toolbox nodig. Hetzelfde geldt voor de inbus 2mm. Deze heb je nodig op een fiets met Magura remgrepen. De 2.5 mm op een fiets met Campagnolo remmen.

Wat zit er allemaal op de Toolbox Travel

  • Inbussleutel 2; 2,5; 3; 4; 5; 6; 8
  • Schroevendraaier: +/-
  • Torx sleutel: T20, T25
  • 2 bandenlichters
  • Ringsleutel: 10; 8
  • Spaaksleutel: g14, g15
  • Kettingpons: voor Shimano 8/9/10 speed, Campagnolo 10 speed

Conclusie

Zoals vermeld hebben we de Toolbox Travel niet alleen onder 'werkplaats-omstandigheden' getest, maar ook real-life tijdens een fietstocht bij 6 graden en windkracht 5. De SKS Toolbox maakt een zeer degelijke indruk en het gereedschap is van goede, stevige kwaliteit. Ook is de verpakking slim, de Toolbox bestaat uit twee helften die slim in elkaar geklikt kunnen worden. Het geheel zit in een klein tasje verpakt. De totale Toolbox is redelijk klein en daardoor erg makkelijk mee te nemen. Als je kijkt hoeveel gereedschap er in zit, dan is dit echt wel genoeg om de meeste pech onderweg te kunnen verhelpen.
Enige nadeel van de Toolbox Travel vonden wij het feit dat SKS er een aantal tools 'los' bijdoet en die je, afhankelijk van de uitrusting van je fiets wel of niet meeneemt. Onze ervaring is dat wij heel vaak de pech van anderen verhelpen en dan zou je de beide Torx (T20 en T25) eigenlijk altijd bij je moeten hebben. Hetzelfde geldt voor de 2mm en 2,5mm inbussleutel. Verder zijn we eigenlijk heel erg tevreden over de SKS Toolbox Travel die voor een zeer redelijke prijs verkrijgbaar is.
Een enorm pluspunt aan een dergelijk klein tool vonden we de manier waarop je de kettingpons bedient. Vaak bij kleine multi-tools ben je niet in staat om flink wat kracht uit te oefenen op de kettingpons, waardoor je de ketting nog niet goed gerepareerd krijgt. De SKS Toolbox Travel gebruikt bij de kettingpons beide helften van de Toolbox, waardoor je goed grip hebt op de kettingpons en daardoor voldoende kracht kunt uitoefenen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links