Review: Sealskinz Mid Length Sock

Natte voeten worden koude voeten. En fietsen met koude voeten is niet fijn. Dus heeft Sealskinz waterdichte sokken in haar productgamma. Eerder hebben we deze reeds getest, maar nu heeft Sealskinz ze nog verder verbeterd en dus gingen wij er opnieuw mee op pad.

Vorige ervaringen met Sealskinz sokken

Over onze vorige ervaring met de Sealskinz sokken waren we erg enthousiast. We hielden droge voeten, ook na uren fietsen in de regen. De enige mogelijkheid om water door te laten was rondom je been/enkel. Daar sloten de sokken weliswaar goed aan, maar toch kon daar wel water doorheen lopen als je maar lang genoeg door de regen fietste.

Technology achter Sealskinz sokken

De technology achter de Sealskinz sokken is bekend. De sokken zijn gemaakt van Merino wol. Merino wol staat bekend om zijn hoge dichtheid, tot wel tien keer hoger dan bij een gemiddeld ander schaap. Daarnaast heeft de wol een zeer fijne structuur, waardoor de stof niet kriebelt. Voor een paar sokken is dat alvast een prima uitgangspunt. De sok is opgebouwd uit drie lagen, elk met de volgende functie:

  • De binnenste laag is een strak zittende laag. Deze laag neemt vocht gemakkelijk op, waardoor de voeten gevrijwaard blijven van transpiratievocht. Deze laag bestaat grotendeels uit het Merino wol.
  • De middelste laag is een waterdicht ademend membraan. Dit is van buiten uit waterdicht, maar laat wel vocht van binnen naar buiten door. Dit voorkomt dat je voeten droog blijven van binnenkomend regenwater, maar dat ze vervolgens nat worden en blijven als gevolg van transpiratievocht.
  • De buitenste laag is van een grover structuur, wat de duurzaamheid van het product moet garanderen. Deze laag bestaat voor het grootste gedeelte uit Nylon.

Draagcomfort

Sealskinz sokken zijn niet te vergelijken met gewone sokken, aangezien ze op een heel andere manier gemaakt worden en uit heel andere materialen bestaan. Het draagcomfort kun je dus ook niet helemaal vergelijken met gewone sokken. Onze ervaring is dat Sealskinz sokken prima zitten en dat je na even fietsen helemaal niet meer in de gaten hebt dat je geen traditionele sokken aan hebt. Mocht je echter even gewoon op de sokken lopen, dan krijg je toch het gevoel dat we eerder 'boterhamzakjes-gevoel' genoemd hebben. Je voelt namelijk dat de sok uit een aantal lagen is opgebouwd en dat voelt nu eenmaal een beetje vreemd. Zoals gezegd, terwijl je aan het fietsen bent zitten de sokken prima. Voor wandelaars zouden we ze niet aanraden.

Hydrostop technologie

Zoals al vermeld is deze Sealskinz Mid Lenght Sock een doorontwikkeling van de eerder geteste Mid Length Ankle Sock. De verbetering zit 'm in het eerder genoemde nadeel: bij harde regenval loopt er uiteindelijk toch water vanaf je been de sok in. Hier heeft Sealskinz de zogenaamde Hydrostop technologie geintroduceerd. Hiermee wordt ervoor gezorgd dat insijpelend water langs de bovenkant van de sok sterk wordt gereduceerd (helemaal voorkomen is natuurlijk een utopie). Het is in principe een soort elastische band in de bovenkant van de sock waardoor deze (nog) beter op z'n plaatst blijft.

Onze test, valse start

Onze testpersoon, nogal koud aangelegd, ging een eerste testrit in de regen aan met een lange wielerbroek. Het regende flink en daarnaast was het die dag nogal koud en flink winderig. De testpersoon maakte toen de fout om de sokken over de lange fietsbroek te doen. Bij terugkomst, na enkele uren fietsen, bleken de sokken flink volgelopen te zijn met water. Test mislukt zou je zeggen, of toch niet?....wat hier in principe gebeurd was, is dat het regenwater dat in de natte lange fietsbroek zat rechtstreeks de sokken ingelopen was. Hier kan een Hydrostop technologie natuurlijk niet tegenop en op deze manier moet je de sokken natuurlijk niet dragen.

Tweede poging

Een tweede testrit door de regen (jaja, het leven van een Fietspraat testpersoon gaat niet over rozen), dit keer met de lange fietsbroek over de sokken leverde een ander resultaat op. Dit keer bleven de voeten keurig droog (en daardoor een stuk warmer). De hydrostop bleek te werken. Een volgende test, dit keer met een korte fietsbroek, leverde hetzelfde resultaat op.

Conclusie

Sealskinz blijft het leven van de fietser aangenamer maken, met name tijdens slecht weer. Deze nieuwe sok is een mooie doorontwikkeling van een eerder getest product.

Aanrader!

 

Geïnteresseerd in SealSkinz sokken? Kijk bij importeur Wolvenberg voor een dealer bij jou in de buurt.

Reacties   

0 #1 Karel 03-01-2017 21:37
"Voor wandelaars zouden we ze niet aanraden."

Al mee gelopen?
Ik wel en bevallen prima. Veel beter dan gemiddelde schoen met eoa waterdicht membraan! Voelen voor mij nagenoeg als gewone (wandel)sok komt metname door de wol. Boterhamzakjege voel herken ik zeker niet!

Hier een aarige review op YT:

https://www.youtube.com/watch?v=LgALP2FO70U


Ook aanteraden op de motor btw


gr - Karel
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links