Review: OTTO Tuning System

Het testen van innovatieve producten is een van de speerpunten van Fietspraat. Toen we kennis namen van het OTTO Tuning System waren we dan ook erg nieuwsgierig wat dit product precies deed, hoe het werkte en of het werkte. Het OTTO Tuning System laat je je achterderailleur afstellen met behulp van je iPhone.

OTTO Designworks

OTTO Designworks is afkomstig uit de Verenigde Staten (Wilsonville, Oregon). Met een achtergrond in zowel automatisering als wielrennen heeft het OTTO team als missie om 'slimme' producten voor fietsers op de markt te brengen. Zo ook het OTTO Tuning System, dat 's werelds eerste systeem is dat de gebruiker in staat stelt met behulp van een smartphone de versnelling af te stellen.

Wat is het OTTO Tuning System

Het OTTO Tuning systeem bestaat uit twee delen. Enerzijds het pakket dat je moet aanschaffen en dat je vervolgens thuis ontvangt. Hierin zitten twee plastic onderdelen. Daarnaast heb je de iPhone App die je bij het gebruik nodig hebt. De iPhone App is gratis, maar deze heeft dan slechts beperkte functionaliteit. Het OTTO Tuning system heeft namelijk twee functies: Check en Tune. Met behulp van Check kun je de afstelling van je derailleur controleren. Met behulp van Tune kun je de afstelling van je derailleur helemaal perfect maken. Deze laatste Tune functie kun je via een In-Purchase aanschaffen. De kosten hiervoor zijn:

  • $ 3.99 voor een week (7 dagen)
  • $ 12.99 voor een kwartaal (90 dagen)
  • $ 39.99 voor een jaar

OTTO Tuning System registreren

Als je de app voor de eerste keer opstart, moet je met behulp van een QR code die bij het toegestuurde pakket zit de app registeren. Zodra dit eenmaal gebeurd is kom je in een scherm waar je je fiets(en) kunt configureren. Voor een correcte werking van het OTTO Tuning System is het namelijk nodig om aan te geven of het een 9-, 10- of 11-speed systeem betreft, Shimano of SRAM. Verder moet je ook nog even aangeven wat voor cassette er op je fiets gemonteerd is. Het aantal fietsen dat je in het OTTO Tuning system kunt configureren is niet beperkt.

Hoe werkt het OTTO Tuning System

Het OTTO Tuning System werkt kinderlijk eenvoudig. Zodra je de app opstart krijg je een overzicht met de inmiddels geconfigureerde fietsen. Indien nodig kun je een nieuwe fiets toevoegen. Vervolgens kun je voor die fiets kiezen of je een Check wil uitvoeren of een complete Tune. (deze laatste is middels een In-App purchase mogelijk).
Vervolgens zal iPhone's spraakassistent Siri je alle instructies geven die nodig zijn. Je wordt dus middels spraak door alle handelingen geleid.
Het Tuning System dat je ontvangt bestaat uit twee plastic onderdelen (meters). De blauwe meter monteer je op je cassette. De oranje meter monteer je op je derailleur. Het op de fiets monteren van deze beide meters wordt ook elke keer netjes door Siri beschreven, maar eigenlijk kun je dat niet echt verkeerd doen.

Nadat Siri je een aantal keren heeft laten schakelen en je de meters juist gemonteerd hebt vraagt Siri je om de front-facing camera van je iPhone op de beide meters te richten. Deze meters hebben een aantal unieke merkpunten, waardoor de app kan bepalen wat de afstelling van de derailleur is. Op basis van deze 'foto' zal de app dus een uiteindelijke score aangeven. Een negatieve score betekent dat de spanningskabel van de derailleur met de klok mee gedraaid moet worden. Een positieve score betekent dat tegen de klok in gedraaid moet worden.
Indien je een 'Fast Tune' uitvoert zal Siri je door deze handelingen heen loodsen. Je kunt ook nog een 'Complete Tune' uitvoeren waarbij ook de afstelling van de H- en L- schroefjes wordt meegenomen.

Onze ervaring

Bovenstaand is een redelijk theoretische benadering van hoe het OTTO Tuning System werkt. Het klinkt allemaal erg mooi, maar de vraag is of het in de praktijk ook allemaal goed werkt. Theoretisch gezien is het afstellen van een derailleur nu eenmaal ook heel erg simpel, maar het juist afstellen in de praktijk kan toch soms wat weerbarstiger zijn. Vol goede moed gingen we dus aan de slag met een aantal testfietsen.

Campagnolo

Wat meteen opviel is dat we een aantal fietsen hebben die uitgerust zijn met Campagnolo schakelsysteem. Hiermee kan het OTTO Tuning System (nog) niet overweg. Navraag bij OTTO Designworks leerde dat dit middels een toekomstige (app) update wel mogelijk gemaakt zal worden. Ons vermoeden is dat in de Verenigde Staten de meeste mensen Shimano/SRAM fietsen hebben. In Europa ligt die situatie iets anders. Aan testfietsen echter geen gebrek, dus gingen we met een Shimano (XT-Mountainbike) aan de slag.

Siri

Wat hierbij meteen opviel is het feit dat de App volledig Engelstalig is. Op zich is dat niet zo'n probleem, echter Siri begrijpt dit niet helemaal. Onze iPhone staat geconfigureerd als Nederlandse telefoon, dus gaat onze Nederlandstalige Siri de Engelstalige teksten uitspreken. Dat levert soms wel eens komische situaties op, maar voor ons is het OTTO Tuning System nog steeds prima bruikbaar. Navraag bij OTTO Designworks hierover leerde ons dat men wel bezig is met het vertalen van de applicatie. De toepassing van Siri in een app als deze vinden we echt fantastisch innovatief en het werkt ook gewoon erg goed. Het feit alleen dat mensen in niet-Engelstalige landen hun iPhone op hun eigen taal hebben ingesteld levert hier een probleem op. Neem onszelf als voorbeeld. Wij spreken/verstaan perfect Engels, maar onze telefoon staat toch op Nederlands ingesteld. Hadden wij onze telefoon op Engelstalig gehad staan, dan hat het perfect gewerkt. Het 'lezen/gebruiken' van een Engelstalige App vormt voor ons ook geen enkel probleem. Een Nederlandstalige Siri die echter Engelse teksten spreekt is een beetje vreemd.

Front-facing Camera

Bij het controleren van de afstelling vraagt de App om de front-facing camera op de meters te richten. de manier waarop dit gedaan is sprak ons erg aan. De verschillende herkenningspunten op de beide meters lichten in het camerabeeld namelijk op, waardoor je ziet hoeveel punten al herkent zijn. Hierdoor wordt je eigenlijk geholpen met 'richten' van je camera. Het uitvoeren van de check in een goed verlichte ruimte zal deze handeling wat vergemakkelijken.
Indien je bij het uitvoeren van de handelingen iets niet helemaal snapt, of niet duidelijk gehoord hebt, kun je op elk moment een Help-functie raadplegen of ervoor kiezen de instructie nogmaals te laten herhalen.

Verbeterpunten

We moeten concluderen dat er nog een aantal punten zijn waaraan gewerkt moet worden voordat het product wereldwijd bruikbaar zal zijn. Contact hierover met OTTO Designworks leert dat men hier ook mee bezig is, maar dat men gewoon meer tijd nodig heeft. De knelpunten die wij geschetst hebben zijn voor hun herkenbaar. Toekomstige verbeterpunten voor het OTTO Tuning System

  • Campagnolo ondersteuning mist op dit moment nog
  • Siri ondersteuning is technologisch gezien fantastisch. Om het wereldwijd bruikbaar te maken zijn echter nog de nodige vertalingen nodig
  • OTTO Tuning System werkt momenteel alleen op iPhone toestellen. Ondersteuning van meerdere soorten smartphones (Android) zou eigenlijk nodig zijn

Conclusie

Met innovatie hoog in het vaandel vonden we het enorm leuk om een product als het OTTO Tuning System te testen. Het product is niet alleen nieuw, onbekend, maar zeker enorm vernieuwend.
Ondanks het feit dat we in deze review erg kritisch gekeken hebben naar het OTTO Tuning System zijn we er toch erg positief erover. Het product stelt je namelijk in staat om erg snel je versnelling te controleren en bij te stellen. Of het product hiermee meteen geschikt is voor elke leek vragen we ons af. Een beetje technische fietskennis is toch wel nodig denken we. Het afstellen van onze fietsen ging echter perfect. Ook toen we onze goed afgestelde fietsen beetje saboteerden en ermee opnieuw aan de slag gingen leverde heel snel weer een goed werkende versnelling op.
We hopen dat meer leveranciers op het idee komen om moderne (mobiele) technologie te gebruiken om toe te passen in de fietswereld.

Meer informatie: www.ottodesignworks.com

Reacties   

0 #2 Dagobert 23-03-2016 04:40
Wie gaat er 40,- p.j. Betalen voor het afstellen van een derailleur?
Citeer
0 #1 Fietsknooppunten 08-03-2016 08:26
Interessant en innovatief product zeg! Ook een interessante review om te lezen. Handig product voor elke fietsliefhebber .
Citeer

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Fietspraat MEER

Zoeken

Sponsored Links