Review: Rapha Pro Team Softshell Jacket

Rapha, iedereen kent het merk, maar in Nederland (en Belgie) zie je er nog niet veel wielrenners in rondrijden. De renners van Team Sky zijn er lyrisch over, maar dat moeten ze natuurlijk ook wel aangezien Rapha hun kledingsponsor is. Om erachter te komen hoe goed de Rapha kleding in de praktijk is besloten we dit kledingmerk onder de zwaarste omstandigheden te testen: tijdens koud en nat winterweer. Daarom testten we de Rapha Pro Team Softshell jacket.

Imago

Als je in Nederland en Belgie mensen vraagt naar Rapha wielerkleding, dan heeft iedereen er wel een mening over, terwijl bijna niemand een Rapha kledingstuk in de kast heeft hangen. Wat je vaak hoort is dat Rapha kleding duur is, meer iets voor snobs en dat het wielerkleding is voor verwende wielrenners die zich in Jaguars laten rondrijden. Een vlugge blik op de website van Rapha leert dat Rapha wielerkleding inderdaad niet goedkoop is. Dat hoeft natuurlijk nog niks te zeggen. Er zijn wel meer wielermerken die prijzige wielerkleding aanbieden. Aangezien een hobby nu eenmaal geld mag kosten en de een nu eenmaal iets meer te besteden heeft dan de ander is hier wellicht ook gewoon een markt voor. Aangezien Rapha over zichzelf zegt dat ze de allerbeste fietskleding ter wereld maken moet er echter meer zijn dan puur marketing en een dure prijs voor een setje wielerkleding.

Over Rapha

Rapha is een relatief nieuw wielerkledingmerk. Ze zijn opgericht in 2004 in Londen met als missie: het ontwikkelen van de allerbeste fietskleding ter wereld. Dit vermeldt Rapha tenminste op de eigen website. Zoiets over jezelf zeggen getuigt in elk geval van durf.
Sinds 2012 is Rapha de officiele kledingleverancier van Team Sky (t/m 2016). Team Sky profileert zichzelf als de meest vooruitstrevende wielerploeg en heeft sommige van de beste renners ter wereld in de ploeg. De samenwerking van Rapha met Team Sky heeft geleid tot de Pro collectie, die volgens Rapha de meest geavanceerde wielerkledinglijn op de markt zou moeten zijn.

Innovatie

Rapha heeft innovatie heel hoog in het vaandel staan. De Pro Team collectie is daar een uitstekend voorbeeld van. Deze collectie wordt namelijk speciaal voor en door de renners van Team Sky ontwikkeld. Als deze renners er tevreden over zijn en in alle weersomstandigheden mee willen rijden, dan moet het voor de gemiddelde wielertoerist natuurlijk ook goed genoeg zijn.

Rapha Pro Team Softshell Jacket

Het Pro Team Softshell Jacket is een lichtgewicht waterdicht jack, geschikt voor herfst- en wintertraingen bij nat weer. Een jas ontwikkelen voor deze omstandigheden is bijzonder complex. Aan de ene kant moet de jas waterdicht zijn, maar aan de andere kant moet het wel een ademende jas zijn en goed ventileren. Alleen op die manier wordt je als renner goed beschermd tegen de elementen maar raak je tegelijkertijd niet oververhit. Daarnaast moest de jas beschikken over toegankelijke opbergvakken om toch het nodige mee te kunnen nemen.
De jas die Rapha ontwikkeld heeft is gemaakt van Powershield Pro-materiaal van Polartec. Dit is een drielaagsstof, waarvan de buitenlaag is voorzien van een soepel blijvend waterafstotend oppervlak. De binnenkant is heeft een 'microgridstructuur', een netwerk van kleine vierkantjes die de vochtregulerende eigenschappen van de stof versterken en transpiratievocht snel afvoeren. Tussen deze beide lagen zit een sterk ademend Power Shield Pro-membraam dat 99% van de wind tegenhoudt, maar wel vocht en lucht van binnen naar buiten door laat.
Verder zijn alle naden 'gelast' waardoor ze waterdicht worden en hebben de mouwuiteinden een rits, waardoor het aan- en uittrekken gemakkelijker wordt (ook met handschoenen aan).

Eerste indruk

Bovenstaande beschrijving klinkt natuurlijk erg mooi, maar hoe is de jas in de praktijk. En is Rapha z'n hoge prijs waard? Wij ontvingen de Rapha Pro Team Softshell Jacket voor een praktijktest. Bij ontvangst zie je meteen dat je niet zomaar een willekeurig stuk wielerkleding ontvangt. Erg mooi verpakt wordt het jacket geleverd. Daar wordt een mens al vrolijk van.
Een eerste indruk is dat de Pro Team Softshell Jacket moet concurreren met Castelli's Alpha Jacket (dat wij eerder op fietspraat getest hebben) of de erg populaire Gabba. Zonder hier een directe vergelijking te gaan doen met het Alpha Jacket moeten we opmerken dat het Alpha Jacket erg geavanceerd in elkaar is gezet met verschillende delen, assymetrische ritsen en openingen om te kunnen ademen. De Pro Team Softshell Jacket ziet er in vergelijking veel eenvoudiger uit. Wellicht dat juist de sleutel van het succes zit in het gebruikte geavanceerde materiaal, waardoor een veel eenvoudigere constructie mogelijk is. Wat ook meteen opvalt is dat de jas relatief grote zakken heeft aan de achterkant, met gaatjes om regenwater eruit te laten lopen.

Praktijktest

Los van de eerste indruk die je van een product krijgt is het pas echt zinvol om iets over een product te schrijven als je het ook echt in de praktijk getest hebt. De eerste indruk van de Pro Team Softshell Jacket is weliswaar prima, maar wij worden normaliter pas enthousiast over een product als we het ook echt getest hebben onder de omstandigheden waarvoor het product ontwikkeld is. Onder verschillende omstandigheden hebben we dan ook met de Pro Team Softshell jacket gefietst: bij temperaturen tot 10 graden, bij temperaturen net onder het vriespunt, bij windkracht 6-7 al-dan-niet met regen, noem het maar op.

Winddicht

Gebaseerd op deze ritten kunnen we concluderen dat de winddichtheid van de jas prima in orde is. Bij temperaturen rond de 6 graden met forse wind droegen we onder de jas enkel een thermoshirt (Craft, lange mouwen). Van de wind voelden we eigenlijk nauwelijks iets door de jas heen komen.

Temperatuur

Ook was het thermoshirt voldoende om ons tijdens een fietstocht bij rond de 6 graden warm te houden. Een ritje bij een temperatuur net onder het vriespunt verliep ook comfortabel, al hadden we toen een laagje extra (2 thermoshirts) aangetrokken.

Waterdicht

De verschillende ritjes door de regen wezen uit dat de jas inderdaad waterdicht is. Deze ritjes hadden een lengte van tussen de 50 en de 80 km en met onze snelheid duurde deze ritten gemiddeld 2 tot 3 uur. Tijdens deze tochten hebben we geen enkele keer meegemaakt dat de regen tot in de jas doordrong.

Ventilatie

Het ventilerend vermogen van de jas is prima in orde. Onze bevinding is wel dat we de jas in het algemeen relatief warm vinden. Je moet als fietser er dus voor waken dat je niet teveel lagen onder de jas aandoet. Anders loop je het risico dat je toch teveel gaat zweten, waardoor het ventilerend vermogen van de jas uiteindelijk toch te beperkt is. In onze testritten hadden we daar geen last van.

Overig

Het draagcomfort van de jas is prima. Het is wel een beetje gokken met de maatvoering als je de jas via internet koopt. De Rapha website meldt dat de pasvorm vrij klein is en dat je de jas dus bij twijfel het best een maatje groter neemt. Onze ervaring is dat dit best meevalt. Met veel Italiaanse kledingmerken hebben we vaak de ervaring dat een maatje groter echt noodzakelijk is. Bij de Pro Team Softshell Jacket viel ons dat reuze mee.
De zakken die aan de achterkant van de jas zitten zijn naar verhouding erg groot. In eerste instantie vonden we dit een beetje vreemd, maar in de praktijk is dit echt heel handig. Wanneer je namelijk met je handschoenen aan iets uit de zakken wil halen gaat dat nu heel erg makkelijk. Bij andere winterkleding is dit nog wel eens een probleem als de zakken relatief klein zijn, ook al past alles wat je mee wilt nemen er prima in. De gaatjes in de zaken bewezen hun dienst tijdens enkele regenritjes, want het onvermijdelijke regenwater liep er perfect uit.
De middelste van de drie achterzakken is voorzien van een glad, plastic-achtige laag. Deze zorgt ervoor dat opspattend vuil en water heel erg snel van de jas afloopt. Slim gevonden voor een jas die je onder alle omstandigheden droog moet houden.

Conclusie

Of Rapha de allerbeste wielerkleding ter wereld maakt durven we hier niet te beweren. Ook andere merken maken prachtige kleding. Wel zijn we heel erg tevreden over de door ons geteste Rapha Pro Team Softshell Jacket. Onder de meest extreme omstandigheden hebben we met deze jas gefietst en geen enkele keer liet de jas ons in de steek. Enkele slimme vindingen, zoals de grote zakken en de plastic-achtige flap, zorgen ervoor dat de jas net dat beetje extra biedt dat je voor een dergelijke prijs mag verwachten. Het gebruikte materiaal, de Powershield-Pro van Polartec, zorgt ervoor dat je met een jas van relatief dun materiaal toch onder zeer lage temperatuur comfortabel kunt fietsen.

Voor meer informatie: Rapha.cc

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links