Review: Safeman-T fietsslot

Eerder testten we op Fietspraat het Safeman slot. Laat je je fiets langer onbeheerd achter, dan is het misschien raadzaam om een zwaarder slot te nemen. Safeman heeft hiervoor de Safeman-T ontwikkeld. Wij gingen er mee aan de slag.

Wat is de Safeman-T?

De eerder getestte Safeman is een slot dat je tijdens het fietsen makkelijk meeneemt en waarmee je je fiets kunt afsluiten als je deze even verlaat. Dit vormt een goede bescherming, al was het maar omdat het menig fietsendief ertoe verleidt om de volgende fiets te stelen die geen slot heeft. De Safeman-T is de grote broer van de Safeman en is ontworpen o.a. op basis van feedback en wensen van gebruikers van de Safeman. Vergeleken met de Safeman heeft de Safeman-T een dikkere (10mm + 3mm coating) en langere (1,85m) kabel. Hierdoor beschermt het de afgesloten fietsen nog beter.Natuurlijk kun je met de Safeman meer dan alleen maar fietsen afsluiten, zoals bijvoorbeeld watersport materiaal, ski's en dergelijke. Wij hebben enkel gekeken naar de toepasbaarheid op racefietsen en mountainbikes.

Onze ervaring

Het grote verschil tussen de Safeman en de nieuwe Safeman-T valt meteen op als je deze wilt meenemen. Waar de kleine Safeman heel er mooi oprolt en zo klein is dat je deze in je wielershirt kunt meenemen lukt dat met de nieuwe Safeman-T zeker niet. Ga je met je racefiets op pad, dan is de Safeman-T gewoonweg te groot om mee te nemen. Ga je mountainbiken, dan heb je hoogstwaarschijnlijk een rugzak met wat gereedschap en materiaal bij je. Dan past de Safeman-T redelijk eenvoudig in de rugzak en kun je met een veilig gevoel op pad. Het afsluiten van je fiets met de Safeman-T heeft als grote voordeel dat de kabel flink langer is dan bij de kleinere Safeman. Daar hadden we regelmatig het probleem dat de de kabel te kort was om ergens om heen te doen en tegelijkertijd om je fietsframe heen te doen. Met de Safeman-T zal je dat niet overkomen. Als je slechts een fiets wilt afsluiten dan kun je zowel je frame als je wielen vastleggen. Wil je meerdere fietsen afsluiten is ook mogelijk, waar dit met de Safeman niet kon vanwege de beperkte lengte van de kabel (al kun je natuurlijk wel meerdere Safeman sloten aan elkaar maken). Het gewicht van de Safeman-T is beperkt, al zorgt de lengte van de kabel er natuurlijk voor dat het geheel toch flink zwaarder is dan de Safeman.De naam T is afkomstig van het mechanisme waar het slot in zit. Dit mechanisme heeft een aantal gaten waar je de kabel doorheen kunt doen. Hierdoor is het geheel netjes op te rollen om mee te nemen, maar kun je ook bij het vastmaken hier gebruik van maken. Dit geheel heeft een T-vorm, waar de naam Safeman-T vandaan komt. We hebben geen test gedaan over de diefstal-bestendigheid van het slot, maar we mogen aannemen dat dit prima in orde is. In fietsland/dievenland is het ook nog steeds zo dat de gemiddelde dief bij het zien van een fietsslot snel z'n heil zoekt bij een volgende fiets die niet afgesloten is.

Conclusie

Natuurlijk neem je liever geen slot mee als je gaat fietsen. Wil je echter onderweg ook even je fiets achterlaten dan ben je tegenwoordig echter genoodzaakt om deze af te sluiten. Laat je je fiets maar even achter en hou je redelijk zicht op je fiets, dan kon je al gebruik maken van de Safeman. Wil je echter je fiets voor langere tijd achterlaten (denk ook aan fietsenstallingen in hotels), dan is de Safeman-T een mooie alternatief. Nog te vaak horen we verhalen van fietsers die op de dag van een grote cyclosportieve tocht hun fiets niet meer aantreffen op de plek waar ze deze de avond van tevoren (ogenschijnlijk in een afgesloten stalling) hebben achtergelaten. Gezien het formaat is de Safeman-T geen alternatief voor racefietsers. Heb je echter een rugzak bij je, dan is de Safeman-T het overwegen waard. Het extra gewicht mag dan eigenlijk geen belemmering vormen.

Voor meer info over de Safeman-T, zie www.safeman.nl/safeman-t.

Meer informatie of bestellen: www.safeman.nl


Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links