UCI WorldTour klassement

Wat is het UCI WorldTour klassement nu eigenlijk, en hoe wordt dit bepaald? Wordt er eigenlijk wel belang gehecht aan dit klassement ?

De UCI WorldTour 2011 is de eerste editie 'nieuwe stijl', nadat het in voorgaande jaren de UCI ProTour heette. De WorldTour wordt georganiseerd door de UCI. De UCI bepaald zowel welke teams eraan mogen deelnemen als welke wedstrijden er deel van uitmaken. Op die manier kan de UCI haar doelen proberen te sturen.

Doelen

Momenteel zijn de twee belangrijkste speerpunten van de UCI het tot een mondiale sport maken van de wielersport enerzijds en het ervoor zorgen dat de sport schoner wordt anderzijds. Het eerste doel wordt bijvoorbeeld langzaam aan verwezenlijkt door wedstrijden als de Tour Down Under in Australië en de Ronde van Peking in China deel te laten uitmaken van de WorldTour. Teams die onderdeel vormen van de WorldTour zijn verplicht hieraan deel te nemen, maar hebben tegelijkertijd de garantie deel te mogen nemen. Vooral dat laatste is een mooie stok achter de deur, omdat het de garantie biedt op deelname aan de Tour de France. Het tweede doel kan verwezenlijkt worden door ploegen met dubieuze praktijken op dopinggebied te verwijderen. Deze ploegen moeten dan voor deelname aan belangrijke wedstrijden zoals de Tour de France, maar zeker ook de klassiekers, hopen op wildcards van de organisatie.

Wedstrijden

In 2011 maakten de volgende wedstrijden deel uit van de WorldTour:

Australië Tour Down Under
Frankrijk Parijs-Nice
Italië Tirreno-Adriatico
Italië Milaan-San Remo
Spanje Ronde van Catalonië
België Gent-Wevelgem
België Ronde van Vlaanderen
Spanje Ronde van het Baskenland
Frankrijk Parijs-Roubaix
Nederland Amstel Gold Race
België Waalse Pijl
België Luik-Bastenaken-Luik
Zwitserland Ronde van Romandië
Italië Ronde van Italië
Frankrijk Critérium du Dauphiné
Zwitserland Ronde van Zwitserland
Frankrijk Ronde van Frankrijk
Spanje Clásica San Sebastián
Polen Ronde van Polen
België / Nederland Eneco Tour
Duitsland Vattenfall Cyclassics
Frankrijk GP Ouest-France
Canada Grote Prijs van Québec
Spanje Ronde van Spanje
Canada Grote Prijs van Montréal
China Ronde van Peking
Italië Ronde van Lombardije

In 2012 is de E3 prijs van Harelbeke in België toegevoegd aan de WorldTour. Verder zijn er wat verschuivingen in het programma, maar blijven de wedstrijden hetzelfde.

Punten en klassementen

Voor elke wedstrijd van de WorldTour kunnen renners punten behalen. Met uitzondering van de drie grote ronden (Ronde van Frankrijk, Ronde van Spanje en Ronde van Italië) krijgen de eerste tien renners in het eindklassement punten. Voor de drie grote ronden zijn dat de eerste twintig renners. In de drie grote ronden krijgen daarnaast de eerste vijf renners van elke etappe punten. Op die manier ontstaat een individueel klassement, waaruit aan het eind van het jaar een eindwinnaar wordt bepaald. De punten van de beste vijf renners van elke ploeg bij elkaar geteld vormen het puntentotaal voor het ploegenklassement. Op dezelfde manier worden ook de punten van de beste vijf renners van een land bij elkaar geteld voor het puntentotaal van het landenklassement. Dit landenklassement is bijvoorbeeld belangrijk voor het aantal deelnemers dat een land naar een WK mag meenemen.

Deelnemende ploegen

In totaal mogen 18 ploegen deelnemen aan de WorldTour. Ploegen die zich aanmelden worden geselecteerd op basis van ethische, financiële, administratieve en natuurlijk sportieve criteria. Daarnaast is de organisator van elke wedstrijd vrij om nog een aantal wildcards uit te delen aan andere ploegen.

Winnaars

Als gekeken wordt naar de winnaars van de WorldTour (2011) en voorheen de ProTour, dan zijn dat telkens renners van naam en faam. De meest recente winnaar is Philip Gilbert in 2011, nadat hij een geweldig jaar achter de rug had met o.a. overwinningen in de Amstel Gold Race, Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik, de Classica San Sebastian en nog veel meer. Toch zullen er geen renners zijn die in het begin van het jaar als doel hebben de WorldTour te gaan winnen. Ten eerste is dat verschrikkelijk moeilijk, omdat je echt het hele jaar present en in topvorm moet zijn. Ten tweede brengt de overwinning van de UCI WorldTour niet echt eeuwige roem met zich mee. Vanuit financieel oogpunt schiet een renner er niet veel mee op. En vanuit sportief oogpunt ook niet. Weinig liefhebbers van de sport weten zich de voorgaande winnaars te herinneren. Ook voor de ploegen zal een overwinning van de WorldTour niet echt een belangrijk doel zijn.

Conclusie

De WorldTour is een door de UCI georganiseerde competitie, als vervanger van de vroegere wereldbeker. Waar de wereldbeker echter in het mountainbiken of veldrijden iets voorstelt, is de wegcalender zo vol dat de wereldbeker in de vergetelheid raakt. Voor ploegen is het wel belangrijk om deel te nemen aan de WorldTour, omdat het garanties biedt voor bepaalde wedstrijden. Dat is in het verleden wel eens anders geweest. Maar of een ploeg nu de tweede of zesde plek bezet is niet zo belangrijk. Voor de UCI is de WorldTour echter het mechanisme bij uitstek om haar doelen te bereiken. En aangezien de UCI de organisator van de Tour de France (ASO) zover heeft gekregen haar lot te verbinden aan dat van de UCI en de WorldTour gaat dat lukken ook. Al met al is de WorldTour dus een goed middel om de mondialisering van de wielersport te bewerkstelligen tegelijkertijd met het schoner maken van de sport. Het erbij horende klassement voor zowel renners, ploegen en zeker landen is echter meer voor de leuk dan dat het een doel is voor renners en/of ploegen.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links