De Vlaamse Elfstedentocht, of Ronde van Friesland ?

Natuurlijk zijn de Friese Elfstedentocht en de Ronde van Vlaanderen twee niet te vergelijken sportevenementen. Het aantal verschillen is oneindig, al was het maar dat de Ronde van Vlaanderen jaarlijks georganiseerd wordt en een wielerwedstrijd is, terwijl de Elfstedentocht niet jaarlijks georganiseerd wordt en een schaatswedstrijd is. Maar er zijn ook overeenkomsten.

Elfstedenkoorts

Zo loopt heel Nederland uit, krijgt de zogenaamde Elfstedenkoorts zodra het een paar dagen gevroren heeft. Er wordt vanaf dat moment niet meer gespeculeerd òf er een Elfstedentocht komt, maar wanneer deze er komt. Terwijl in de praktijk een tocht slechts één à twee keer per decennium georganiseerd kan worden. De winnaar van de Elfstedentocht wordt in heel Nederland als een held gezien. Een echte bikkel, die de barre omstandigheden doorstaan heeft en de meer dan 200 km lange schaatstocht gewonnen heeft. Ook deelnemers aan de toertocht, waar alleen meedoen al een hele uitdaging is, krijgen toch wel een aparte status. Daar wordt op menig verjaardagsfeest tegenop gekeken als de heldenverhalen de ronde doen.

Ronde van Vlaanderen

Zo ook de Ronde van Vlaanderen. Deze wordt dan wel jaarlijks georganiseerd, maar heel België krijgt last van een soort koorts zodra de kalander richting april gaat. Tegenwoordig wordt de Ronde van Vlaanderen steevast op de veertiende zondag van het jaar gereden. Heel België is zogenaamd expert over zowel de route als de kanshebber. De Ronde van Vlaanderen wordt ook wel Vlaanderens Mooiste genoemd. Als je naar de winnaars kijkt van de Ronde, dan zijn dat stuk voor stuk 'ijzervreters'. Wielrenners die slecht weer, slechte wegen en andere barre omstandigheden niet schuwen. Als wielrenner tel je in België al snel mee, zo wieler minnend is België wel, maar als winnaar van de Ronde krijg je toch een status aparte. Deelnemers aan de toerversie verdienen ook ontzag. Niet alleen omdat de tocht zo lang is, maar juist de combinatie van slechte wegen (kasseien bergop, om maar iets te noemen) in combinatie met het vaak slechte weer begin april maken de toertocht tot een ware slijtageslag. Als je de toertocht hebt uitgereden, dan ben je 'unnu echte'.

Vrouwen

Bij zowel de Elfstedentocht als de Ronde van Vlaanderen mogen tegenwoordig vrouwen meedoen. In de Ronde van Vlaanderen is er sinds 2004 een aparte vrouwenwedstrijd. Bij de Elfstedentocht mogen vrouwen sinds 1985 meedoen aan de wedstrijd. Vanaf de eerstvolgende versie krijgen de vrouwen ook een aparte wedstrijd.

Plaats reactie


Beveiligingscode
Vernieuwen

Zoeken

Sponsored Links